kosova
Kosova sol·licitarà l’ingrés a la Unió Europea el 15 de desembre
Cinc països membres de la UE encara no reconeixen la independència de l’antiga província sèrbia
Kosova presentarà oficialment dijous que ve, 15 de desembre, la petició per al seu ingrés a la Unió Europea (UE), segons ha anunciat aquest dilluns la televisió pública RTK, que assegura disposar del document oficial de sol·licitud.
El viceprimer ministre, Besnik Bislimi, està a Brussel·les com a preparatiu per a aquest pas, segons el portal, que indica que encara es desconeixen alguns detalls sobre la forma en què es presentarà la sol·licitud, ja que cinc membres de la UE –Espanya, Xipre, Grècia, Eslovàquia i Romania– no reconeixen la independència de Kosova.
L’exprovincia sèrbia va proclamar en 2008 la independència, reconeguda pels Estats Units i la majoria dels socis comunitaris, però no per Sèrbia, la Xina, Rússia, l’Índia i altres Estats.
A Belgrad, el ministre serbi d’Exteriors, Ivica Dacic, ha declarat que Sèrbia tractarà d’impugnar la sol·licitud de Pristina. “Treballem per a demanar als estats membres de la UE que no han reconegut a (la independència de) Kosova perquè impugnin aquest assumpte des de l’aspecte de l’estatus, que no existeixen les condicions perquè això sigui un tema de debat”, ha explicat Dacic.
La sol·licitud d’ingrés a la UE es dona enmig de noves tensions entre Pristina i Belgrad i el bloqueig de les carreteres del nord kosovar per la minoria sèrbia, que denuncien que el govern de Kosova els discrimina.
El portal kosovar RTK assenyala que l’Acord d’Estabilització i Associació de Kosova amb la UE està en vigor des d’abril de 2016 i que Kosova és l’únic país dels Balcans Occidentals que encara no ha sol·licitat l’ingrés.
Segons aquesta font, el document de sol·licitud assegura que “l’ingrés a la UE continua sent un objectiu estratègic per a Kosova” i que el país està compromès a complir les reformes que s’exigeixen.
“Aplanar el camí per a l’estatus de candidat per a Kosova seria una clara confirmació per part de la UE que els esforços del país són reconeguts (...) especialment ara enfront de la pertorbació global sense precedents causada per Rússia, en la guerra contra Ucraïna”, es diu.
La UE facilita des de 2011 el difícil diàleg entre les dues parts, que mantenen postures totalment oposades sobre l’estatut de Kosova, entre constants crisis i tensions.
Rússia, preocupada per l’augment de la tensió a Kosova
Rússia ha expressat aquest dilluns la seva preocupació per l’augment de la tensió a Kosova de la qual ha responsabilitzat les autoritats de Pristina i la falta d’acció dels EUA i la Unió Europea (UE).”Estem preocupats pel nou agreujament de la situació en aquesta regió de Sèrbia. Estem seguint el seu desenvolupament les 24 hores del dia, especialment després d’una sèrie de provocacions que van emprendre les ’autoritats’ de Pristina amb la connivència dels Estats Units i la Unió Europea”, ha manifestat la portaveu del ministeri d’Exteriors rus, María Zajárova.
Segons Moscou, l’objectiu de les “provocacions” és “clar” i consisteix en el desig de “prendre el control total de les regions septentrionals no albaneses de la província”. “Només gràcies a la resistència dels serbokosovars, que compten amb el suport de Belgrad, ha estat possible fins ara evitar incidents importants”, assenyala Zajárova.
La funcionària ha agregat que la responsabilitat de la degradació política a Kosova i l’empitjorament de la situació de seguretat “recau plenament en els líders dels kosovars” i els seus “protectors” occidentals, entre els quals destaca Washington.
Així mateix, va afirmar que la situació a Kosova evidencia el “fracàs estrepitós” de la mediació europea per a arreglar el conflicte.