Política

xina

L’ONU i HRW demanen Pequín que respecti el dret a manifestar-se pacíficament

Els xinesos protesten al carrer amb fulls de paper en blanc que representen la seva oposició a la censura

L’ONU i l’organització de defensa dels drets humans Human Rights Watch (HRW) han demanat aquest dilluns per separat al govern xinès que respecti el dret de manifestació dels ciutadans que protesten contra les restriccions imposades a escala nacional per a evitar la propagació de la Covid-19.

El portaveu de l’ONU, Stéphane Dujarric, ha dit en la seva roda de premsa diària que no pensava pronunciar-se sobre la política de la Xina contra la covid, però ha afirmat que “creiem en la importància del dret de la gent a concentrar-se pacíficament, a associar-se i a manifestar-se en pau”. Per això “urgim a les autoritats (xineses) a garantir aquest dret”, ha dit, sense més detalls.

Més explícit va ser el comunicat emès per l’organització Human Rights Watch (HRW): “Les autoritats xineses no haurien de reprimir les protestes, sinó permetre que tots expressin pacíficament els seus punts de vista”, ha assegurat la investigadora de HRW, Yaqiu Wang.

L’ONG es feia ressò en una nota de diverses protestes ocorregudes el cap de setmana en diferents ciutats xineses, com Xangai, on milers de persones es van manifestar entre crits de: “A baix el Partit Comunista” o “A baix el president xinès) Xi Jinping”, entre altres, ha indicat HRW.

La indignació per la mort de 10 persones en un edifici aparentment confinat de la ciutat d’Urumqi (nord-oest) el passat dia 24, es va transformar ahir en vigílies i protestes inèdites en nombroses parts del país, com Pequín o la ja citada Xangai.

Alguns enregistraments van mostrar com centenars de persones marxaven pels carrers de diferents ciutats mentre mostraven fulls de paper en blanc que representaven la seva oposició a la censura.

HRW assegura que en vídeos que circulaven per les xarxes socials es veu a desenes de policies arribant a Xangai i altres llocs, per a intentar dispersar als manifestants i en els quals també apareixen agents conduint a persones a furgons.

L’ONG també denuncia que la policia de Xangai va emmanillar a un periodista del canal BBC que cobria les protestes i el va portar a una comissaria on va ser colpejat.

“Si bé les protestes a petita escala per abusos concrets del govern ocorren ocasionalment a la Xina, és extremadament rar que les persones demanin públicament que el president (xinès) Xi Jinping renunciï o que es posi fi al govern del Partit Comunista”, apunta HRW.

Segons l’ONG, en els últims anys, les autoritats han endurit la censura en Internet, han augmentat la implantació de tecnologies de vigilància, han desmantellat grups de la societat civil i detingut a nombrosos activistes independents, “la qual cosa ha fet que sigui extremadament difícil organitzar protestes a gran escala”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.