Política

RUTH UFANO ADELL

CAP DE L’OPOSICIÓ A VILASSAR DE DALT (JUNTS)

“Les polítiques del govern han convertit Vilassar de Dalt en un poble fosc i gris”

Ufano critica que es destinin 40.000 euros al festival Revela’t quan ella creu que seria prioritari destinar més aportacions a les entitats del poble

“Vilassar de Dalt és un poble molt brut; s’ha canviat la maquinària però no les dinàmiques de treball”

El govern no s’escolta el poble ni l’oposició. Governa com si tingués majoria absoluta
Hem de recuperar la llum i la via pública, i els espais d’oci han d’estar en condicions

Ruth Ufano (Vilassar de Dalt, 1975) és advocada i exerceix de cap de l’oposició a Vilassar de Dalt en representació de Junts per Catalunya. El seu partit va obtenir quatre regidors en les darreres municipals, però un d’ells va abandonar la formació i conserva l’acta de regidor en qualitat de no adscrit. Ufano, que es considera una persona “molt responsable, metòdica, que acaba el que comença i perfeccionista”, és molt crítica amb la gestió del govern municipal.

Junts ha renovat la meitat de les candidatures que es presenten a les eleccions al Maresme. Vostè és de les que hi continuen; un reconeixement a la feina feta?
Jo vaig començar al partit com a independent. Vaig entrar el 2019 a les llistes electorals com a independent i hi continuo fins que es crea Junts com a partit. La veritat és que a Junts mai ningú m’ha dit ni què he dir ni què he fet bé o no. Suposo que si hi continuo és perquè es reconeix la feina feta. Aquest és un espai en què em sento còmoda.
Són la primera força de l’oposició, amb tres regidors. Quines són les perspectives electorals per a aquests comicis?
Esperem que els votants ens renovin la confiança. En aquest últim mandat, el govern no ho està fent gens bé. Ha aplicat una política continuista. Hi ha molt de descontentament entre la població. La sensació és que no s’escolta el poble i que es prenen decisions sense tenir en compte els interessos de la gent. Creiem que som l’alternativa, el canvi, i que la gent pot confiar en nosaltres.
La seva crítica més dura és que el govern no escolta el poble.
Sí. No s’escolta la gent, però tampoc l’oposició. I al capdavall són cinc regidors de tretze, governen en minoria, i continuen governant com si tinguessin majoria. Nosaltres sempre anem a remolc d’ells. Mai compten amb nosaltres per fer les coses. També és veritat que no necessiten el nostre vot, perquè tenen el vot incondicional del PSC... Oficialment no hi ha cap pacte, però governen com si tinguessin majoria absoluta.
Quan l’alcaldessa diu que al poble hi ha gent que “critica per criticar”, se sent al·ludida?
No, perquè totes les crítiques que faig les fonamento i n’explico el perquè. No són crítiques gratuïtes; són constructives. Són coses que estan passant i que no s’estan solucionant, o no s’estan aplicant unes polítiques que a nosaltres ens semblin correctes.
La relació entre l’alcaldessa i la cap de l’oposició podria ser millor?
Sí, malgrat que tampoc és dolenta.
En el compte de Twitter de Junts hi ha fixada una piulada que diu que cal un canvi a Vilassar de Dalt: “Som majoria la gent que volem un poble lluminós, ple de vida, oportunitats i cohesió social, i això només ho aconseguirem si canviem l’Ajuntament.” Què hi ha de fosc en l’actual gestió municipal?
És una política continuista i no aposta per fer grans canvis al poble. Fa la sensació que ja els està bé com està. No es fan grans inversions en via pública; les polítiques ecologistes que s’estan fent no estan donant bons resultats i el poble no està content; no es fa un bon manteniment dels espais... El govern local està fent polítiques que han convertit Vilassar de Dalt en un poble fosc i gris, i la gent no està contenta. Els serveis no donen bon resultat. No estan portant el poble a la prosperitat; l’estan portant a la involució. Es necessita un canvi.
