Política

Govern i Parlament criden a la participació dels ciutadans en l'acte de la Diada

El Govern de la Generalitat i el Parlament han presentat els actes commemoratius que han organitzat per la Diada Nacional de Catalunya. La principal novetat és el canvi d'ubicació de l'acte principal, del que es farà a les dotze del migdia a l'esplanada de la Cascada del Parc de la Ciutadella. Això, segons han explicat, millorarà la visibilitat de l'acte per part dels assistents.

També han fet una crida a la participació dels ciutadans, cantant Els Segadors i El Cant de la Senyera. Entre els artistes que aquest any participaran a l'acte de la Diada hi haurà la soprano Rosa Mateu, la cantautora Maria del Mar Bonet i el cantaor de flamenc Miguel Poveda. També hi participaran la Cobla Sant Jordi Ciutat, l'Orquestra Simfònica de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el cor de cambra Lieder Càmera. Aquest any, la senyera que s'hissarà serà la de l'Ajuntament de Lleida.
El director general de Relacions Externes de Presidència, Jordi Menéndez, ha fet una crida a la participació dels ciutadans, sobretot en dos moments de l'acte, els d'Els Segadors i El Cant de la Senyera, convidant-los a cantar juntament amb la coral.

Jordi Miralles ha destacat que es tractarà d'una commemoració "unitària, participativa i diversa". De fet, ha dit que els canvis tant en la ubicació com en la programació permetran que sigui "una commemoració per la gent", més enllà de les institucions i la classe política del país.

Cronologia de la Diada
Abans de l'acte, la Cobla Sant Jordi interpretarà peces d'autors catalans del segle XVIII, fins al punt de les dotze del migdia, moment en què començarà l'acte.

Durant l'hissament de la senyera, hi haurà la interpretació d'Els Segadors, sota la direcció de Salvador Mas.
L'acte prosseguirà amb la interpretació de dues cançons per part de Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda. Posteriorment, es farà la interpretació simfònico-coral del Cant de la Senyera, que tancarà l'acte, a la una del migdia.

La recepció del Parlament, el dia 10
Una altra de les novetats de la diada d'aquest any, ja anunciada, és el canvi de dia de la recepció que anualment ofereix el Parlament. Enlloc de celebrar-se just després de l'acte institucional, la cambra ha decidit oferir-la el dia abans a les vuit del vespre, a l'aire lliure, davant de la façana del Palau. En total, s'han convidat unes 1.500 persones. Durant la Diada, el Palau de la Generalitat i el Palau del Parlament celebraran jornades de portes obertes.

Actes arreu del territori
El Govern també ha detallat els actes a les delegacions durant la Diada. A Tarragona, la delegació en celebrarà un conjuntament amb l'Ajuntament de Valls, dilluns 10, a la seva seu, amb una conferència de Vicenç Villatoro. A Girona, el 7 de setembre, a les vuit del vespre, es farà un acte institucional al Museu d'Arqueologia de la ciutat. El mateix 11 es farà una ofrena floral al monument del president Josep Irla.

A Lleida, es farà l'habitual ofrena floral als lleidatans defensors de la llibertat de Catalunya a l'edifici del Roser, dilluns 10 a les set de la tarda. I a les Terres de l'Ebre, es farà un acte organitzat a la seu de la delegació, dilluns 10 a les set de la tarda.

Madrid i París
Més enllà del territori català, l'executiu prepara actes a Madrid i París. A la capital espanyola, el president de la Generalitat oferirà una recepció el 12 de setembre, a la Residencia de Estudiantes, a la qual han estat convidades personalitats del món polític, econòmic i cultural de la ciutat. El president també els convidarà a l'estrena de la pel·lícula El coronel Macià que es farà a la Sala Ideal de Madrid.

A París, la Generalitat hi celebrarà la Diada per primera vegada. El vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira oferirà una recepció a l'Oficina de la Generalitat-Maison de la Catalogne, a la qual assistiran representants de les institucions franceses i membres del cos diplomàtic acreditat a París, així com membres de la societat civil parisenca i de la comunitat catalana resident a París. També hi serà present el president del Parlament, Ernest Benach, mentre que el secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo, pronunciarà una conferència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.