Política

itàlia

La victòria de Meloni reforça l’eix d’ultradreta a la UE

Els governs d’Hongria i Polònia són els primers a celebrar el triomf de la líder de Germans d’Itàlia

La CE es manté per ara prudent i confia tenir una “cooperació constructiva” amb el nou govern

“Si les coses van en la mala direcció, tenim instruments.” Així de contundent va ser la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, sobre el possible gir a la ultradreta d’Itàlia pocs dies abans de les eleccions. Aquestes paraules, pronunciades en una conferència als EUA, van haver de ser ràpidament corregides pel portaveu del govern comunitari per negar interferències en els comicis italians. Més enllà de la polèmica, la declaració de Von der Leyen deixava clara la preocupació a Brussel·les per l’ascens fins a la victòria de la formació postfeixista Germans d’Itàlia, liderada per Giorgia Meloni. Ara bé, un cop confirmat el triomf, la primera reacció de la CE ha estat tèbia, sense sortir del tradicional manual. “No comentem mai resultats d’eleccions. Esperem tenir una cooperació constructiva amb les noves autoritats italianes”, va assegurar ahir el portaveu comunitari, Eric Mamer.

Des de Brussel·les, tampoc creuen que el resultat dels comicis sigui una impugnació a Europa. “Veure les eleccions com un judici a Europa és una simplificació extrema”, va afegir Mamer, tot recordant que la CE “treballa” amb tots els governs elegits democràticament a les urnes.

Davant una resposta comunitària carregada de prudència, el que és cert és que la victòria de Meloni a Itàlia reforça l’eix d’ultradreta a la Unió Europea. Van ser precisament els líders d’Hongria i Polònia els primers a celebrar el triomf. El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, es va limitar a felicitar Meloni, mentre que Orbán, a través d’un dels seus portaveus, va dir que comparteix amb la italiana “una visió comuna sobre els desafiaments que afronta Europa en un temps difícils”.

El gir d’Itàlia dona a l’eix ultradretà un aliat en el pols que manté contra la CE. A més, Itàlia no és un país qualsevol. Es tracta de la tercera economia europea, un dels socis fundadors de la UE i representa el 14% de poder de vot al Consell en decisions preses per majoria. A més, les turbulències des d’Itàlia arriben en un moment clau, en plena guerra i crisi energètica.

A Brussel·les temen i preveuen xocs amb Meloni principalment en l’àmbit migratori i l’econòmic, un terreny en el qual la CE havia estat fins ara molt còmoda amb els governs de tecnòcrates de Roma. Tampoc es descarta que se sumi amb Hongria i Polònia a la pugna per l’estat de dret.

De moment, la victòria de la ultradreta a Itàlia suposa una sacsejada a la UE. Brussel·les es manté cauta, però l’eufòria dels partits d’ultradreta dels països europeus després de la victòria de Meloni augmenta l’alerta. La sacsejada es pot convertir en terratrèmol a la Unió Europea.

LES FRASES

Si les coses van en la mala direcció, tenim instruments
Ursula von der Leyen
presidenta de la comissió europea
Veure les eleccions com un judici a la UE és una simplificació
Eric Mamer
portaveu de la comissió europea

Le Pen, Abascal i el fill de Bolsonaro celebren l’èxit

La victòria de l’extrema dreta a Itàlia va ser celebrada pels seus afins europeus Santiago Abascal (Vox) i Marine Le Pen, i des d’Amèrica del Sud Eduardo Bolsonaro va afirmar que el Brasil continuarà el mateix camí ideològic, en al·lusió a un eventual triomf del seu pare, Jair Bolsonaro, diumenge. Els sondejos auguren el contrari.

El Kremlin espera objectivitat del futur executiu

El govern rus va mostrar la seva confiança en l’“objectivitat” del futur govern italià després del triomf de l’extrema dreta. “Estem disposats a donar la benvinguda a qualsevol força capaç de mirar més enllà del corrent majoritari, ple d’odi cap al nostre país, i mostrar objectivitat i una posició constructiva”, va dir el portaveu, Dmitri Peskov.

El francès Macron demana “treballar junts”

El president francès, Emmanuel Macron, va mostrar ahir el seu “respecte” per “l’opció democràtica” del poble italià, que va donar la victòria a l’extrema dreta, i va fer una crida a “continuar treballant junts”. Prèviament, la primera ministra, Élisabeth Borne, va assegurar en una entrevista que París està “atenta” al respecte als drets humans.

Aragonès proclama: “No passaran”

El president català, Pere Aragonès, va reaccionar al triomf de l’extrema dreta a Itàlia refermant “avui més que mai” el compromís de Catalunya amb el progrés, la democràcia, la cohesió social i la llibertat. “No passaran”, va afegir Aragonès en el seu compte de Twitter després de constatar que l’extrema dreta “avança” arreu d’Europa.

El director d’Open Arms mostra preocupació

El director i fundador de l’ONG de salvament marítim Proactiva Open Arms, Òscar Camps, va mostrar ahir la seva “preocupació” per la victòria de Giorgia Meloni a Itàlia. Considera que ha de ser un “advertiment per a les democràcies europees” i tem que creixin les dificultats per desembarcar nàufrags rescatats al mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.