Política

ORIOL BOSSA I PRADAS

ALCALDE DE SANT FELIU DE LLOBREGAT (ERC)

“Volem demostrar que estem capacitats per dur les regnes de la ciutat”

Destaca la sintonia amb Sant Feliu En Comú Podem, reforçada per un factor generacional i la gestió conjunta de la pandèmia

Treballen per tancar aviat una operació per ubicar a l’antiga cimentera una indústria potent enfocada a les noves tecnologies

Oriol Bossa (Barcelona, 1980) va ser investit alcalde el mes de juny passat gràcies a l’acord que tenia amb Sant Feliu En Comú Podem, amb qui va pactar el 2019 repartir-se l’alcaldia. Després de tres anys com a alcaldessa, Lídia Muñoz va deixar pas al republicà, que lidera l’Ajuntament aquest últim any de legislatura. L’acord va necessitar també el vot de Tots Som Sant Feliu, la marca electoral que inclou Junts. És el primer cop que ERC arriba a l’alcaldia de la capital del Baix Llobregat des del restabliment de la democràcia.

Què ha significat per a vostè i per al partit arribar a l’alcaldia?
En l’àmbit personal és un orgull i un honor representar la ciutadania de Sant Feliu de Llobregat després de dues eleccions com a cap de llista. Per al partit, tant a escala local com nacional, tenir l’alcaldia d’una ciutat com Sant Feliu, la capital del Baix Llobregat, és un fet històric. Si ho haguéssim dit fa 10 anys, ningú ho hauria cregut i ens haurien titllat de bojos. Representa una oportunitat magnífica per continuar creixent a l’àrea metropolitana i demostrar que som útils i estem preparats i capacitats per dur les regnes d’una ciutat com aquesta de la millor manera.
Com han estat aquests primers mesos al capdavant de l’Ajuntament?
Han sigut tres mesos intensos, de molta feina. És un canvi de xip molt gran. La primera tinença d’alcaldia té unes competències delimitades i una agenda molt concreta i amb l’alcaldia això s’expandeix. Notes com totes les problemàtiques es canalitzen molt cap a la figura de l’alcalde. De la mateixa manera, l’experiència d’anar pel carrer també ha canviat molt. Ara em para molta més gent, explicant els seus problemes, intentant que els ajudem, ser escoltats. El nombre de reunions que tens amb la ciutadania o amb entitats s’ha multiplicat exponencialment.
El 2019 ERC i Sant Feliu En Comú Podem van empatar a cinc regidors, amb una diferència de menys de 50 vots. No haurien pogut pactar dos anys a l’alcaldia cadascú en lloc de només l’últim any per a vostè?
En un context de negociació no pots controlar tots els factors, no controles totes les cartes. No controles quines interlocucions estan tenint els altres entre ells i, per tant, has de ser molt caut. En aquest cas hi havia una alternativa de govern de comuns i socialistes. Teníem clar que volíem governar. Per nosaltres era més important l’obra de govern que podríem fer en aquests quatre anys que el fet de tenir l’alcaldia. El juny del 2019 vam voler ser molt generosos perquè el pacte es produís i es consolidés. Cedir un any va ser un acte de generositat per afermar aquest acord de govern i intentar que les dificultats fossin mínimes.
Va patir en algun moment per la seva investidura tot i el compromís dels comuns i de Lídia Muñoz?
A mesura que s’apropava la data de l’11 de juny, fins i tot mesos abans de començar a treballar el pacte d’alcaldia amb els partits que ens havien de donar suport, em passaven totes les opcions pel cap. Això és política i tot és possible. Una cosa que haig d’agrair molt especialment als comuns és que de seguida van tancar la porta a altres opcions. Vam treballar molt conjuntament per fer factible el canvi i els ho agraeixo. Van ser fidels al pacte i no van deixar cap marge per a l’especulació tot i les ofertes dels socialistes.
Com ha estat l’entesa amb els comuns durant el mandat?
Ha estat bona des del principi. Hi ha dos factors que hi han ajudat. El primer és que el 80% del govern som gent de la mateixa generació. La visió que tenim de la ciutat i la cultura política és similar. L’altre factor va ser la dificultat que va suposar la gestió de la pandèmia per al govern municipal, que ens va cohesionar. Durant tot el mandat, quan hem hagut de prendre decisions complicades les hem tractat amb sinceritat i això ens ha ajudat a reforçar les confiances.
Tots Som Sant Feliu també han estat decisius perquè vostè arribés a l’alcaldia.
Al principi del mandat van ser claus pel vot que ens faltava per la investidura de Lídia Muñoz, i el mes de juny passat, per la meva. El 2019 van ser més tímids, podríem dir, i aquest 2022 han fet una aposta molt forta perquè el seu vot per la meva investidura els produís uns fruits polítics més destacats. Tenim una taula de seguiment tècnic dels acords a què vam arribar. Són sis punts que el govern té molt presents.
Com encara les pròximes eleccions municipals?
Ens presentem per guanyar. Crec que el 2019 ja vam fer una aposta molt important com a partit a Sant Feliu per mostrar que érem una aposta guanyadora. Aquest missatge creiem que va calar a la ciutat. Per primer cop a la història se’ns va veure com un partit que tenia possibilitats de guanyar i governar. Ara, defensant l’alcaldia, no tenim cap més opció que sortir a guanyar. És un repte nou a què s’enfronta ERC a Sant Feliu. Mai ens havíem presentat a unes eleccions a defensar l’alcaldia. És un repte molt gran com a partit i individualment. Sabem que per als altres partits, sobretot per al PSC, el rival a batre serà ERC i Oriol Bossa. Hem de sortir a fer una campanya molt potent i ja hi estem centrats.
Parlem dels principals reptes de la ciutat. Comencem pel cobriment de les vies del tren. En quin punt es troba?
