Àsia
Taiwan denuncia incursions aèries xineses per segon dia consecutiu
Set avions i tres vaixells militars han creuat en les últimes hores la frontera no oficial entre els dos territoris
En els últims mesos s’han intensificat els vols xinesos al voltant de l’illa
Un total de set avions i tres vaixells militars xinesos han realitzat incursions en les últimes hores en àrees al voltant de Taiwan, segons ha informat aquest divendres el ministeri de Defensa de Taipei. Les autoritats de l’illa principal ja van denunciar ahir que havien detectat 15 aeronaus i quatre embarcacions procedents de la Xina.
Defensa ha assegurat a les xarxes socials que dos dels avions xinesos han creuat la línia mitjana de l’Estret de Formosa, la frontera no oficial però tàcitament respectada per Taipei i Pequín en les últimes dècades. En els últims mesos aquesta divisòria ha estat creuada diverses vegades per forces xineses durant aquest tipus d’irrupcions.
Les incursions s’han produït entre les sis de la matinada de dijous hora local (onze de la nit de dimecres a Catalunya) i les sis de la matinada de divendres (onze de la nit de dijous). Segons Taipei, un caça SU-30 i un avió de reconeixement BZK-005 de l’exèrcit xinès han sobrepassat la línia mitjana.
Les forces aèries de l’illa han vigilat la situació amb patrulles aèries de combat i navals i amb sistemes de míssils a terra per fer fora els avions xinesos de la Zona d’Identificació Aèria (ADIZ) taiwanesa, la qual no està definida ni regulada per cap tractat internacional i no equival al seu espai aeri.
El passat 26 de desembre, Taipei va denunciar la presència de 71 avions xinesos als voltants de l’illa, en un desplegament aeri d’una escala sense precedents al voltant de Taiwan.
La presidenta del país, Tsai Ing-wen, va anunciar recentment que a partir del 2024 allargaria fins a un any el servei militar obligatori per a homes, que en l’actualitat és de quatre mesos, “davant l’avanç de l’autoritarisme xinès”.
Taiwan es considera un territori sobirà amb govern i un sistema polític propis sota el nom de República de la Xina des del final de la guerra civil entre nacionalistes i comunistes xinesos el 1949, però Pequín manté que és una província rebel i insisteix que retorni al que denomina pàtria comuna.
L’illa és, a més, un dels majors motius de conflicte entre la Xina i els Estats Units. Washington és el principal subministrador d’armes de Taiwan i seria el seu principal aliat militar en el cas d’un eventual conflicte bèl·lic amb el règim comunista de la República Popular de la Xina.