Política

estat espanyol

El Suprem envia a presó Griñán i inhabilita Chaves pel cas dels ERO

Rebutja els recursos interposats pels expresidents andalusos contra la sentència dictada per l’Audiència Provincial de Sevilla

La cúpula del PSOE andalús va defraudar 680 milions de fons públics durant una dècada

L’exministra de Transport, Magdalena Álvarez, condemnada a nou anys d’inhabilitació

El Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dimarts els recursos interposats pels dos expresidents andalusos José Antonio Griñán i Manuel Chaves contra la sentència de l’Audiència Provincial de Sevilla del cas dels ERO. Per tres vots a dos, el tribunal ratifica la condemna de sis anys de presó per a Griñan per prevaricació i malversació de fons públics, així com la inhabilitació per a Chaves per prevaricació.En el cas de Griñán, la confirmació de la condemna l’obliga ara a ingressar a la presó. Vuit exalts càrrecs també hi han d’entrar.

Els dos històrics exdirigents socialistes van ser jutjats a la denominada peça política dels ERO, que va girar al voltant de la creació i el manteniment d’un sistema il·legal de subvencions que es va allargar durant més d’una dècada (2000-2011) per la concessió d’ajudes sociolaborals i a empreses en crisi, que va permetre el repartiment arbitrari de fins a 680 milions d’euros.

El tribunal ha avançat la decisió aquest dimarts al matí però la sentència íntegra no es coneixerà fins que els dos magistrats que s’han desmarcat de la resta emetin el seu vot particular. Ana Ferrer i Susana Polo argumentaran que cinc dels condemnats, entre ells el mateix Griñán, haurien d’haver estat absolts del delicte de malversació. Els tres magistrats que no comparteixen aquesta conclusió són Juan Ramón Berdugo, Carmen Lamela i Eduardo de Porres, considerats de tarannà conservador, que han acordat anul·lar la resolució de l’Audiència de Sevilla i dictar-ne una de nova en què mantenen les condemnes els dos expresidents andalusos i altres destacats exdirigents, com l’exministra i exconsellera Magdalena Álvarez, condemnada a inhabilitació. L’“absoluta falta de control” va permetre que “es prescindís total i absolutament del procediment administratiu en la concessió i pagament de subvencions”, afavorint així un constant desviament de diners de la Junta a favor del clientelisme socialista. La resolució, emesa el novembre del 2019, sosté que Griñán i Chaves eren “plenament conscients de la palmària i patent il·legalitat” del procediment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia