Política

estat espanyol

Vocals conservadors del CGPJ qüestionen la imparcialitat de García Ortiz

El dictamen favorable ha estat aprovat per 12 vots

Els set vocals del sector conservador del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que han rebutjat la proposta del govern perquè Álvaro García Ortiz, la mà de dreta de Dolores Delgado, sigui el pròxim fiscal general de l’Estat creuen que no compleix el requisit d’“imparcialitat” que exigeix el càrrec.

En un vot particular al dictamen, aprovat amb dotze vots a favor aquest dijous en el ple del CGPJ, els vocals discrepants veuen un risc que el poder executiu influeixi en les seves decisions.

No dubten que reuneixi les condicions objectives per al lloc, però el fan copartícip de polèmiques decisions preses per Delgado i denuncien també la seva assistència a actes vinculats al PSOE.

“Un seriós impediment per a garantir davant la ciutadania la imatge d’imparcialitat i independència que ha d’exigir-se a un Fiscal General de l’Estat”, afirmen aquests vocals, sis dels quals van subscriure també un vot particular contra Delgado.

Es remeten a informacions de premsa que, segons expliquen, mostren que García Ortiz va participar en un acte de la fundació del PSOE a Galícia en el qual estava també el candidat d’aquest partit a les eleccions gallegues, “generant inevitablement una aparença de suport a una opció partidista incompatible amb la neutralitat política que cal esperar d’un membre del Ministeri Fiscal”.

Al seu entendre, es crea una “aparença de vinculació amb el Poder Executiu que no contribueix a la percepció de la independència i imparcialitat” de la Fiscalia.

Recorden aquests vocals que, a més de promoure l’acció de la justícia, el fiscal ha de vetllar per la independència dels tribunals, un paper garant que exigeix que qui ho exerceixi sigui “impermeable a influències externes indegudes”.

L’acord aprovat pel ple del CGPJ recull que es compleixen els requisits exigits per al càrrec per la legislació vigent, que estableix que el fiscal general ha de ser un jurista de reconegut prestigi amb almenys quinze anys en la carrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona