Política

Borràs acusa partits i govern d’acomodar-se en l’autonomia

Reapareix en públic a Prada per fer autocrítica i avisar que s’estan allunyant de la independència

Reitera que no es pensa rendir i que es reconsideri la seva suspensió, si bé ja fa balanç del càrrec

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, va reaparèixer ahir per fer la “necessària i indispensable autocrítica” i acusar els partits independentistes i el govern d’haver incomplert les expectatives generades per la seva victòria a les urnes fa un any i mig, començant pel president Pere Aragonès, que en el seu discurs d’investidura, recordava, “es va comprometre a fer possible la culminació” del procés. “El 52% no ens va fer confiança per trobar estratègies per acomodar-nos en l’autonomia”, etzibava en la cloenda de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada, el primer acte públic en què participava des de la seva suspensió el 28 de juliol, on va ser rebuda amb crits de “presidenta” de part del públic. “Mentre els objectius es limitin a assolir petites quotes de poder autonòmic, ens allunyem de la independència”, alertava, i va recordar que els partits –també el que presideix, JxCat– han de ser “instruments, com ho ha de ser formar part del govern”, per “convertir en realitat els anhels” expressats per la ciutadania.

La presidenta suspesa va lamentar els que diuen “dia sí i dia també” que la gent està desanimada, que en falta més o que l’Estat és molt poderós, perquè això “és fals”. “De tant dir-ho, volen que sigui una profecia autocomplerta”, reprotxava. “Les majories hi són, només cal voluntat i planificació política; és el primer pas necessari”, reblava. En aquest sentit, va defensar l’heterogeneïtat ideològica del seu partit, que no es mou en l’eix esquerra-dreta, sinó en el nacional, i va acusar la gent, en una al·lusió velada a ERC, que “sols vol una Catalunya independent si és d’esquerres, ecologista, feminista, o la presideix el seu partit”. “Aquesta és la millor recepta per al fracàs”, retreia, mentre feia una crida a treballar per revertir el fet que en les últimes eleccions hi va haver 700.000 persones que “no han deixat de ser independentistes, però sí que van deixar de votar partits independentistes”.

En tot cas, tot i que el mateix Aragonès ha advocat perquè es triï una nova presidència, Borràs no es va moure de les seves posicions i va deixar clar que no pensa fer “cap pas al costat”. De fet, insistia a denunciar “l’ús esbiaixat” que s’ha fet del reglament del Parlament per suspendre-la, i que hi ha qui ha volgut fer servir els tribunals “per treure’n un benefici partidista”. Encara més: després, en declaracions a la premsa, va qualificar de “sorprenent” que els que es queixen de la situació d’interinitat “són els que l’han provocat”, i recordava que això es pot revertir si s’accepta la petició de reconsideració que ha presentat a la decisió de la mesa de suspendre-la.

Això sí, el gros del discurs el va dedicar sobretot a fer balanç de la seva presidència, no sense un cert regust agre. En aquest sentit, va admetre que li “reca” no haver aconseguit defensar els interessos dels diputats, en al·lusió a la suspensió de Pau Juvillà, i va lamentar que el reglament del Parlament encara no s’hagi pogut “adaptar” per poder fer votacions i intervencions telemàtiques. “Quan no es vol que passin, les coses no passen”, retreia. A banda, va defensar la seva gestió pel que fa a l’eliminació de privilegis com les llicències per edat o certes dietes parlamentàries, i la manera de dirigir els debats. A més, va denunciar els “límits exògens” a l’activitat parlamentària que arriben encara des dels tribunals, i va alertar del “perill que s’acabin autoimposant”, ja que alguns “ja s’han interioritzat”, lamentava, fet que té “un efecte especialment perniciós” per a la institució.

Entre les consecucions dels seus setze mesos de mandat, Borràs també citava que s’ha pogut mantenir el vot delegat de Lluís Puig, i avisava que la seva defensa ara només depèn de la rúbrica, que confia que es faci “sense titubejos”, del vot que ella va expressar durant els últims plens, que està recollit en el diari de sessions “i hi ha el compromís de publicar” al BOPC. Això sí, Puig, que ha estat gairebé cada dia a l’UCE, ahir no hi era. A part de l’equip més proper, a Borràs tot just l’acompanyaria el diputat Jaume Alonso-Cuevillas

LES FRASES

No parlaré de la meva suspensió extensament. Parlar de parlamentarisme és parlar de la defensa de drets i llibertats
Alguns polítics han volgut jutjar-me per endavant amb massa frivolitat, intencionalitat política i interès partidista
Convido a la reflexió: avui som més a prop de la independència o més lluny? Hauríem de complir el que la gent diu i no barallar-nos

Aragonès presentarà una nova proposta “inclusiva”

El president Pere Aragonès formularà una proposta “molt més àmplia” per l’autodeterminació, més enllà de l’independentisme estricte, durant el debat de política general al Parlament l’última setmana de setembre. “És l’hora d’una proposta inclusiva de solució del conflicte polític que permeti que a la ciutadania de Catalunya se la tracti com a major d’edat”, anunciava en una entrevista ahir a l’ACN. “Soc molt perseverant, i seguiré amb una via àmplia que inclogui aquelles persones que creuen que els conflictes polítics es resolen deliberant, escoltant i prenent decisions a les urnes”, avançava. ERC també presentarà en el debat propostes per fer front al “patiment” de les famílies per la situació econòmica, que s’haurien de concretar en uns comptes del 2023 que va avançar que seran “expansius” i sense cap retallada. Per mirar d’aprovar-los, va confirmar que buscarà el suport de la CUP i En Comú Podem, i que no es planteja acords amb el PSC perquè hi tenen “projectes de país diferents”. A més, rebutjava la proposta socialista d’una taula catalana de partits perquè no té una proposta política per al país i vol que es negociïn altres temes. “Sense parlar del conflicte polític no serviria per a res, i desvirtuaria la mateixa idea de diàleg i negociació”, cloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.