política
La JEC nega la condició d’eurodiputat a Puigdemont fins que no es presenti a Madrid per acatar la Constitució
La Junta Electoral espanyola rebutja unilateralment el reconeixement d’electes fet per la justícia i el Parlament europeus a Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé
A la Junta Electoral Central (JEC) espanyola tant li fa que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hagi dictaminat que un eurodiputat guanya aquesta condició des del mateix moment que es proclama la seva elecció per sufragi universal. La JEC ha respost a la presidenta del Parlament europeu, Roberta Metsola, que això funciona diferent en el cas de l’Estat espanyol. Aquí, per ser eurodiputat no n’hi ha prou amb haver estat escollit pels ciutadans en sufragi universal. Allò imprescindible per ser eurodiputat a l’Estat espanyol és jurar o prometre acatar la Constitució presentant-se en persona a Madrid per fer-ho. Es pot fer per notari si s’està malalt o impedit físicament però no en cap altra circumstància. Així ho interpreta i manté la JEC encara que l’article 224.2 de la llei electoral espanyola (LOREG) no explicita que acatar o jurar la Constitució s’hagi de fer presencialment perquè només diu textualment que els electes ho hauran de fer “davant de la Junta Electoral Central”.
Així, doncs, encara que el TJUE i el Parlament europeu han reconegut com a eurodiputats Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé –substitut d’Oriol Junqueras– la JEC ha respost a la presidenta de l’Eurocambra que no els reconeixerà aquella condició fins que no es presentin en persona a Madrid per fer el tràmit constitucional espanyol –cal recordar que l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé tampoc és reconegut per la JEC ja que no s’ha presentat tampoc en persona a la capital espanyola.