Política

estat espanyol

Montero espera tancar en “hores” els pressupostos per a aprovar-los aquest dimarts

Els nous comptes podrien incorporar un increment de les pensions conforme a l’IPC

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha mostrat aquest dilluns la seva confiança per a poder tancar “durant les pròximes hores” l’acord sobre els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2023 per a portar-los aquest dimarts al Consell de Ministres.

“Fins al final d’un pacte no es pot donar res per segur”, ha admès en declaracions a Efe, però ha assegurat que espera “que durant les pròximes hores puguem confirmar aquesta afirmació (en referència a l’acord) i portar demà al Consell de Ministres el projecte de Pressupostos”.

Els socis de govern negocien des de fa setmanes el projecte de Pressupostos de 2023, el tercer de la legislatura, que l’Executiu pretén presentar a temps perquè estigui en vigor l’1 de gener.

De fet, la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha avançat aquest dilluns que el govern espanyol elevarà una dècima la seva previsió de creixement per a enguany, al 4,4%, i baixarà en sis dècimes la de 2023, al 2,1%.

El mes de juliol passat, el govern va aprovar un sostre de despesa per a 2023 de 198.211 milions d’euros, un màxim històric que supera en un 1,1% el dels comptes de 2022, amb una referència de dèficit del 3,9% del PIB, 1,1 punts menys que el que s’espera per a aquest exercici.

Tot apunta al fet que els comptes del pròxim exercici inclouran una revaloració de les pensions conforme a l’IPC, així com una pujada salarial per als empleats públics del 2,5%, a la qual es podria sumar un 1% addicional en funció de l’evolució del producte interior brut (PIB) i la inflació, segons l’acord tancat aquest mateix dilluns.

També incorporaran una transferència a la Seguretat Social de 19.888 milions, un 8,1% superior a la de 2022, seguint les recomanacions del Pacte de Toledo, però no l’extensió de les mesures per a atallar la inflació -com la bonificació del carburant o la baixada de l’IVA elèctric-, que es decidirà a final d’any.

Pel costat dels ingressos, Hisenda ja va presentar la setmana passada el seu paquet fiscal, que en part serà inclòs en el text pressupostari, com les noves bonificacions en l’IRPF per a rendes per sota dels 21.000 euros.

El paquet també inclou un augment de la tributació per a les rendes del capital a partir de 200.000 euros, la rebaixa de l’impost de societats per a micropimes, la baixada de l’IVA per a productes d’higiene íntima femenina, preservatius i anticonceptius no medicinals, rebaixes en l’IRPF per a autònoms o una limitació temporal a la compensació de pèrdues dins dels grups empresarials.

En canvi, el nou impost per als patrimonis de més de tres milions d’euros haurà de tramitar-se en una llei independent, igual que va succeir amb els gravàmens per a la banca i les energètiques, recollits en una proposició de llei actualment en tramitació en el Congrés.

Hisenda tanca una pujada de sous públics de fins al 3,5% per a 2023

La Taula General de Negociació de la Funció Pública ha aprovat aquest dilluns la proposta del Ministeri d’Hisenda de pujar fins a un 3,5% els salaris públics en els Pressupostos de 2023, amb el suport de CCOO i UGT, amb els qui ha preacordat una alça addicional de l’1,5% en 2022 i de fins al 2,5% en 2024.

L’increment addicional de l’1,5% per a 2022 se sumarà al 2% aplicat des de principis d’any, amb el que la pujada salarial per al període 2022-2024 serà en total del 8% fix, amb la possibilitat que aconsegueixi el 9,5% amb la part variable, ha informat el ministeri.

La pujada en termes reals arribarà al 9,8%, segons Hisenda, ja que l’increment salarial de cada exercici es consolida i, per tant, l’augment de cada any es realitza sobre el sou incrementat de l’exercici anterior.

L’alça de 2023 tindrà una part fixa del 2,5% i una variable de l’1%, que es divideix en 0,5 punts si la suma de l’índex de preus harmonitzat (IPC) de 2022 i de l’IPC harmonitzat avançat de setembre de 2023 supera el 6%, i altres 0,5 punts si el PIB nominal de 2023 arriba al 5,9%.

La de 2024 contempla un increment del 2% fix, més un 0,5% variable si l’IPC harmonitzat de 2022, 2023 i 2024 supera el 8%.

Aquesta pujada beneficiarà a 2.717.570 empleats públics, dels quals 513.721 pertanyen al sector públic estatal, 1.611.697 són empleats públics de les comunitats autònomes i 592.152 són treballadors de les entitats locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.