Política

Iran

Les protestes per Amini causen 17 morts a l’Iran, segons la televisió estatal

Fina ara, les autoritats només han reconegut 8 morts, tres d’ells membres de les forces de seguretat

Almenys 17 persones han mort en les protestes que sacsegen l’Iran des de fa sis dies per la mort de Mahsa Amin després de ser detinguda per portar malament el vel, ha anunciat aquest dijous la televisió estatal iraniana.

“Disset persones han mort, entre elles policies, en els incidents dels últims dies”, ha informat la televisió IRIB, que ha explicat que es tracta del seu recompte i que no són dades governamentals.

Fins ara les autoritats havien confirmat la mort de vuit persones, entre elles tres membres de les forces de seguretat.

Les protestes van començar el passat divendres després de conèixer-se la mort de Mahsa Amini després de ser detinguda per la Policia de la moral per portar malament el vel i s’han anat estenent pel país.

Amb crits com a “Justícia, llibertat i no al hijab obligatori”, “Dones, vida, llibertat” o “Mort al dictador”, els manifestants han mostrat la seva indignació en almenys 20 ciutats del país, en unes protestes en les quals la violència s’ha intensificat amb les forces de seguretat recorrent a material antidisturbis.

En els xocs de l’última nit, els manifestants van cremar almenys dues comissàries i diversos vehicles.

Vídeos compartits en Twitter per activistes i periodistes van mostrar protestes en nombroses ciutats del país anit, però la seva autenticitat no està verificada.

A la ciutat de Rasht, en el nord-oest, una dona anciana va marxar sense vel mentre cridava “Mort al dictador”, segons va mostrar un dels vídeos.

Altres vídeos han mostrat a dones cremant vels, unes imatges que s’han convertit en símbols de les protestes.

Talls a Internet

El govern iranià va bloquejar anit la internet mòbil gairebé completament i va limitar aplicacions com a Whatsapp i Instagram en un aparent intent per controlar les protestes.

L’estat de les comunicacions va millorar al matí, però en la tarda del dijous va començar a fallar de nou.

Les xarxes socials, especialment Twitter, estan jugant un paper important, amb els manifestants publicant centenars de vídeos en elles.

Davant aquesta situació, la poderosa Guàrdia Revolucionària de l’Iran va qualificar aquest dijous les protestes “sedició” i va demanar al Poder Judicial que jutgi als que “disseminen rumors i mentides” en les xarxes socials i als carrers.

Les autoritats insisteixen que les protestes han estat incitades per l’“enemic estranger” amb la intervenció d’ambaixades i serveis d’intel·ligència d’altres països.

El president de l’Iran, Ebrahim Raisí, tornarà demà a Teheran des de Nova York, on va donar un discurs davant l’Assemblea General de l’ONU, en una jornada en la qual les autoritats planegen marxes de suport al règim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.