Política

Zapatero promet ara activar l'Estatut

Política

L'agenda catalana en la política espanyola tornarà a adquirir protagonisme en les properes setmanes. Això és el que va defensar ahir el president espanyol i líder del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, un cop superat l'empatx congressual del cap de setmana, quan es va comprometre públicament a treure dels calaixos ministerials la carpeta de l'Estatut i reactivar les reivindicacions de la Generalitat pendents de resposta.
Un dels traspassos més immediats, encara que és de les poques discussions que no han quedat del tot aparcades en els darrers temps, és el de l'impuls d'un nou model de finançament amb l'horitzó del 9 de març vinent, la data que fixa l'Estatut per tenir tancat l'acord.

Conscient que el dia s'acosta i que en més d'una ocasió ell mateix havia aventurat que s'acordarien com a mínim les línies mestres del futur sistema, Zapatero, en una compareixença per sorpresa després de la primera reunió de la nova executiva, va garantir que en els propers "dies o setmanes" la negociació del finançament entrarà en un procés "determinant".

Tot just ahir el ministeri d'Economia va concloure la ronda de converses amb els territoris per avaluar la viabilitat d'entesa i a partir d'aquí Pedro Solbes es donarà un temps per articular la proposta de model. Entremig, però, el vicepresident també hauria de materialitzar la darrera data compromesa per Zapatero per fer públiques les balances fiscals: el 15 de juliol. És a dir, dimarts vinent.

Missatge a Montilla
Malgrat la urgència del rellotge, Zapatero es mostrava ahir convençut que s'està treballant de valent en les negociacions financeres. Així li va traslladar dissabte al president José Montilla en la reunió que van mantenir, tal com va apuntar ahir l'AVUI, aprofitant les converses que el secretari general del PSOE va engegar per configurar l'executiva del partit que va sorgir del 37è congrés.

El president espanyol afirmava, doncs, que van aprofitar per repassar l'agenda catalana i va aportar un nou element: la voluntat d'impuls de traspassos pendents, citant expressament el cas de Rodalies, un assumpte que es va quedar aturat el gener passat perquè la Generalitat es va negar a acceptar l'oferta a la baixa de l'Estat.

Dilluns vinent, de fet, està prevista una reunió a Barcelona de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat. La voluntat política de desencallar el traspàs, si hi és, s'hauria de concretar en aquest escenari, però fonts del ministeri de Foment ja han avançat que no hi ha data per concretar res en aquest àmbit, malgrat el que digui Zapatero.

Certa perplexitat
L'executiu català va acollir el missatge del president espanyol amb molta cautela, i certa dosi de perplexitat, i recordava que Montilla havia apuntat la setmana passada al Parlament que aquest procés negociador no serà gens senzill. En tot cas, ahir mateix s'insistia que "no hi ha res concret", informa Marta Lasalas. De fet, el nou compromís de Zapatero coincidia amb l'anul·lació de la reunió de la Comissió Mixta de Transferències que aquest dijous s'havia de fer a Madrid. La part catalana va adduir falta d'acord en la major part de temes que en teoria ja s'havien tancat en la tensa reunió del gener, entre els quals els permisos de treball als immigrants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida
política

Junts i Madaula eviten litigar a canvi de revisar el protocol intern contra l’assetjament

barcelona
política

ERC promet depurar responsabilitats pel cartell ofensiu contra Maragall

barcelona
judicial

El Suprem rebutja amnistiar Puigdemont per malversació i manté l’ordre de detenció

barcelona

L’exalcaldessa de Figueres pendent de judici arran de l’1-O demana l’amnistia

figueres
política

Pedro Sánchez insta ERC a un acord “transversal” per investir Illa

barcelona