ANJO VALENTÍ I MOLL
CAP DE L’OPOSICIÓ A MANRESA (PSC)
“Tots els grans projectes de ciutat que hi ha sobre la taula han vingut de fora”
És el portaveu del principal partit de l’oposició a l’Ajuntament des de principis d’any, quan va agafar el relleu de Felip González
El PSC ja l’ha escollit com a candidat per a les municipals del 2023, després que el 2019 fos el número 5 de la llista per governar la capital del Bages
Veig dos governs dins d’un i han entès que necessiten coordinar-se, però van tard
De moment només hem vist un govern d’anuncis; ara volem veure com i quan fan accions
La policia fa el que pot amb el que té, però cal un pla de xoc del govern per millorar la seguretat
Anjo Valentí Moll (1970) és el portaveu del PSC a Manresa des del gener. Va agafar l’acta que Felip González va deixar vacant i, mesos més tard, el partit el va nomenar alcaldable per al 2023 a la ciutat. De fet, la idea és que, durant l’any que queda de mandat, Valentí guanyi visibilitat per a uns comicis en què el PSC vol recuperar una vara que fa anys que se li resisteix.
Era imprescindible el pas al costat del fins fa pocs mesos portaveu perquè vostè es pugui presentar a les eleccions amb garanties?
Imprescindible tampoc. El Felip ha estat una figura cabdal del partit en uns anys complicats. I estic convençut que ell hauria fet el bon paper que farem.
En les últimes setmanes, s’ha publicat una informació que critica la seva etapa com a president del Club de Tennis de Manresa.
Hi ha una intencionalitat política. No es va contrastar amb mi. I sempre he dit que tornaria a fer el mateix. El club fa anys que s’ha de limitar a tapar forats, però a la vegada cal renovar-se. Vam creure que calia potenciar l’escola de tennistes, però ningú comptava amb la pandèmia. I els dèficits menors que teníem cada any es van accentuar.
Ho pot pagar de cara a les eleccions?
No ho crec. El club ho necessitava i qui ho vulgui entendre, ho entendrà.
El PSC ha manat molts anys a Manresa, però ara fa temps que és lluny de l’alcaldia.
Sí, però crec que podem capgirar-ho. Caldrà formar un bon govern després de les eleccions i crec que podem liderar-lo perquè hem demostrat que som els únics que podem manar prioritzant els projectes municipals, i no pas els de país.
Des que és portaveu, ha repetit que les tensions entre els dos partits que manen (ERC i Junts) són evidents. Per què?
Ens sembla de calaix. La fórmula del pacte ja és estranya. A les eleccions hi va haver un empat tècnic, amb només deu vots de diferència. Tots dos tenen vuit regidors, però van decidir dividir-se el mandat, amb un any per a uns i els tres restants per als altres. I al principi tot anava bé perquè hi havia el procés pel mig, però les disfuncions han començat quan no s’han entès pel tema del procés.
I com ho ha notat vostè?
A última hora s’han adonat que els faltava un gerent i tot just ara ha començat a treballar per coordinar els dos grups. Veig que hi ha dos governs dins un govern i necessiten coordinar-se. I jo em pregunto: per què no l’agafaven abans? Potser perquè tenien altres objectius, més de país que no pas de ciutat.
Ha perdut oportunitats el govern sense gerent?
Jo penso que sí, perquè no hi havia planificació estratègica. Tot el que han anat fent els ha vingut de fora. El projecte de fer subterrànies les línies de FGC és gràcies a la inversió de 25 milions de la Generalitat. Ni ERC ni Junts ho tenien en el programa. I el segon gran projecte de ciutat que hi ha sobre la taula és la Fàbrica Nova, que també és una idea que planteja la UPC. L’Ajuntament ho entoma i a nosaltres ens sembla bé d’entrada, però són projectes que venen de fora.
Venen de fora, però agraden a tothom.
Sí, però compte, perquè neixen coixos. Ens van dir que es recosirien barris, però el que no ens van dir és que Manresa perdrà els trens directes cap a Barcelona amb FGC, perquè caldrà fer transbordament a Martorell. Jo ho entenc com una compensació: farem subterrànies les línies, però a canvi us haureu de menjar el transbordament. I l’alcalde no ho va explicar.
I la Fàbrica Nova?
És una bona idea, però costarà trobar el finançament.
L’alcalde diu que, per sortir-se’n, cal que tots els partits s’arremanguin.
Hi estem d’acord. De fet, fins ara l’única administració que s’ha compromès a destinar-hi una partida pressupostària és l’Estat. I nosaltres vam aconseguir una esmena de consens del PSC al Senat per fer-ho possible. En canvi, aquí, la Generalitat de moment no ha dit res.
