Maquinària municipal en marxa
ERC va accelerar el ritme i té els deures fets, però amaga cartes a Junts, que defensa l’hegemonia, i un PSC que vol créixer
Els independents fan feina, amb els comuns i el PP, que disputarà a Cs l’espai de dreta en municipis poblats
El panorama per a les municipals del maig es va prefigurant, fins ara, sobretot amb l’anunci de noms de caps de llista i cautela relativa entre els grans partits. ERC i Junts, que es disputen l’hegemonia que històricament i encara el 2019 va retenir l’espai postconvergent, han estat els més actius en nombre d’anuncis, i el president republicà, Pau Presas, diu que ja tenen encarrilades 160 llistes, amb la idea de superar d’aquí a l’abril la xifra de 178 dels 221 municipis assolida ara fa quatre anys. A Junts, l’aspiració és similar, però el PSC també vol recuperar l’espai perdut a les dues darreres conteses, amb més candidatures respecte a les 114 del 2019.
La presidenta de Junts a la vegueria gironina, Maria Àngels Planas, celebra que finalment ja s’hagin aclarit els caps de llista a Girona, on la militància ratificarà divendres vinent Gemma Geis com a candidata a substituir Marta Madrenas a l’alcaldia, i Figueres, on Jordi Masquef ha estat triat per la comissió municipal i aspira, a més de repetir triomf, a aconseguir formar un govern que fa tres anys i mig va quedar en mans d’ERC, després del pacte amb el PSC, Guanyem i Canviem. En l’horitzó hi ha moltes candidates: Manoli Vega, a Ripoll; Carme Salamanya, a Santa Coloma; i Sílvia Ripoll –Roses–, Imma Gelabert –Castell-Platja d’Aro– o Míriam Lanero –la Jonquera–.
Des d’ERC, en canvi, Presas creu que a més de consolidar alcaldies guanyades el 2019, a Figueres o Blanes, “on a més de la feina del dia a dia, s’ha fet endreça i una replanificació a llarg termini”, i assegurar les places de Salt, Palamós, Palafrugell i altres capitals comarcals, el gran objectiu és la millora en vots i regidors del republicà Quim Ayats a Girona, a dins del govern amb Junts però amb l’avantatge que Madrenas no repetirà. Presas admet que a Girona han de presentar un projecte de capitalitat oberta a l’àrea metropolitana i “revertir el desencís de molts ciutadans respecte a les urnes”, amb un discurs “en positiu” i que reivindiqui “serveis de qualitat” visquin on visquin.
PSC en recuperació
Les travesses, però, són complicades. Ningú diu tenir enquestes, perquè són “cares” i han perdut fiabilitat en un tauler polític amb molts més partits i una actualitat accelerada. Al PSC, el primer secretari gironí, Marc Lamuà, espera aprofitar la distensió processista i el context de més entesa entre els governs de la Generalitat i l’Estat, per tornar a ser “la referència de l’esquerra moderada” i millorar resultats als municipis més poblats on, com a mínim, arribin a “ser decisius” per formar governs.
Malgrat això, el postprocés ha fet que Junts trenqués govern a la Generalitat, un escenari que amoïnava moltes alcaldies per la pèrdua d’influència, però que per a Planas els ha estalviat “posar-se vermells amb el suport a la derogació del delicte de sedició per extradir Puigdemont”. Els comuns i el PP també cercaran un vot més urbà, aquests darrers disputant l’espai que pot perdre Ciutadans i en què alhora hi ha l’escissió taronja de Valents i Vox.La tònica, però, és que tothom s’està movent i força entre bambolines, sota la màxima de picar pedra de manera discreta per completar llistes, detectar punts febles dels rivals i preparar programes i estratègies, però sense ensenyar gaires cartes. Les reunions sectorials i per barris, per ara, són el marc preferit en municipis grans i mitjans, amb alguna exhibició de força, com ara la reunió municipalista que ERC va fer per presentar el programa marc, la proclamació de 27 caps de llista alhora per part del PSC o la reunió de caps de llista que Junts prepara el 13 de gener a La Mercè, com a tret de sortida d’una precampanya que deixarà passar el parèntesi del Nadal.
