Rússia prohibeix exportar petroli als països que apliquin un límit al preu
El decret signat per Putin veta la venda de cru entre l’1 de febrer i l’1 de juliol del 2023
Zelenski reconeix que la situació al Donbass “és dura” per a l’exèrcit ucraïnès
El president rus, Vladímir Putin, va firmar ahir un decret que prohibeix exportar petroli als països que apliquin un límit al preu del cru rus. El vet entrarà en vigor l’1 de febrer i durarà almenys cinc mesos, fins a l’1 de juliol. La UE, el G7 i Austràlia van acordar el 2 de desembre la imposició d’un preu màxim de 56,5 euros (60 dòlars) per barril al petroli rus com a represàlia a Rússia per la guerra llançada contra Ucraïna. En el cas dels productes derivats del petroli, la data en la qual s’introduirà la prohibició la decidirà el govern rus, tot i que no serà abans del febrer. El decret signat ahir per Putin precisa que no complirà amb els subministraments de petroli amb destinació a persones físiques o jurídiques en casos de contractes que incloguin “de manera directa o indirecta” mecanismes que fixin límits al preu.
En el dia 307 de la guerra a Ucraïna, el ministre d’Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, va donar un ultimàtum a Ucraïna perquè compleixi amb les exigències de Moscou per posar fi a la guerra o s’haurà d’atendre a les conseqüències. “L’assumpte és senzill: les exigències es compleixen per les bones o ho resol l’exèrcit rus”, va dir el cap de la diplomàcia russa en una entrevista amb l’agència oficial de notícies russa TASS.
L’ultimàtum rus arriba després que diumenge Putin digués que Rússia està llista “per negociar amb totes les parts implicades sobre solucions acceptables” a Ucraïna. Tot i això, va acusar occident de bloquejar el diàleg. Els intensos combats a l’est i el sud d’Ucraïna no semblen indicar que puguin produir-se converses de pau de manera imminent.
La situació a Ucraïna és complicada, més de nou milions de persones continuen sense subministrament d’electricitat enmig del fred hivernal i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va admetre que la situació a la regió del Donbass, a l’est del país, és “dura” per a les tropes ucraïneses. El Donbass, que inclou les regions de Donetsk i Lugansk, que està sent escenari dels combats més forts entre les tropes russes i ucraïneses, està controlat en part per Moscou, que es va annexionar de manera unilateral aquests territoris el setembre passat.
Les tropes russes continuen centrant els seus esforços a capturar la ciutat de Bakhmut, al Donetsk, i al tancament d’aquesta edició les autoritats ucraïneses havien declarat una alerta d’atacs aeris a tot el territori.
Mor en estranyes circumstàncies un altre oligarca rus
Un altre oligarca rus ha mort per causes no naturals. Es tracta de Pavel Antov, el diputat més ric de la Duma i un dels grans exportadors de carn de Rússia, motiu pel qual era conegut com el rei de les salsitxes. Va ser trobat mort en un hotel de luxe de l’Índia, on es trobava per celebrar el seu 66è aniversari. Antov hauria caigut des de la finestra del tercer pis de l’hotel Sai International de Rayagada, a l’estat d’Odisha, segons publica l’agència Bloomberg, segons la qual el magnat s’hauria llevat la vida a causa d’una depressió provocada per la mort dos dies abans d’un amic en circumstàncies que també estan sent investigades per la policia de l’Índia. Antov l’hauria trobat mort a l’habitació de l’hotel. Es tractaria de Vladímir Bogdánov, un important empresari petrolier. El juny passat, els mitjans russos van publicar un missatge de WhatsApp que van atribuir a Antov, en el qual l’oligarca qualificava un bombardeig del Kremlin contra Ucraïna de “terrorisme”. El diputat va negar les acusacions i va insistir que donava suport a “l’operació militar especial” de Rússia a Ucraïna.