Política

NATÀLIA FIGUERAS I PAGÈS

ALCALDESSA DE MAÇANET DE LA SELVA (SOM MAÇANET)

“Tenim un problema greu amb les ocupacions, i els bancs són un problema”

Maçanet té comptabilitzats 172 habitatges ocupats, que en alguns casos s’utilitzen per fer-hi plantacions

S’han frenat 43 desnonaments de famílies

La urbanització ja té aigua potable i es compraran els pous de la xarxa

Només entrar a gestionar l’aigua a Residencial Park ha tingut un cost de 600.000 euros
És un problema que els bancs no donin una alternativa a poder gestionar una casa buida

Va encapçalar la llista més votada de les eleccions del 2019 (Som Maçanet), i es coneix bé l’Ajuntament, perquè ja n’ha estat regidora en els dos mandats anteriors. Governa amb Grup Esquerra Maçanet i el PSC-CP.

Hi ha hagut molts canvis en l’equip tècnic de l’Ajuntament?
Sí, hi ha hagut un canvi generacional. Els dos grups més votats, tant ERC com nosaltres, portàvem en el programa reordenar l’Ajuntament. Faltaven secretaris, no hi havia responsable de recursos humans, no hi havia policia, no teníem arquitecte a jornada sencera, i en aquests tres anys hem jubilat gent i hem incorporat 21 persones noves.
Com ha estat el canvi de vigilants a policia local?
El 2021 vam fer el canvi, amb tot l’impacte econòmic que comporta per a un Ajuntament com el nostre. Vam haver de posar al pressupost mig milió d’euros, que són els sous de tenir un cos mínim per cobrir torn de tardes i de nits. Crec que en general a tots els ajuntaments petits ens costa molt trobar policies. Els ajuntaments grans treuen moltes places, hi fan moltes hores extres i cobren més, i les policies de pobles petits treballen dos agents junts però s’enfronten sols al problema.
Els últims informes dels Mossos assenyalaven Maçanet com un dels llocs on hi ha més problemes amb ocupacions i amb les plantacions de marihuana.
Tenim un problema molt greu amb les ocupacions. No sempre són dos problemes que van lligats, perquè moltes vegades suposem que les plantacions estan en cases ocupades, i no sempre és així. Hi ha gent que compra les cases i les fa servir precisament de plantacions. En aquest sentit, Maçanet és un punt important, però també ho és Vidreres, també pot ser-ho Caldes o fins i tot Riells. Residencial Park és una urbanització que té 54 quilòmetres de carrers. És d’una extensió enorme; per tant és molt fàcil comprar una casa, o ocupar un habitatge, i fer-hi una plantació. Sí que és veritat que hem fet una feina molt important a través de la policia local de comprovar-les totes, de tallar-les, de les que tenim sospita inspeccionar-les...
Comprovar-les vol dir veure si hi ha plantacions?
Sí, i tallar-hi la llum. Habitualment hi posen gossos de races perilloses i no estan documentats, els agafem i els portem al CAS. El dia que s’obre la plantació i surt als mitjans és el moment culminant, però abans d’arribar aquí hi ha una feina prèvia important, que a més a més després crea un punt de frustració, perquè portes quinze dies o tres setmanes treballant, demanes una ordre judicial, retires la plantació, s’emporten la persona detinguda i l’endemà ja torna a estar al carrer... I quan la casa és seva no hi ha problema, però quan la casa és del banc, es comunica al fons voltor o al banc que la casa ha estat ocupada, i amb plantació, que hi ha un detingut, i el banc té un període d’actuació que quan hi arriben, la persona ja hi torna a ser.
Han de canviar lleis?
Hi ha una part de la normativa que s’ha de canviar, i s’ha de castigar més aquella gent que utilitza les ocupacions per fer-hi plantacions. No pot ser que les penes siguin tan petites i que no hi hagi una repercussió. I d’altra banda, els bancs són un problema. Tenim comptabilitzats 172 habitatges; d’aquests 172, al voltant de 43 el 2022 hi hem frenat desnonaments perquè són famílies que, pels motius que siguin, estan ocupant, però que a través de serveis socials i del servei d’habitatge els hem regularitzat la situació i tenen un comptador d’aigua i de llum, estan demanant un lloguer social i el banc no vol oferir cap lloguer. Per tant, cases que estan en urbanitzacions que han sigut per a plantacions i que estan deixades, les posen a un preu de venda de 200.000 euros, i s’hi ha de fer una inversió. Ningú comprarà una casa a Residencial per aquest preu. Les ofertes que traslladen no són realistes.