Sembla complicat que hi hagi avenços importants abans d’eleccions.
A veure, pressupostàriament és possible. Però esperem que la Generalitat també faci la seva aportació.
La transformació de la Fàbrica Nova en un pol de coneixement no és l’únic projecte en què Manresa haurà de picar a la porta d’altres administracions. De fet, fa unes setmanes es van anunciar els primers passos per renovar el pavelló del Nou Congost. Aquí calen uns vuit milions.
Sí, però com a mínim en el cas del pavelló ja hi ha un projecte escrit. A la Fàbrica Nova no, i potser aquest és el problema. Al Congost sí, però potser es va una mica tard, si la renovació es necessita per al bàsquet. Entenem que caldria haver-ho planificat abans i anunciar-ho quan ja tens l’aportació de les altres administracions. Calen vuit milions i no saben d’on els trauran.
I des del PSC poden fer alguna cosa?
Nosaltres sempre ens hem proposat per ajudar la ciutat. Hi serem per al que sigui. Ara, s’han de fer les coses bé. Si ens ho haguessin dit abans de presentar el projecte, hauríem parlat amb els nostres representants com hem fet amb la Fàbrica Nova.
Abans parlàvem de fer subterrànies les línies de FGC, cosa que ha de millorar la mobilitat per dins de Manresa, però fora –per arribar-hi– hi continua havent un punt negre: la C-55. I això no ve d’ara.
Tenim les mancances de la C-55 i els preus de la C-16, que té el peatge més car de l’Estat. Però sí, cal fer alguna cosa a la C-55.
Té idees?
Sí, nosaltres defensem que es desdobli la C-55 fins a Abrera, en la línia del que demana la plataforma No Més Morts a la C-55.
És viable?
Tècnicament, sí. També és costós, no ens enganyem. Però l’altra opció seria fer un desdoblament parcial, fins al túnel de Bogunyà, per tenir dos carrils al tram que passa per Castellbell, Sant Vicenç i Castellgalí.
I ambientalment?
Cal calcular els impactes. Però la plataforma ciutadana demana el desdoblament i nosaltres ens hi volem alinear.
Amb això, hi hauria dues vies ràpides per connectar Manresa amb l’àrea metropolitana.
Sí, però una és per peatge i una connecta amb la C-58 i l’altra amb l’A-2. Són connexions diferents i necessàries. Ens fa la sensació que Manresa està connectada per tot arreu, però amb moltes deficiències que no som capaços de resoldre.
Tornem a Manresa. Fa temps que demanen polítiques per millorar la seguretat i la convivència als carrers de la ciutat. Estan veient resultats?
De moment, només anuncis. Estem davant un govern d’anuncis. La transformació del carrer Guimerà en un espai de vianants només ha quedat en una acció participativa i un anunci, per exemple. I en matèria de seguretat, també anem d’anunci a anunci. El govern diu que vol fer una comissaria de Mossos mixta al centre de la ciutat. Ens sembla bé però volem veure quan i com es farà. El que és clar és que necessitem urgentment un clima de pacificació i seguretat als carrers.
Per què urgentment?
Les dades ens ho demanen. La policia ens diu que el 2020 van pujar un 10% els delictes a Manresa i el 2021, un 11% més. Hi ha més d’un 20% d’augment en dos anys.
I amb la comissaria mixta n’hi ha prou?
No, nosaltres defensem que hi hagi un pla de xoc. Els cossos de seguretat estan fent el que poden amb el que tenen. Però des de l’Ajuntament s’ha de fer alguna cosa més per combatre aquesta sensació d’inseguretat.
Com ara?
Cal recuperar la policia de barri, que ja havia existit. Eren els mateixos policies que feien sempre les mateixes rondes. Amb això faríem polítiques de seguretat properes, però cal incrementar la plantilla.
El govern diu que, amb la llei a la mà, no pot fer-ho.
És fals. Sí que es pot fer per a serveis essencials i per donar-los cobertura. I també entenem que calen més càmeres en punts de barri, així com vigilants de nit (serenos), que no són policies, sinó agents cívics que ajudarien a pacificar.
El govern defensa que la inseguretat és una percepció, més que una realitat.
Però la policia diu, amb dades, que hi ha hagut un augment.
Només a Manresa?
No, és clar que en altres punts també hi ha estat. Però notem que en altres llocs, com a Mataró, s’està combatent amb reforços i a Manresa no.
Sembla que, segons el seu parer, a l’alcalde se li ha acumulat feina per a aquest final de mandat?
Jo crec que sí. Ha de tocar de peus a terra. Ha de governar el dia a dia i no pensar tant en futur.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.