Política

SANDRA RAMOS GARCIA

PORTAVEU DE L’OPOSICIÓ (PSC)

“El govern de Ricomà ha estat desastrós, sempre improvisant”

Assegura que Viñuales és el millor cap de llista possible tot i el seu passat de dures declaracions contra Ballesteros

Admet que algunes coses no es van fer bé —sense precisar quines— i reconeix que es van donar entrades a discreció per omplir les graderies buides

Crec que he fet molta autocrítica. En moltes ocasions he dit coses que no hem fet prou bé

Sandra Ramos va ser la número dos a les llistes del PSC en les eleccions de 2019 rere Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de la ciutat durant dotze anys. Tot i la presència del batlle en el grup municipal, ella n’és la portaveu i la cap de l’oposició. El Punt Avui va intentar concertar aquesta entrevista amb Ballesteros, per tal de preguntar-li per la seva gestió durant més d’una dècada, i tot i que l’exalcalde ha concedit entrevistes a altres mitjans, no va ser el cas d’El Punt-Avui.

Com valora els tres anys de mandat de Ricomà?
Aquest govern ha estat desastrós, per la seva improvisació i manca de planificació i d’idees clares cap on ha d’anar la ciutat.
Fa un any, vostè deia que no sabia si ERC, Junts i la CUP “s’aclaririen” governant. Sembla que sí, que s’han aclarit, perquè arribaran al final de la legislatura.
Bé, no tenen més remei. Hi ha moltes contradiccions dins del govern, especialment generades per la CUP, perquè no és un partit pensat per estar dins del govern. Són tres forces polítiques amb acords de no-agressió, i per a nosaltres això no és un govern que funcioni.
Vostè afirmava fa uns mesos que el govern ha fet poques coses, “un parell de parades de bus, un pas de zebra i han tret el quadre del rei”, però vostè no ha esmentat mai el context de pandèmia mundial que podia condicionar les iniciatives del govern.
Sí, però aquesta pandèmia ha afectat a tot arreu, i resulta que a totes les ciutats fan més coses que aquí. S’ha arribat a la situació de consellers fent-se fotos davant de rotondes i zones d’aparcament, si la teva gestió ha de passar per aquí… La ciutat té capacitat per fer més coses. La gent es queixa del mal estat de la ciutat, de la brutícia.
El tema de la brutícia, no és un fet recurrent que també passava durant el seu mandat?
S’hauria d’estar licitant el nou contracte de la neteja i no s’ha fet. Els vam avisar que això, fer el nou contracte de la neteja i de la brossa, és un procés molt llarg, i ara tenim els dubtes que ells arribin a temps i que no tinguin més remei que prorrogar el contracte actual.
Abans esmentava allò del quadre del rei. Parlant del monarca, hi ha una sèrie de documents que demostren que el comitè organitzador dels Jocs Mediterranis, del qual el senyor Ballesteros era el president, va afavorir que Societat Civil Catalana aconseguís entrades per a la inauguració dels Jocs i així donar suport a Felip VI. Li sembla correcte que es triï el públic segons una determinada ideologia en un esdeveniment pagat amb diners públics?
Desconec si la gent que va assistir a la inauguració era de Societat Civil Catalana o no. Crec que els Jocs van ser un gran èxit; això li pesa a molta gent, però així va ser.
En una entrevista concedida a un altre mitjà fa poques setmanes, l’exalcalde Ballesteros responia de la mateixa manera que vostè, dient que no tenia ni idea d’això de Societat Civil Catalana. Des del PSC no es van plantejar mai fer una investigació interna per saber realment què havia passat amb allò de les entrades i aclarir responsabilitats?
[Riu] Miri, qui vulgui aclarir responsabilitats, que intenti aclarir-les, però nosaltres el que no farem és qüestionar la gran labor que va fer Javier Villamayor i el govern socialista amb el senyor Ballesteros al capdavant. Això que vostè està preguntant no té gaire sentit.
Vostè ara lloava la tasca del senyor Villamayor, però es van regalar més de 60.000 entrades i només se’n van vendre poc més de 20.000. Amb aquests números es pot parlar de bona gestió dels Jocs Mediterranis?
Vostè esmenta un fet molt concret dels Jocs Mediterranis; jo crec que els Jocs van ser un èxit en molts sentits. Sempre es poden fer coses millors, evidentment. En els Jocs Olímpics de Londres encara hi havia grues un parell de dies abans de començar.
Aquestes 60.000 entrades pagades amb diners públics no sabem a qui van anar a parar. Això no els ha preocupat?
Suposo que calia fer una inauguració amb un cert èxit, i es va aconseguir. Per què ha de ser tan preocupant? Si les graderies no s’omplien i tenies l’oportunitat d’oferir a més persones que vinguessin, aleshores benvingut sigui. No s’han pres els diners a ningú, simplement has deixat entrar gent a un esdeveniment; tampoc sembla la gran crisi, això.
Finalment, el candidat a l’alcaldia serà Rubén Viñuales, que, sent el líder de Ciutadans a Tarragona, va fer una oposició molt ferma a Ballesteros. La seva tria ha creat tensions dins del partit?