Què ha de passar amb els bancs?
S’hauria d’intentar obligar que oferissin un lloguer. Que cases que tenen tancades, s’han reocupat quatre, cinc, sis vegades en un any, que hi ha intervingut la Guàrdia Civil, la Policía Nacional, hi ha hagut plantació, i que l’endemà de tancar-se torni a estar ocupada... i que no ofereixin una alternativa a poder fer-hi un lloguer, o una gestió de l’habitatge, és un problema.
Per què s’aturen els desnonaments?
Quan anem a fer un desnonament venen la secretària judicial, els Mossos i la policia local. Aquella casa ens interessa fins i tot que estigui ocupada per una família, perquè en el moment que queda lliure totes aquestes màfies i organitzacions que ja tenen les cases controlades, que han creat una immobiliària B... en el moment que la família ha marxat de la casa, a les vuit del vespre ja hi tens l’ocupació.
Aquest debat hi és, més enllà dels ajuntaments?
Jo crec que no. Entenc que no fa gaire la conselleria de Justícia i Drets Socials va començar a tramitar una proposta d’un canvi normatiu perquè les cases que estaven ocupades i s’hi havien trobat plantacions, encara que fossin dels bancs, si al cap de dos mesos ningú la comprava, poguessin passar a ser gestionades per l’Ajuntament. Recollia la demanda que els alcaldes en aquesta situació fem. Però està encara en un punt molt inicial.
El tema de les urbanitzacions també va lligat a un altre tema estel·lar: l’aigua.
Sí. L’aigua és el tema estel·lar d’aquest mandat, perquè el que ens hem trobat és que Residencial Park estava gestionat per una empresa que no servia correctament l’aigua als usuaris, i l’Ajuntament, a través de serveis jurídics econòmics i tècnics, ha fet un procés per intentar que si no podia servir l’aigua en condicions, l’empresa marxés, fins a tal punt que vam haver d’intervenir perquè van deixar els veïns sense aigua més de 48 i 72 hores. Aquesta intervenció va ser mitjançant un decret d’emergència, i ara estem regularitzant la situació juntament amb la Generalitat i l’ACA.
L’Ajuntament té una xarxa alternativa?
L’Ajuntament no ha ofert una xarxa alternativa, encara no ha comprat els pous ni els dipòsits ni la planta potabilitzadora, i en el punt que estem ara, havent entrat i gestionat durant uns mesos, sabem com està la xarxa, sabem quina capacitat tenen els pous, què hi fa falta invertir, i ara estem negociant la compra dels pous, dipòsits i planta potabilitzadora, i en un futur treure una licitació conjunta de tot el municipi.
Per tant el problema encara no està resolt...
El problema no està resolt perquè és un tràmit llarg. No adquirim els pous d’avui per demà, però ara mateix l’aigua s’està gestionant correctament, hi ha una empresa que respon, els veïns no es queden sense aigua, quan hi ha una avaria pots trucar i la venen a reparar. Hi ha un servei regulat i ordenat, que és el que abans no hi havia.
Quin cost té aquest pas?
Només entrar a gestionar ha tingut un impacte directe de 600.000 euros, que hem assumit directament a través d’un crèdit que vam fer i que ja vam preveure, per netejar punts de xarxa complicats i canviar trams de col·lector en què l’aigua no sortia correctament, posant aixetes als llocs on hi ha avaries, canviant els filtres perquè l’aigua deixi de sortir tèrbola, canviant la maquinària per poder treure l’aigua necessària per la quantitat de persones que viuen al Residencial.
Han congelat els impostos, com s’equilibra el pressupost?
