Regne Unit
Crisi política
La sort ja està tirada
Els conservadors tanquen el procés per triar el successor de Johnson, que haurà de fer front a fortes tensions socials
L’escalada dels preus fa aparèixer un moviment que anima els ciutadans a no pagar les factures energètiques
La sort ja està tirada. La votació entre els afiliats del Partit Conservador britànic per escollir el seu nou líder, que succeirà Boris Johnson com a primer ministre, es va tancar ahir, si bé serà dilluns que ve quan es conegui el guanyador entre Liz Truss i Rishi Sunak. Sigui l’una o l’altre, el nou primer ministre haurà d’enfrontar-se a un creixent descontentament social per la crisi del cost de la vida.
Al Regne Unit s’ha posat en marxa un moviment de desobediència civil que es diu Don’t Pay UK (No paguis, Regne Unit) que anima la població a no pagar la factura de l’energia, que s’ha disparat els últims mesos. El regulador de l’energia britànic va anunciar la setmana passada un increment de la factura del gas i de la llum del 80% a partir de l’octubre i es preveu que la factura es tripliqui a partir del gener. Cada casa pagarà, a partir de l’1 d’octubre, 4.200 euros anuals de mitjana, que al gener podrien arribar als 7.800 euros, uns 650 per mes. Al Regne Unit el regulador fixa cada sis mesos el preu mitjà de la llum i del gas per evitar que les companyies abusin dels usuaris.
La plataforma ja té el suport de més de 100.000 ciutadans disposats a deixar de pagar les factures a partir de l’octubre, en una acció amb què volen posar contra les cordes les companyies elèctriques i el govern. “Volem que les empreses s’asseguin a dialogar per posar fi a aquesta crisi”, explica. Aquest moviment ja ha estat condemnat pel govern. L’ha qualificat d’irresponsable i ha dit que els ciutadans que decideixin deixar de pagar, l’única cosa que aconseguiran serà que s’apugin els preus i embrutar la seva valoració creditícia personal perquè es convertiran en morosos i hauran d’abonar interessos elevats. El govern es defensa i diu que ha destinat un paquet de 37.000 milions d’euros per als més vulnerables, que inclouen 500 euros per pagar el rebut de l’energia. Però els ajuts son insuficients perquè només afecten el 8% de la població, mentre que la pujada de la factura de l’energia afectarà el 25% dels ciutadans (bona part dels quals, de classe mitjana solvent), segons l’organització benèfica Citizens Advice Bureau. El govern sosté també que es tracta d’una qüestió mundial, conseqüència d’un pla premeditat de Putin per debilitar Europa. El Regne Unit ha declarat la seva independència energètica de Rússia des del juny, però el problema és que compra gas als mateixos països alternatius on acudeixen la resta de països europeus. La pujada del preus de la llum va començar molt abans de la guerra.
La precària situació econòmica que viu el Regne Unit fa que cada cop la pressió sigui més forta sobre els ciutadans, una pressió que serà dramàtica aquest hivern quan, a més de triplicar-se la factura del gas, es preveu que la inflació, ara del 10%, arribi al 18% al gener. Això ha provocat una onada de vagues de sectors clau de l’economia i s’esperen protestes a partir del setembre i accions radicals de desobediència civil com aquesta.