La graella de sortida a Figueres, quasi completa
JOAN PUNTÍQuan dijous vinent es completi el procés de primàries de Junts per Figueres la graella de sortida per a les eleccions municipals a la segona ciutat més poblada de la demarcació ja estarà gairebé completa. Junts hi anirà, si no hi ha cap imprevist, amb Jordi Masquef l’actual portaveu del grup municipal de cap de llista. ERC i PSC, amb Agnès Lladó i Pere Casellas, ja han confirmat que confien en els seus darrers caps de llista, mentre que la CUP ha optat per Xavier Colomer. L’única incògnita és la continuïtat de Canviem Figueres, amb Xavier Amiel, formació que de moment no s’ha pronunciat tot i que sembla que no farà llista. Figueres Futur aplega els tres regidors que van sortir de Junts i que es presentaran per Tots per l’Empordà. Amelló (Cs) repetirà també mentre que en el mateix espai polític el PP presentarà Àngela Domènech i Vox podria estar també buscant candidat. Se sap que Anna Massot (ERC), Dolors Barceló (Junts), Fernando Fernández (Cs) i Antonio Martín (PSC) i Cristina Bech (Demòcrates) encapçalaran llista a Castelló d’Empúries. A l’Escala, Jordi Roura (Junts) i Etna Estrems (ERC) són, de moment, els alcaldables confirmats i a Roses són oficials Joan Plana (ERC) i Sílvia Ripoll (Junts).
Més de dotze candidats, a Blanes
J.T. /J.CA la Selva marítima, Blanes serà una de les poblacions més convulses amb la previsió de dotze o més candidatures. La majoria estan enlaire i, ara mateix, encara es aviat. Àngel Canosa, que té l’alcaldia per ERC, aspirarà a la reelecció. A Lloret de Mar, amb Jaume Dulsat fora de l’equació, Jordi Martínez serà el titular per Junts; Fede Guix per Podem Lloret, Jordi Hernández per Ciutadans o Adrià Lamelas pel PSC. La novetat al municipi serà la llista Sumem Lloret, adscrita als Independents i que liderarà probablement Lara Torres, regidora d’Hisenda i amb altres noms escindits del PSC. A Tossa de Mar s’està pendent de l’oficialització de la majoria de candidatures, com ara ERC, Endavant Tossa, Ciutadans o PP.
A la capital de la Selva, Joan Martí, l’actual alcalde, no repetirà com a candidat d’ERC a Santa Coloma , tot i que el partit ho havia anunciat en un primer moment. Finalment, l’alcaldable serà Joan Casalprim. Carme Salamaña serà la candidata de Junts. A Maçanet de la Selva, l’alcaldessa Natàlia Figueras, vol repetir per Junts per Catalunya, tot i que deixa la decisió en mans dels companys del grup Joan Ramon Veciana ha fet un pas al costat i el candidat del Partit Independent de les Guilleries serà Jordi Rotllant. ERC, al municipi selvatà, hi presenta Xavier Prat. A Breda, la llista republicana l’obrirà Dídac Manresa.
Geis, de la conselleria a rellevar Puig a Girona
j.fL’exconsellera de Recerca i Universitats Gemma Geis és l’última alcaldable confirmada a Girona. Ha estat l’única que ha fet el pas en el segon procés de Junts per rellevar Marta Madrenas d’alcaldable. En una aposta fallida, la primera candidata, Assumpció Puig, va renunciar-hi per desavinences amb l’executiva. Geis intentarà retenir l’alcaldia per Junts. Els tres altres aspirants al triomf tenien les coses més clares: Quim Ayats (ERC), Sílvia Paneque (PSC) i Lluc Salellas (Guanyem). També seran caps de llista Míriam Pujola (Ciutadans), Jaume Veray (PP) i Quim Oliva (GironaxGirona).
A Salt, l’alcalde des del 2015, Jordi Viñas (ERC), es veu amb forces per continuar. També repetirà el cap de l’oposició, Joan Martín (PSC), mentre que Junts ha sacsejat la llista i confia en l’extinent d’alcalde Robert Fàbregas per recuperar terreny.