El Rubén ha estat molt ben acceptat a les files del PSC. Tots som conscients de les declaracions que va fer i de l’hemeroteca que hi ha, però això formava part de la tasca d’oposició política que ell va fer.
Vist amb perspectiva, i veient el cas Inipro i com van anar els Jocs el 2018, creu que va ser un error que el senyor Ballesteros es presentés com a cap de llista el 2019?
No crec que fos un error, la millor opció era presentar el Pep Fèlix Ballesteros. De fet, vam guanyar les eleccions. Aquestes qüestions [Inipro i els Jocs] no crec que pesessin massa en el resultat electoral.
Durant aquests anys de Ricomà sempre hi ha hagut l’amenaça d’una moció de censura, però vostè sempre ha negat que el PSC anés a fer el pas perquè, deia, que no volia crear més inestabilitat. No reunir-se per acordar uns pressupostos no és crear inestabilitat?
Ens vam reunir dues vegades amb l’equip de govern, a proposta nostra. Però públicament ens van menysprear, i sense respecte institucional no es pot treballar.
Parafrasejant-la novament, no s’hauria de posar Tarragona davant del menyspreu personal o de partit?
De vegades t’has de plantar per defensar la ciutadania. No eren uns bons pressupostos.
Una de les situacions més tenses d’aquesta legislatura va ser la gestió del Palau d’Esports, però, tot sigui dit, l’origen de l’enrenou prové, a mitges, de l’aleshores equip de govern del seu partit i de la Generalitat de Catalunya. Aquella polèmica fomentada per vostès no estava enganyant la gent?
No, perquè allò que es proposava era un mal acord. Fins i tot el senyor Dídac Nadal, de Junts, també hi va votar en contra. Allò que nosaltres vam acordar amb la Generalitat era que el Palau s’entregaria a la ciutat totalment acabat, amb el parquet, les graderies, etc. I el que se’ns retreu és que l’acord no estava signat, però l’alcalde i un conseller de la Generalitat havien arribat a un acord verbal i s’havien donat les mans. Allò no era un acord vàlid? La Generalitat no té paraula?
Estem parlant d’un equipament de 20 milions d’euros; s’entén que a aquest nivell polític i institucional hi ha d’haver documents, no ho creu?
Hi havia documents.
Però no n’hi ha cap que posi que la Generalitat entregaria el pavelló amb els equipaments que vostè esmentava. No creu que l’Ajuntament hauria d’haver exigit aquests papers abans de continuar endavant?
Hi ha una manca de compromís de la Generalitat de Catalunya i d’estimar-se el sud del país, que no se l’estimen gaire.
No creu que a vostès els ha faltat una mica d’autocrítica, també?
Crec que he fet prou autocrítica. En moltes ocasions he dit coses que no hem fet prou bé.
Posi’m un exemple.
En temes de micropolítica. I, segurament, en els Jocs Mediterranis s’haurien pogut fer coses millor.
Vostè comentava que la gent els demana que tornin a l’alcaldia. Aquesta gent forma part d’institucions que rebien subvencions de l’Ajuntament a través de Tarragona Ràdio quan vostès governaven?
Aquesta pregunta i això del clientelisme és cruel i irresponsable. Sempre hi ha hagut subvencions per a entitats des de l’Ajuntament de Tarragona. El govern actual també ho fa. Es parla molt de clientelisme, i ara en veiem més que mai.
Hi ha irregularitats actualment en aquest sentit?
No parlo d’irregularitats, sinó de clientelisme. Jo només espero que es continuïn donant subvencions, perquè si no, hi haurà entitats que no podran continuar fent la tasca que fan.
Vostè ha repetit sovint que el govern actual ven fum.
Jo ja feia la broma de celebrar amb unes copetes cada vegada que s’anunciava la remodelació del carrer Canyelles; per a nosaltres, això és vendre fum.
Però aquella obra s’ha fet.
Sí, és clar, però també hi ha altres carrers que s’havien de remodelar i no s’han fet.
Per què s’han oposat sistemàticament a fer un estudi de la qualitat de l’aire?
Perquè no l’ha de pagar l’Ajuntament de Tarragona, l’ha de pagar la Generalitat de Catalunya.
Però mentre la Generalitat no decideixi fer aquest estudi, no és un mal menor que el faci l’Ajuntament?
Sabem què respirem, perquè hi ha estudis de la taula de la qualitat de l’aire. Però resulta que hi ha algú a qui no agrada qui paga aquests estudis, i ataca els investigadors que fan aquests treballs, que són de la URV, que això ja és el súmmum.
Qui paga aquests estudis?
Des de l’AEQT. Però ja s’ha arribat a la conclusió, per part d’alguns, que les empreses [químiques] no volen que sapiguem què respirem, com si els directius o treballadors d’aquestes empreses no visquessin aquí i no respiressin el mateix aire que nosaltres. Això és ridícul. Posar en dubte la independència de l’estudi, i més si es té en compte que el fa la URV, em sembla insultant.
No li sembla que hi pugui haver una certa ombra de sospita en el fet que siguin les empreses químiques qui financin l’únic estudi que existeix?
De veritat es pensa que la Universitat Rovira i Virgili es jugarà el seu prestigi acadèmic pel simple fet que l’estudi ha estat encarregat per unes empreses químiques?


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.