La memòria del paisatge de comarques gironines
Santa Pau inaugura avui al migdia un nou plafó memorial de la ruta dels maquis, iniciativa de l’Amical d’Antics Guerrillers, coincidint amb el 81è aniversari de la mort de Lluís Masó a Mauthausen
El Memorial Democràtic ha senyalitzat al llarg de l’any diferents itineraris de la retirada
Des de fa tres anys l’ Amical Antics Guerrillers de Catalunya recupera la ruta dels maquis. I ho fa a través de les memòries de maquis com Joan Platé Vergés , veí de Sant Jaume de Llierca, contrastant-ho amb la documentació d’arxius. Han refet dos itineraris amb la voluntat de reivindicar-los com a llocs de memòria, “amb un sentit històric i de reivindicació, però no només com a espais estàtics sinó també com a camins vius tenint en compte la tradició excursionista del país”, segons explica Raül Valls, president de l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya. El primer camí és el que comença a Prats de Molló, continua per Camprodon, la Vall de Bianya, la Vall d’en Bas i acaba a Manlleu, punt de pas important on hi havia una estació de tren per arribar fins a Barcelona. La segona ruta, que travessa tota l’Alta Garrotxa, comença a la Menera, al Vallespir, fins a Cantonigròs. Aquest migdia al Portal del Mar de Santa Pau s’instal·la una senyalització, amb la col·laboració del Memorial Democràtic i la Diputació de Girona, sobre el nou tram d’aquest segon camí. Aquesta ruta transcorre per Oix –on a principis d’any està previst instal·lar un nou plafó–, Castellfollit de la Roca, Santa Pau, des d’on es dirigien cap a Sant Aniol de Finestres, per Sant Esteve de Llémena, les Planes d’Hostoles i enfilaven cap al santuari de la Salut. Els plafons informatius es col·loquen en indrets concorreguts, visibles tant per a la població local com per als visitants, i expliquen, amb un mapa de la ruta, el context històric en què s’inicien aquests itineraris de pas i també qui eren els maquis. L’objectiu és reivindicar la tasca dels “guies dels passos”. Al web de l’Amical, www.maquis.cat , es poden descarregar les rutes excursionistes. Raül Valls recorda la importància d’aquestes rutes, que “permetien al moviment clandestí i la guerrilla dels maquis mantenir-se connectats amb l’exterior”.
La inauguració del tram de la ruta forma part dels actes d’homenatge al santpauenc Lluís Masó, mort fa avui 81 anys a Mauthausen. A les 17 h al centre cívic hi ha la presentació del llibre Tots els colors del negre, del fotoperiodista Jordi Borràs.
Des del Memorial Democràtic destaquen la col·laboració “fructífera” entre l’administració i l’associacionisme, com per exemple en el cas de la iniciativa de l’Amical Antics Guerrillers de recuperar la ruta dels maquis, la senyalització de la qual va iniciar-se el juny de l’any passat coincidint amb unes jornades de paisatges de memòria, a la Vall d’en Bas. Des del Memorial expliquen que la ruta dels maquis s’anirà estenent cap a Osona. És una de les actuacions més importants del Memorial aquest any a la demarcació quant a extensió territorial.
Muntanya i costa
La senyalització dels Espais de Memòria del Memorial també es fa a petició d’iniciatives municipals. El 8 d’octubre es va inaugurar la senyalització a Maçanet de Cabrenys, tant al nucli urbà i rutes de la retirada com en els passos clandestins usats pels maquis. El paisatge de memòria a les comarques gironines no només inclou la muntanya, sinó també la costa. També s’ha senyalitzat la retirada al seu pas per Llançà, en concret al camí de ronda entre el port i la cala de l’Alguer.