Política

estats units

Situació inèdita a la Cambra de Representants dels EUA

Per primera vegada en cent anys no aconsegueix escollir el seu president després de les tres primeres votacions

L’ala dura del Partit Republicà boicoteja el líder de la seva formació

Les divisions internes del Partit Republicà escenificades ahir van impedir l’elecció del successor de la demòcrata Nancy Pelosi com a presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units tot i ostentar la majoria parlamentària suficient per fer-ho.

Per primera vegada en cent anys, la cambra baixa va ser incapaç de nomenar al seu nou president en una primera ronda de votacions. El líder de la bancada republicana, el californià Kevin McCarthy, va intentar erigir-se amb el càrrec fins a tres vegades, però en totes elles va fracassar per una rebel·lió de l’ala dura del seu propi partit.

Exhausts després d’hores de debat, els congressistes van acordar ajornar fins avui la votació per escollir qui liderarà la cambra en la 118a legislatura, que no pot començar a caminar fins que algú assumeixi el lloc vacant.

Un partit fracturat

L’origen d’aquesta situació de bloqueig és en les eleccions de mig mandat del 8 de novembre passat en les quals es va renovar el Congrés.

Tot i que els republicans van aconseguir arrabassar als demòcrates la majoria de la cambra baixa i podran complir-li les coses al president Joe Biden en els últims dos anys de mandat, la victòria conservadora va ser ajustada i lluny de la “marea vermella” que havien pronosticat molts mitjans.

A més, els demòcrates no només van aconseguir retenir la majoria en el Senat, sinó que van ampliar el seu control amb un nou escó.

Els republicans més moderats culpen d’aquest insuficient suport electoral al paper protagonista que conserva en el partit l’expresident Donald Trump (2017-2021), que va col·locar a diversos candidats extremistes que van acabar perdent.

Per la seva banda, l’ala dura responsabilitza dels pobres resultats a la campanya dissenyada per McCarthy, que lidera el partit en la Cambra Baixa des de 2014.

Tres intents fallits

Després de gairebé una dècada somiant amb aquest càrrec, McCarthy va veure dimarts com se li escapava –almenys de moment– la possibilitat de convertir-se en la tercera autoritat del país, després del president, Joe Biden, i de la vicepresidenta, Kamala Harris, qui presideix el Senat.

En cap de les tres votacions va obtenir els 218 vots que necessitava. Es va quedar amb 203 a les dues primeres i 202 en l’última.

I és que en un clar desafiament contra el seu líder, un petit grup de l’ala més dura del partit, agrupada en el Freedom Caucus, va presentar candidats alternatius.

Primer va ser Andy Biggs, d’Arizona, que obtenir 10 vots. Després, Jim Jordan, d’Ohio, que en va tenir 19 a la segona votació i 20 a la tercera, tot i que ell mateix havia cridat a votar per McCarthy.

El Partit Demòcrata, per la seva banda, va tancar files amb el seu candidat, el congressista Hakeem Jeffries, de Nova York, que les tres votacions va aconseguir els 212 vots de la seva formació, insuficients també per presidir la cambra.

Sense solució a la vista

L’escissió ja es veia a venir fins i tot abans de l’obertura de la legislatura. Després d’una reunió amb els seus companys, McCarthy va comparèixer ahir davant la premsa per anunciar que no tenia els vots suficients i que hi hauria una “batalla” a l’hemicicle. El californià va carregar contra els companys que pensen més en “càrrecs per a ells mateixos que en el país” i va advertir que no lluitarà fins al final.

Els congressistes ultraconservadors retreuen a no haver negociat amb ells una reforma del reglament dels debats ni els noms per liderar els comitès del Congrés en la nova legislatura.

Cap dels bàndols va cedir i amb els congressistes exhausts després d’hores de debat la sessió va ser suspesa fins avui. El reglament no preveu cap altra alternativa que no sigui repetir les votacions fins que algun dels candidats obtingui la majoria necessària per ocupar el buit que deixa la fins ara omnipresent Nancy Pelosi, en el càrrec durant dos períodes (2007-2011 i 2019-2023).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.