Política

Divisió i silencis de càrrecs gironins de Junts sobre el futur al govern

Madrenas i alguns edils gironins voten sortir-ne i també el senador Josep M. Cervera

Altres alcaldes volen mantenir control i influència a l’executiu

Les bases són més crítiques i molts càrrecs no es defineixen

Per la batllessa de Girona, “cada dos mesos perdem sobirania”

La decisiva consulta entre la militància de Junts pel futur de la formació en el govern de la Generalitat acabarà aquesta tarda amb divisió d’opinions entre les bases i els càrrecs a les comarques gironines. La prohibició que càrrecs representatius expressessin públicament el seu parer, anunciada dimecres al matí per la sindicatura electoral de JxCat, no va impedir que l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, exposés clarament el sentit del seu vot. “He votat que no perquè amb l’acord amb ERC no s’avança cap a la independència, sinó que es recula.”

Alineada amb Puigdemont, Madrenas va recordar que Junts va investir Pere Aragonès de president de la Generalitat a canvi d’uns compromisos, que s’han incomplert, diu. “No hi ha unitat estratègica entre agents i partits, hi ha més desmobilització si es miren, per exemple, les manifestacions de la Diada i, amb algunes decisions, com ara el suport a la llei Celaá, no s’ha blindat el català.Cada dos mesos perdem sobirania”, afirma la batllessa de Girona.

En aquest mateix sentit es van expressar dos dels regidors de l’equip de govern de Girona, Eva Palau (Salut) i Martí Terés (Sostenibilitat). “Encara que suposi passar a l’oposició, penso que els nostres diputats podran fer una oposició valenta i tirar endavant els nostres compromisos”, va dir Palau. I també el senador i alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera –expresident de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)–, defensava ahir a l’ACN que el trencament del pacte amb ERC és un “exercici de responsabilitat”. Des de la Garrotxa, Jordi Cargol, alcalde de Sant Jaume de Llierca, també feia públic que votaria per la sortida del govern.

Més pragmàtics

Més enllà de la rellevància simbòlica de Madrenas –a la capital– o Cervera, de significat currículum independentista, hi ha molts altres alcaldes partidaris de la continuïtat. La consellera Victòria Alsina ja havia aplegat dimarts els de municipis com ara Llambilles, Vidreres, Sils, Llançà, Amer, Riudellots de la Selva, Cornellà del Terri, Palol de Revardit. I ahir s’hi sumaven altres noms, com ara el de Ripoll, Jordi Munell, que avançava que votaria avui: “Defensant la bona feina feta per les nostres conselleries amb la seva acció de govern i avançant a crear estructures d’estat que ens han acostat a la independència.

També a favor de la continuïtat es manifestaven altres alcaldes, com ara els de Puigcerdà, Albert Piñeira; Caldes de Malavella, Salvador Balliu; les Planes d’Hostoles, Eduard Llorà, o el de la Vall de Bianya –també president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach.

Tot i això, entre alguns dels que dimarts havien pres partit, amb la consellera Alsina, a favor de mantenir l’acord amb ERC, només l’alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter, s’hi refermava: “La millor manera de fer la independència és amb unitat i no amb desunió i la meva formació farà una millor feina en aquest procés des de dins del govern que no pas fora.” D’altres evitaven repetir el gest, com ara Jordi Camps (Vidreres), que es remetia a la prohibició de pronunciar-se ordenada per l’òrgan de control del partit, o l’alcaldessa d’Amer –vila natal de Carles Puigdemont–, Maria Rosa Vila, que ahir es declarava “en jornada de reflexió”.

Els que dubten

No seria l’única, en tot cas, dels militants que ahir encara s’ho pensaven o contemporitzaven abans de definir-se. La primera edil de Maçanet de la Selva, Natàlia Figueras, assegurava que no tenia “clar encara el sentit del vot, entre els arguments dels favorables i els contraris”. I el seu homòleg d’Olot, Josep Berga, se sumava al suspens de l’última setmana, apte per a interpretacions dels dos bàndols: “Votaré el que pensi que és millor per a Olot i per al país, però vaig decidir que mantindria en secret el meu vot”, es limitava a declarar.

