Tots els plens votaran si volen amnistia i autodeterminació
L’Acord Social portarà tots els ajuntaments, per mitjà dels grups independentistes i els comuns amb alguns matisos, una moció en suport al doble clam
Ja té l’aval de més de 200 entitats del país
Tots els plens municipals dels ajuntaments catalans duran a votació des d’ara i en els propers mesos una moció per ratificar l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació, l’entesa que es busca el màxim de transversal dins la societat catalana en suport a les dues grans reivindicacions del país. Segons va explicar en una nota ahir, el grup promotor de l’acord, que es va presentar a l’abril, té el suport per fer-ho d’ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, Independents de Catalunya i Municipalistes per la República des de Baix, grups amb qui ha treballat des del juny, a més de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Amb els regidors d’aquestes forces i altres de caràcter local, s’estima que el suport a la moció pot arribar al 75% dels més de 9.000 càrrecs municipals, i a uns 800 dels 948 ajuntaments del país. El text pretén visualitzar el suport del món local al clam contra la fi de la repressió i la necessitat que es respecti el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Tot i que el gruix de plens ho debatrà a la tardor, molts ajuntaments ja ho han avançat a aquest juliol, i així ja s’ha aprovat per unanimitat en municipis com ara Arbúcies, Cassà de la Selva, Llagostera, el Perelló, l’Espluga de Francolí o Puig-reig, i amb clara majoria absoluta a Tortosa, Sitges, Ripoll, Torelló, Deltebre, Premià de Mar, Palamós, les Franqueses o Corbera de Llobregat.
El grup promotor també s’ha reunit recentment amb responsables d’En Comú Podem, que s’han compromès a donar “orientació” del vot entre una abstenció i un sí crític als seus grups municipals, depenent de cada realitat local. En el cas de Barcelona, han acordat que s’obrirà un procés de transacció de la proposta de text inicial, tal com es va fer el febrer del 2021, quan la capital catalana es va definir a favor de l’amnistia i de qualsevol avenç en la desjudicialització.
El grup promotor manté en paral·lel una “intensa agenda” de reunions a fi de buscar l’adhesió a l’acord de les grans entitats i organitzacions del país, i ahir va anunciar que ja en té lligades més de 200, corresponents al món social, cultural, econòmic i sindical. Entre aquestes destaquen Òmnium Cultural, la patronal Cecot, la Confederació de Cooperatives de Catalunya; els sindicats Unió de Pagesos, USTEC, CGT o CSC; la Confederació d’Associacions Veïnals (Confavc), el Sindicat de Llogateres, el Ciemen, el Centre Irídia o la Federació d’Ateneus. A més, està treballant amb entitats civils de referència a cada comarca. La intenció és acabar la feina a la tardor, i presentar les conclusions preliminars el 3 d’octubre, coincidint amb el cinquè aniversari de l’1-O.
El PSC confia en acords concrets a la taula
La portaveu del PSC, Alícia Romero, va afirmar ahir que “s’està avançant” per poder tancar “acords concrets”, que són “el camí per anar resolent el conflicte”, en la reunió de la taula de diàleg de la setmana que ve, en una data encara per fixar. “Ens consta que s’està treballant bé”, va dir, després d’una reunió del govern a l’ombra, tot i que va evitar parlar sobre continguts específics. El ministre de Cultura, Miquel Iceta, va assegurar entretant que “en principi es mantindrà la composició” de la darrera mesa, tot i que aquests dies s’havia estudiat ampliar la delegació catalana.