brasil
Fracassa l’assalt dels partidaris de Bolsonaro a les institucions de Brasília
Les forces de seguretat reprenen el control de la capital del Brasil
Hi ha més de 300 detinguts i el governador ha estat apartat del càrrec
Milers de seguidors de l’expresident havien pres el Congrés, el Senat i el Suprem en un intent de derrocar Lula
La democràcia brasilera va resistir diumenge a l’atac de milers de seguidors de l’expresident Jair Bolsonaro que es van apoderar amb l’ús de la força, durant gairebé quatre hores del Congrés, el palau presidencial i el Tribunal Suprem. Una agressió sense precedents des del cop d’estat de 1964 i que va recordar l’atac trumpista perpetrat en el Capitoli dels Estats Units just va fer dos anys el 6 de gener passat.
Les forces de seguretat van recuperar el control del Suprem a les cinc de la tarda hora local i més tard del Congrés i del Palau presidencial. No van arribar a entrar al despatx del president, Luiz Inácio Lula da Silva, que es trobava de viatge a la ciutat d’Araraquara, a l’estat de São Paulo, ja que en aquell moment va arribar la policia. Els assalts, però s’haurien endut armes del palau de Planalto, segons han denunciat avui fonts oficials. Lula ja es troba de nou a la capital del país i ha ordenat la intervenció de Brasília. Un jutge del Tribunal Suprem ha suspès el governador del districte federal, Ibaneis Rocha, durant noranta dies.
Hi ha més de 300 bolsonaristes detinguts, segons l’últim balanç oficial. Tots ells han estat traslladats a instal·lacions de la policia civil per ser identificats i prendre’ls declaració, informa el diari brasiler O Globo.
El president Lula ja es troba de nou a la capital. Va prometre castigar els “vàndals” i “feixistes” i va responsabilitzar el seu predecessor en el càrrec, Jair Bolsonaro, de l’atac.
Des d’Orlando, a l’estat nord-americà de Florida, on va viatjar el desembre per evitar traspassar els poders a Lula, l’1 de gener, Bolsonaro va emetre una tímida condemna als fets a través de diverses piulades. Passaven ja de les nou del vespre, és a dir, l’intent de derrocar Lula ja havia fracassat. “Les manifestacions pacífiques, d’acord amb la llei, són part de la democràcia. No obstant això, les depredacions i invasions d’edificis públics com les registrades avui, així com les practicades per l’esquerra el 2013 i el 2017, escapen a la regla”, va afirmar l’ultradretà, en al·lusió a les protestes populars que hi va haver després de la destitució de la presidenta Dilma Rousseff.
Aquest matí, hora catalana, el Partit dels Treballadors (PT), que lidera el president Lula, ha denunciat que bolsonaristes estan bloquejant la distribució de combustible a l’estat de Paranà, al sud del país.
Aquest matí també ’exèrcit i la policia militar de Brasília tenen previst iniciar el desallotjament de l’acampada que seguidors de Bolsonaro van instal·lar dies després de les eleccions presidencials en què va ser elegit Lula, a finals d’octubre, davant la caserna general de l’exèrcit. Segons O’Globo, els detalls de l’operació van ser acordats diumenge al vespre durant una reunió dels ministres de Defensa, José Múcio, i de Justícia, Flávio Dino amb el comandament de l’exèrcit, Júlio César Arruda. La comunitat internacional va condemnar l’intent de cop d’estat al Brasil i va posar-se al costat de Lula.