Els terminis s’estan complint. Sempre em pregunten per la relació amb Madrid i puc dir que estem moderadament satisfets. Allò que diuen, ho fan. I, quan nosaltres hem proposat modificacions per circumstàncies que han sorgit en l’obra, ens han escoltat. Ara s’està acabant d’ultimar l’estació provisional i, un cop entri en funcionament, l’obra passarà a una nova fase.
Com s’articula la interlocució amb el Ministeri i amb Adif?
Vam crear una oficina del cobriment de vies amb diferents perfils, des d’arquitectes fins a persones de l’àmbit de la comunicació amb un cap de l’oficina, que és qui parla diàriament amb els responsables de l’obra. Després, hi ha una relació a un altre nivell en què entrem tant la primera tinenta d’alcaldia com jo mateix per parlar amb els dirigents d’Adif amb relació a temes de seguiment d’obra. Ara estem treballant el tema patrimonial, la cessió del sòl, també amb la Generalitat, en un àmbit més polític.
Què significarà per a Sant Feliu aquest cobriment?
Sant Feliu ha estat sempre una ciutat dividida a parts iguals per la via del tren. Un tall total de la ciutat amb barris que són molt propers, però no estan connectats. Ara, aquesta ferida històrica es cosirà i podrem connectar bé tota la ciutat. Som davant les portes d’una oportunitat històrica de començar a crear una ciutat amb nous eixos comercials i cívics i no podem desaprofitar-la. És una gran responsabilitat. Un cop tinguem la via coberta i el projecte d’urbanització que va guanyar el concurs d’idees, ho hem de fer bé. Estem parlant amb la Generalitat constantment per intentar que molts serveis que té repartits en el territori puguin ocupar aquests nous espais que seran urbanitzats i puguem exercir millor la capitalitat de comarca. Sant Feliu té al davant un futur magnífic.
Un altre desafiament és l’agenda urbana i el canvi climàtic. Quina és l’estratègia de ciutat per fer-hi front?
Vam tenir la gran sort de ser nominats pel Ministeri de Transports i Agenda Urbana com a ciutat pilot de l’agenda urbana. Això ens ha permès prémer l’accelerador. Aquest nomenament ens fa posar els recursos sobre la taula per treballar el pla de l’agenda urbana local que vam aprovar el mes de juliol en el ple per una àmplia majoria. Són les bases estratègiques d’aquelles accions que haurà de fer la ciutat des d’ara fins al 2030. Per tant, un pla d’acció que passarà per tres governs per preparar la ciutat en aquest context global de múltiples crisis. Estem parlant de la relació amb el riu, amb la muntanya, de com preparem la ciutat per ser més resilient a aquest clima cada cop més alarmant. Anem tard, però Sant Feliu ha fet els deures.
Defensa l’aposta per una economia taronja, basada en indústries culturals i creatives, i sostenible. Com ho faran?
Estem fent coses, però l’aposta total haurà de ser en el següent mandat. Sant Feliu es troba en un lloc estratègic a l’àrea metropolitana. Molt ben connectat amb l’autopista, amb l’autovia i a ferroviàriament. És una altra oportunitat que hem d’aprofitar. Tenim actius que ara mateix estan aturats, en espera. La part de Collserola on hi havia la cimentera Sanson és un actiu molt important que volem desenvolupar. I tenim altres polígons que poden acollir una indústria que ha de ser el motor d’aquesta nova revolució industrial. Volem jugar un paper important en el futur.
Competiran amb Barcelona.
Ens complementarem, però a l’hora de captar empreses rellevants també competirem. En el cas de la cimentera tenim una ubicació que ningú més de l’àrea metropolitana té. Un gran recinte industrial consolidat, en un entorn privilegiat i capaç de treure molt rendiment. Segons la informació de què disposem, serà capaç d’atraure una indústria potent i neta que respecti l’entorn i enfocada a les noves tecnologies.
Això vol dir que ja ho estan negociant?
Sí, però no puc donar més pistes. Estem treballant a tres bandes. Amb la Generalitat, que com nosaltres hi està interessada, i amb els propietaris, que volen vendre. Tenim una idea molt encarada que coincideix amb la de la Generalitat. Esperem tancar-ho aviat.
Què queda pendent per a aquests últims mesos de mandat?
Hem de materialitzar el pla d’actuació del mandat que vam aprovar el 2020. Hem tingut l’entrebanc gran de la pandèmia, que va fer que estiguéssim un any i mig pendents de donar-hi resposta sense poder atendre bé aquelles polítiques que volíem tirar endavant. Ara, hem tornat a prémer l’accelerador amb les polítiques del PAM. D’altra banda, l’acord per la investidura amb Tots Som Sant Feliu inclou diversos punts d’actuació, entre els quals destaca el desenvolupament de la Riera de la Salut. Difícilment serem a temps d’enllestir-ho, però no serà per falta de ganes. Hi estem posant tota la carn a la graella.
Com veu actualment el moviment independentista? Hi ha marge per a l’entesa entre els diferents actors?
Amb l’erosió permanent dels uns contra els altres no construirem res de positiu. Sant Feliu, amb tota la humilitat del món, crec que pot ser una referència a l’hora de demostrar que les coses es poden redreçar. Quan negociàvem l’acord per la meva investidura amb Tots Som Sant Feliu (Junts), ningú creia que ens en sortiríem i vam arribar a un acord. Gràcies a un vot de l’espai que representa Junts a Sant Feliu, hi ha un alcalde d’ERC. Ara que estem a les portes d’una més que presumible recessió econòmica, al ciutadà li preocupa el seu dia a dia i això és el que hem de resoldre des de la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia