La batalla entre Sunak i Truss
A partir d’avui i fins al dia 2 de setembre els afiliats al Partit Conservador podran votar per escollir el successor de Johnson
La ministra d’Afers Estrangers avantatja l’extitular d’Economia en els sondejos
Els 175.000 afiliats del Partit Conservador ja poden votar en les primàries que enfronten la ministra d’Afers Estrangers, Liz Truss, i l’extitular d’Economia Rishi Sunak per liderar la formació i succeir Boris Johnson com a primer ministre. Hi podran votar tots aquells que es van afiliar al partit abans de l’1 de juny. Es creu que hi ha 15.000 membres més que el juliol del 2019, quan es van celebrar les últimes primàries, les que va guanyar Johnson després de la renúncia de Theresa May. Ho podran fer per correu postal o de manera digital a partir d’avui i fins al 2 de setembre a les cinc de la tarda, quan es tancarà la votació. El resultat es publicarà el dilluns 5 de setembre i el guanyador es convertirà en nou líder conservador i nou primer ministre.
La clara favorita ara mateix per succeir Johnson és Liz Truss, tot i que Sunak va guanyar les cinc votacions de les rondes prèvies en què votaven els 358 diputats del partit. La ministra d’Afers Estrangers de Johnson es va classificar en la darrera ronda i va superar per pocs vots Penny Mordaunt, però ara és la favorita, segons assenyalen tots els sondejos. La darrera enquesta de YouGov diu que Truss obtindria el 49% dels vots, en contraposició amb el 31% que aconseguiria Sunak, però el 15% restant no sap encara qui votarà i un 5% no pensa votar. Eliminant els vots dels indecisos i dels que no volen participar en l’elecció, l’avantatge de Truss seria de 24 punts. Els últims dies li han donat suport Tom Tugendhat, un dels candidats inicials eliminat en la tercera ronda; Suella Braverman, advocada general del govern i també excandidata, i Ben Wallace, ministre de Defensa i que, com Truss, pertany al cercle íntim de Johnson.
Truss està convencent els militants tories en els debats cara a cara que s’estan celebrant per tot el país. En total, estan previstos dotze debats fins al 31 d’agost. Alguns dels quals, televisats, com el que es va fer la setmana passada. Truss està basant la seva candidatura en una baixada d’impostos i en la continuïtat del Brexit dur que va iniciar Johnson. A diferència de Sunak, que aposta per apujar els impostos, Truss ha promès abaixar-los per reduir la inflació, que, amb un 9,4%, ja ha assolit el rècord històric dels últims 40 anys. El Banc d’Anglaterra preveu que es dispari fins a l’11% a finals d’any. Aquesta baixada d’impostos s’alinea amb els valors tradicionals conservadors.
La nova Thatcher
Truss se situa com la nova Margaret Thatcher, la conservadora que va governar el Regne Unit entre el 1979 i el 1990. Fins i tot ha copiat els vestits de la Dama de Ferro en els debats i això ha enlluernat l’ala més dretana del partit, que li dona ple suport. Truss promet un fort control de l’economia. Hi ha quatre persones decisives en aquest sentit: Kwasi Kwarteng, actual ministre de Negocis, que s’assenyala que podria ascendir a ministre d’Economia; Simon Clarke, secretari del Tresor; Jacob Rees-Mogg, cap del Parlament i brexiter dur, i John Redwood, excap de Política de Thatcher als anys vuitanta i persona clau per impulsar la seva política de privatització. Aquests són ara els principals consellers de Truss en matèria econòmica i podrien tenir rols rellevants en el seu govern en cas de guanyar. “Soc la persona que pot fer créixer l’economia, reduir impostos, però també aprofitar les oportunitats del Brexit, i això és el que estic decidida a fer”, va dir.
Un altre tema important que no s’està tractant en la campanya és la relació amb la UE. Tot i haver votat a favor de la UE el juny del 2016, Truss es va convertir en la més gran defensora de la sortida del Regne Unit del club europeu i té, a més, el suport de la facció més brexitera del partit. Defensa la llei aprovada de moment a la cambra baixa del Parlament que elimina parts del protocol nord-irlandès del tractat del Brexit. De fet, va ser ella qui va redactar la llei perquè és la cap negociadora. La UE ha denunciat el Regne Unit i tot fa pensar en una guerra comercial. Sunak és més partidari de negociar amb la UE i es va abstenir en la votació de la llei. Sunak era el favorit fins que la votació ha arribat a les bases, on el veuen com la persona que va trair Johnson i va provocar la seva caiguda, a més de voler apujar els impostos. Va ser educat a la millor escola privada del país, va anar a Oxford –com Truss–, a la universitat nord-americana de Stanford, i està casat amb una multimilionària. La seva reputació de bon gestor està sent qüestionada per la situació que viu el país. Un senyal de preocupació en la seva campanya és que ha canviat part del discurs en veure que ha quedat enrere en els sondejos. Primer va dir que no trauria l’IVA de la factura de la llum i ara diu que sí. Encara queda un mes de campanya, però molt haurà de canviar per capgirar la situació.