guerra a ucraïna
Entra en vigor el vet europeu al petroli rus
Rússia ja no pot exportar a Europa cru per mar, després de l’embargament acordat pels Vint-i-set com a sanció per la invasió a Ucraïna
Des d’avui, Rússia ja no pot exportar a Europa petroli per mar per l’entrada en vigor de l’embargament acordat per la Unió Europea com a sanció per la guerra a Ucraïna. També des d’avui s’aplica el límit al preu del petroli rus transportat per mar acordat per la UE i el G7 amb l’objectiu d’intentar limitar la capacitat de Moscou per finançar la campanya militar a Ucraïna, tot i que el Kremlin ja ha dit que no accepta la mesura i deixarà de vendre encara que hagi de retallar la producció.
Els països del G7 –els Estats Units, el Japó, Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia i el Canadà– van acordar divendres limitar a 60 dòlars (uns 57 euros) per barril el preu del petroli rus transportat per mar, després que els membres de la UE haguessin superat les objeccions de Polònia a fixar aquest topall. Rússia és el segon exportador mundial de cru.
L’acord del grup de les set economies més grans del món permet que el petroli rus s’enviï a tercers països utilitzant vaixells cisterna del G7 i de la UE, companyies d’assegurances i institucions de crèdit, només si el carregament es compra a un preu igual o inferior als 60 dòlars per barril. Unes mesures que poden afectar el mercat. Tot i això, l’OPEP i els seus aliats mantindran l’actual nivell de producció de cru, segons van acordar els principals països exportadors de petroli diumenge en una breu reunió per videoconferència.