Teníem un deute molt reduït, estàvem al 4%; hem demanat un crèdit i estem ara al 17%; per tant hem pogut finançar aquesta part a través del crèdit i hem hagut de renunciar a fer altres coses. Hem pogut congelar perquè la regidoria d’Hisenda ha fet una molt bona feina, calculant totes les despeses fixes, com ara subministraments, personal, fins i tot tota la part d’activitats, escola de música, casal d’estiu, que entenem que no podem suspendre perquè les considerem essencials, i a partir de calcular aquesta despesa fixa se’ns ha traslladat “disposeu d’x diners per fer altres coses”.
Són tres grups, en l’equip de govern. Com es porta?
Érem conscients de la mala situació en què estava l’Ajuntament, i els dos grups majoritaris ens presentàvem per fer funcionar el motor per poder fer funcionar la resta. Per tant, quan van sortir els resultats vam optar per fer un govern fort, nou, les tres llistes més votades, deixant de banda el que ens pot dir el cor o la ideologia. Hi ha més bon ambient perquè els regidors són nous i hi ha un canvi generacional. S’ha fet un pacte de ciutadans, de dir: vivim aquí, o ens arremanguem tots i ho tirem endavant o no ens en sortim. I estem contents.
El mandat del 2015 va ser complicat...
El mandat del 2015 va ser per oblidar. Va ser un mandat políticament molt desagradable. L’Ajuntament estava dividit pel que fa als treballadors, políticament es creuaven línies... s’arribava als insults personals i a qüestionar la vida dels regidors, i d’això el poble se’n ressent perquè no estàs fent la feina que toca; la gent maca que té ganes de treballar se’n va perquè l’ambient no acompanya... i l’Ajuntament va quedar paralitzat i amb una mala maror important que es reflecteix en el fet que el 2019 vam arribar a ser vuit candidatures.
Tornarà a presentar-se?
La meva voluntat és que sí. Ara n’estem acabant de parlar una mica amb el grup. Ens han passat els tres anys molt ràpidament, i aquest és l’any que estem disfrutant, perquè vam arribar el 2019 amb un ajuntament desmuntadíssim, el gener del 2020 vam patir el Glòria, al març va venir la covid... i el 2022 fem la broma que tots els regidors han sortit en tromba a fer tot el que volien fer... Ha estat un any productiu per a Maçanet.
Encara està pendent acabar l’N-2...
Aquesta generació marxarem de l’Ajuntament i encara no l’haurem vist acabada. S’està fent el tram que va des de Tordera fins a gairebé l’accés a Montbarbat. Està en obres, se’ns va recollir una proposta del carril lateral, però són obres en què els ajuntaments se’ns escolta relativament poc. On estem reivindicant i vam fer visita amb el director general de mobilitat de l’Estat, que com a mínim ens va escoltar, és que tenim un problema a l’entrada del municipi. L’AP-7 és gratuïta i està en males condicions, i ens parteix el municipi. Està deixada, i l’entrada és també la nostra entrada i també la porta a la Costa Brava. Vam demanar que acceleressin l’execució d’una rotonda, perquè cada cop que entrem i sortim ens hi juguem la vida. Van fer alguna actuació, com a mínim està net, han posat els arbres, no hi ha cons tirats, ni deixalles al voltant, han reparat algun forat i esperem que a la primavera ens portin el projecte per executar el 2023.
Quins projectes hi ha pendents?
Abans d’acabar el mandat en tenim un d’important, que és intentar deixar ordenat el tema de l’aigua; també deixar ordenat un sector important que és el Soterra 1, que és on Maçanet pot créixer perquè la gent jove no hagi de marxar. També volem deixar ordenats els dos polígons: Puigtió i Fontanilles. I acabar obres en marxa, el centre de dia, les obres de connexió de Mas Altaba i Residencial Park... Si ho deixem ordenat, el proper mandat tindrà dos reptes importants: l’institut, que és una de les assignatures pendents, i dissenyar un desenvolupament del municipi per poder continuar creixent de forma sostenible i acabar de reordenar la zona esportiva i fer front a Montbarbat, on cal fer una inversió important.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia