Finlàndia
Finlàndia restringeix per llei el dret a la vaga del personal sanitari
El govern justifica la reforma legal perquè és necessari protegir la vida i la salut dels ciutadans enfront de possibles vagues
El Eduskunta (Parlament finlandès) ha aprovat aquest dilluns l’anomenada Llei de Seguretat del Pacient, una reforma legal impulsada pel govern de centreesquerra per a garantir l’assistència sanitària essencial limitant el dret a la vaga dels professionals de la salut.
La nova llei permetrà a les autoritats sanitàries regionals restringir les aturades convocades en aquells serveis socials i de salut considerats essencials, com la vigilància intensiva i l’atenció domiciliària, i obligar a treballar al personal que s’estimi necessari.
Aquesta llei va ser tramitada amb caràcter d’urgència per a fer front a diverses vagues convocades a partir d’aquest dimarts en les unitats d’atenció a domicili i vigilància intensiva de diverses ciutats del país, entre elles Hèlsinki.
Les negociacions per a renovar el conveni col·lectiu entre els dos principals sindicats del sector, Tehy i SuPer, i l’organització patronal que representa als municipis, responsables de gestionar la sanitat pública, fa mesos que estan estancades.
Les organitzacions sindicals exigeixen una sèrie de millores salarials i laborals que la patronal considera inassumibles, per la qual cosa Tehy i SuPer han amenaçat amb mobilitzacions massives en la sanitat pública si no s’atenen les seves peticions.
En concret, els sindicats exigeixen, entre altres millores, una pujada salarial extraordinària del 3,6% anual durant els pròxims cinc anys, a la qual caldria sumar l’augment anual recollit en els convenis en vigor, per a mantenir el poder adquisitiu dels sanitaris.
Segons el sindicat SuPer, la seva reivindicació elevaria el sou bàsic mitjà d’una infermera d’hospital en 492 euros, fins als 3.308 euros bruts mensuals, i el del personal d’atenció a domicili en 427 euros, fins als 2.633 euros.
La setmana passada, un tribunal de Hèlsinki va impedir que es dugués a terme una vaga d’infermeres de vigilància intensiva en els districtes hospitalaris de Turku, Oulu i Kanta-Häme, en imposar una sanció d’un milió d’euros a cada sindicat per cada hospital que persistís en la vaga.
Les dues organitzacions obreres van suspendre la vaga i van amenaçar amb la dimissió massiva de les seves infermeres si s’aprovava aquesta llei, la qual cosa podria col·lapsar el sistema públic de salut en un sector molt afectat per l’escassetat de personal qualificat.
En opinió dels sindicats, la nova llei suposa una retallada del seu dret fonamental a la vaga i no resol el problema de fons: les pobres condicions salarials i la sobrecàrrega de treball dels professionals de la salut.
Per part seva, el govern finlandès ha evitat intervenir en el conflicte al·legant que les disputes laborals no són de la seva competència, encara que justifica la reforma legal perquè és necessari protegir la vida i la salut dels ciutadans enfront de possibles vagues.