A Cassà, els socis de govern, amb l’alcalde Robert Mundet (Junts), i Marià Montsuñer (PSC), repeteixen. La gran novetat és la nova llista independent Fem Cassà, amb Pau Presas, regidor a l’oposició i vicepresident a la Diputació per ERC. A Llagostera, Narcís Llinàs (Junts) i Eduard Díaz (ERC) s’estrenen i Àlex Maqueda (PSC) continua.
A punt per a la batalla de Palamós
j.tEl tauler d’escacs polític per a les properes eleccions municipals es pot moure, molt, al Baix Empordà. Els motors s’estan escalfant en poblacions com ara Palamós, on l’hegemònica ERC amb la seva majoria absoluta s’enfronta a un examen important. Lluís Puig (ERC), amb vuit anys d’alcalde, vol superar aquest examen, mentre que Raquel Gallego (PSC), que substitueix Josep Coll, que anirà de segon, espera consolidar-se i, fins i tot, augmentar el pes polític. Una curs que compta amb la participació de la veterana exalcaldessa Maria Teresa Ferrés, que torna a la primera línia sota el paraigua dels independents de Tots per l’Empordà, amb Som-hi per Palamós i Sant Joan. Res de nou a Platja d’Aro, amb Maurici Jiménez, que tornarà a ser el titular del PSC. Jiménez ha governat aquests quatre anys còmodament amb un pacte amb ERC, que lidera Montse Rovira, i que tornarà a encapçalar la formació. La veterana Imma Gelabert agafa el relleu de Joan Giraut per liderar Junts al municipi i Christian Prat per Centrem. A Calonge-Sant Antoni, l’incombustible i experimentat Jordi Soler per Junts aspira a la reelecció, amb el rival del PSC, actual soci, Arturo Padres. A Sant Feliu, Carles Motas (Tots per Sant Feliu) posarà a prova la seva majoria davant ERC, Junts o el PSC.
A Ripoll, primers comicis sense Jordi Munell
J.CRelleu rellevant a l’Ajuntament de Ripoll, ja que no es torna a presentar Jordi Munell, l’actual alcalde i un dels històrics de CiU i Junts. El substitueix Manoli Vega, regidora entre el 1999 i el 2006. Tampoc ho fa l’anterior cap de llista d’ERC, que confia en l’actual regidora Chantal Pérez. Queda pendent saber si repeteix al capdavant de la llista del PSC Anna Belén Avilés i el candidat de la CUP que, a Ripoll, es presenta sota la fórmula d’Alternativa per Ripoll. Una de les principals novetats, és la llista amb què l’Associació de Veïns i Amics d’Ogassa concorre a les eleccions. Es tracta d’una llista que no té vinculació amb cap partit encapçalada per Carles Mercader. Els altres dos municipis amb més habitants, a part de Ripoll, la situació és diferents. A Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué (MES), intentarà reeditar la majoria i, a Campdevànol, Dolors Costa, si es presenta serà com a independent. A Sant Joan, Sergi Albrich disputarà l’alcaldia a Roqué.
A Olot, llistes amb molts rostres familiars
R. E./J.CL’actual alcalde d’Olot, Pep Berga, de Junts, intentarà reeditar la majoria d’aquest mandat. Ell ja ha manifestat la voluntat de tornar-se a presentar i, ara, queda pendent el tràmit de la ratificació assembleària, que es produirà si no hi ha una gran sorpresa d’última hora. D’entre els que també aspiren a l’alcaldia hi ha la novetat d’ERC, que aposta per Josep Quintana, actual portaveu al ple. Amb la incògnita de la CUP, també repeteix Josep Guix (PSC) i els comuns i Podem treballen per tornar al consistori olotí. A Santa Pau, l’alcalde, Pep Companys (ERC) ja ha dit que no repeteix. Sí que ho fan els alcaldes de Castellfollit i Sant Feliu de Pallerols, Riudaura i Tortellà. A Besalú, per primer cop des del 1995 hi haurà un mínim de tres llistes: de Junts (amb Guinó un altre cop de cap de llista), el PSC i ERC. És probable que hi hagi una candidatura independent i una cinquena encapçalada per l’extinent d’alcaldia Fina Surina.