Política

La por i l'esperit de Bhutto dominen els comicis més importants de la història recent del país

El Pakistan celebra aquest dilluns el que el seu president, Pervez Musharraf, ha descrit com "la mare de totes les eleccions", uns comicis parlamentaris que originalment estaven previstos per al mes de gener passat i que han estat posposats fins a la seva data actual després de l'assassinat de l'exprimera ministra Benazir Bhutto el passat 27 de desembre.

Sobre les eleccions pesa també l'amenaça de la violència. Dels més de 1.400 col·legis electorals que s'obriran al país, gairebé 150  han estat declarats "punts d'alt risc" per les autoritats, que han anunciat un desplegament de seguretat sense precedents per evitar que es desencadenin actes de violència com el d'ahir, que es va cobrar la vida de 47 persones a la seu del Partit del Poble del Pakistan (PPP) a Parachinar.
El resultat d'aquests comicis servirà a més per ratificar el que és l'opinió majoritària del poble pakistanès contra la gestió de Musharraf després de l'estat d'excepció proclamat pel president el mes de novembre passat, agreujada per la incipient crisi econòmica al país i que ha culminat en un sentiment generalitzat de pesar per l'assassinat de Bhutto, ja una llegenda nacional.

Així, els principals beneficiats per aquest clima seran el PPP –partit dirigit ara pel vidu de l'exprimera ministra– i la Lliga Musulmana del Pakistan-N, liderada per Nawaz Xarif, exprimer ministre enderrocat per l'aleshores general Musharraf el 1999. Només el 14 % dels electors votarà per la Lliga Musulmana del Pakistan-Q, el partit de l'actual president, segons recents sondejos.

"Sóc conscient del fet que les eleccions haurien de ser lliures, justes i transparents i han de ser vistes com lliures, justes i transparents i també pacífiques. Tot el món ens està observant", ha admès el president Musharraf. "Garanteixo que aquestes seran lliures i justes", ha promès, considerant que hi podria haver irregularitats tàctiques per part d'alguns candidats, però el govern no hi estarà implicat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.