estat espanyol
Sánchez recrimina al PP que la Sareb va engreixar el deute el mateix que la guerra
Acusa el govern de Rajoy d’incrementar en 35.000 milions d’euros el deute públic de l’Estat per l’efecte de la creació del banc dolent
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha recriminat aquest dimarts al PP que els 35.000 milions d’euros destinats a pal·liar els efectes econòmics i socials a Espanya de la guerra a Ucraïna engrosseixen el deute públic en la mateixa mesura en què ho ha fet l’“herència enverinada” que li va deixar amb la Sareb.
Durant la seva compareixença aquest dimarts al Senat, Sánchez ha recriminat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que qualifiqui de “pufo” les mesures econòmiques de suport del govern que estan provocant un augment del deute públic, ja que aquestes estan destinades a protegir els ciutadans en uns anys marcats per la pandèmia i la invasió russa d’Ucraïna.
“Nosaltres endeutem al país en el pitjor moment i la pitjor pandèmia dels últims cent anys, però ho vam fer per a defensar ocupacions, per a comprar vacunes i per a defensar a la petita i mitjana empresa”, ha argumentat Sánchez.
En aquest sentit, ha recordat que en 2020 el govern va haver d’incorporar en el perímetre dels comptes públics a la Sareb, el “banc dolent” creat per a donar sortida als actius immobiliaris de les entitats rescatades durant la crisi de 2008.
Això va implicar incrementar en uns 35.000 milions d’euros el deute públic, quan, segons ha recordat Sánchez, el govern del PP va assegurar als ciutadans que no tindria cap cost per a ells.
“Vostès van crear un banc dolent dient als espanyols que no ens anava a costar un cèntim d’euro i ens van deixar una herència enverinada de 35.000 milions que, per cert, és la mateixa quantitat que nosaltres estem ja desplegant en resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna”, ha defensat.
Els comptes de la Sareb de 2020, el primer exercici que va impactar de ple en els comptes de l’Estat, va provocar un augment de prop de 35.000 milions del deute públic, després que l’oficina estadística Eurostat decidís incloure el “banc dolent” en el perímetre dels comptes públics.