I els silenciosos

El president de la Diputació, Miquel Noguer, va saludar Alsina dimarts, però va aclarir posteriorment que només havia volgut fer un gest amb la consellera. No pas significar-se, i ahir mantenia el silenci. Al Baix Empordà, la presidenta comarcal i alcaldessa de Mont-ras, Vanesa Peiró, explicava que havien decidit igualment no fer declaracions públiques que poguessin condicionar el vot entre la militància, una situació que corroboraven tant el vicepresident, Raimon Trujillo –portaveu a Palamós–, com l’alcaldessa de Begur, Maite Selva, que també és diputada i ja havia apostat d’entrada per no pronunciar-se.

La mateixa tendència s’apreciava a l’Alt Empordà, on la presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, o la batllessa de Vilanant, Anna Palet, s’excusaven igualment dient que no es podien pronunciar, malgrat que Agustí Badosa, de Sant Pere Pescador, sí que es manifestava a favor de continuar al govern.

Entre diversos càrrecs públics favorables a la continuïtat o que no es pronunciaven, però, era palesa la inquietud i la incomoditat pel fet de manifestar-se a favor de l’estabilitat del govern català. En algun cas havien copsat la distància entre la nova militància crítica i la dels partidaris de refer l’espai convergent, que podria acabar de quedar esmicolat amb les eleccions municipals a l’horitzó, i sense la xarxa de conselleries que garanteixen fotografies en visites i mítings, i desencallen ajuts i inversions.

(Amb informació de Jordi Casas, Ramon Estéban, Jordi Ferrer, Joana Peña i Joan Puntí)

LES FRASES

He votat que no en un acte de coherència: no puc estar falcant un govern negatiu per a la independència
Marta Madrenas
ALCALDESSA DE GIRONA
Votaré el que cregui que és millor per a Olot i per al país, però vaig decidir que el sentit del meu vot seria secret
Josep Berga
alcalde d’olot
La sortida de Junts del govern de la Generalitat és un exercici de responsabilitat
Josep Maria Cervera
ALCALDE DEL PORT DE LA SELVA
Encara no tinc clar el sentit del meu vot, entre els arguments dels favorables i els contraris
Natàlia Figueras
ALCALDESSA DE MAÇANET
Pels meus càrrecs institucionals prefereixo no pronunciar-me
Miquel Noguer
PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ I ALCALDE DE BANYOLES
Tenia clar que no faria pública la meva posició ja abans que ho prohibís la sindicatura
Maite Selva
alcaldessa de begur
Votaré per defensar la bona feina feta per les nostres conselleries amb la seva acció de govern
Jordi Munell
ALCALDE DE RIPOLL
Un govern de la Generalitat amb Junts és molt millor que un govern sense Junts
Núria Escarpanter
alcaldessa de llançà

Geis a les primàries, a la recambra

J. FERRER / E.A

Davant la possibilitat que la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, pugui fer el pas per aspirar a ser la nova alcaldable de Junts a Girona, des de la formació ahir es limitaven a recordar que encara no hi ha cap calendari definit per al segon procés de primàries.

Càrrecs del partit al municipi, la vegueria i el Parlament admetien que era improbable que hi hagués cap moviment més fins que s’hagi completat la consulta entre la militància sobre la continuïtat de Junts en l’executiu català, abans d’obrir el nou procés, en què també hi podria haver altres candidatures. Mercè Garcia (Demòcrates) ja assegurava ahir que tenia intenció de concórrer al procés d’elecció entre les bases

Per la seva banda, l’alcaldessa, Marta Madrenas, no va voler fer ahir cap comentari sobre el desenllaç frustrat del cas d’Assumpció Puig, l’excandidata que ella avalava, ni tampoc sobre la possibilitat que Geis presentés la seva candidatura per ser la futura alcaldable del partit a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.