Denuncia que el 2023 el govern local ha reduït 700.000 euros en despesa en la via pública i que ara es pinten ratlles pel carrer. Operació cosmètica?
Sí, totalment. S’ha fet molt poca inversió en via pública i justament a pocs mesos de les eleccions s’han pintat voreres en comptes d’arreglar-les, que és el que la gent vol. El que fan no soluciona el problema.
La remodelació de la plaça del Centre ha quedat per fer.
Això no ha tirat endavant i l’única gestió que s’ha fet és treure algunes places d’aparcament a la plaça de la Vila i pintar el terra de verd i d’altres colors. Això ha creat un doble problema: hi ha menys aparcament. Al poble ja hi ha poc aparcament, i és un problema greu. Si tu vols pacificar aquest espai, que és el que ells volien, i no dones alternativa als cotxes, generes un problema.
Hi ha un problema greu de transport públic entre Mataró i Vilassar de Dalt. Com es pot solucionar?
El problema també ve per la política de l’empresa d’autobusos, que actualment és Moventis. És privada i no li interessa fer més trajectes perquè no li surt rendible. Arribats a aquest punt, com a govern, has de buscar solucions perquè hi hagi una bona comunicació, negociant amb l’empresa privada o buscant alternatives. A més, hem de tenir en compte que són molts pobles els que estem afectats per aquest punt. Es podria buscar una solució entre tots els consistoris afectats.
El festival de fotografia Revela’t, que ajuda a fer transcendir Vilassar de Dalt més enllà del terme, sembla que no els acaba de convèncer. Per què?
Ho hem dit moltes vegades en els plens: nosaltres no tenim res ni a favor ni en contra del festival com a espai cultural. El que no veiem clar és que s’hi hagi de destinar tanta subvenció. Per què? Perquè hi ha altres entitats que estan fent una funció social molt important i no se’ls està donant aquesta cobertura econòmica i, a més, no hi ha retorn. S’està destinant al Revela’t una subvenció de 40.000 euros i no hi ha retorn econòmic per al poble. Hem estat demanant moltes vegades que es faci un estudi ben fet sobre què aporta el Revela’t al municipi. Ara ens consta que s’està fent, però es fan enquestes “d’aquella manera”, sense transparència. Vam demanar fer una consulta al poble per saber si volia que el festival es continués fent i continués rebent subvenció, i sempre se’ns diu que no. L’alcaldessa sempre ens diu que aquest tema és intocable. El festival no ens dona la projecció externa que diuen ni tampoc el retorn econòmic que ens volen vendre.
Després de 50 anys amb la gestió del cicle de l’aigua en mans d’Agbar, es municipalitza amb la creació de l’empresa pública ViDA. També han estat crítics.
No amb la municipalització, de la qual formem part. El projecte el va presentar la CUP, i tots ens hi vam adherir menys el regidor no adscrit. Formem part del consell d’administració i sempre hem estat d’acord amb tot. Fins ara. Hi ha unes bases que diuen que s’ha de triar un gerent amb cinc anys d’experiència i que sigui enginyer. S’ha fet el procés de selecció, s’han escollit tres persones i totes hi han renunciat. Nosaltres diem que no es pot posar en marxa una cosa tan important com una empresa que tracta l’aigua sense gerent. Ells diuen que no passa res i hi han posat de gerent el regidor d’Economia fins que en trobin un. Volen començar de seguida perquè han definit aquest mandat com el de l’aigua, però les coses s’han de fer ben fetes. Els hem demanat esperar un trimestre i començar amb un gerent que tingui coneixements. Començar així és començar coixos. Per tant, no critiquem el projecte, perquè hi estem d’acord, sinó la manera de fer les coses ara.
Vilassar de Dalt és un poble insegur i brut?
Insegur, no. No hi ha problemes d’incivisme, però sí que hi ha episodis puntuals de trencament de vidres en zones determinades. Una de les solucions que hem donat és posar càmeres, però sempre se’ns ha negat. I brut, sí. És un poble molt brut. És un problema amb el qual no se n’acaben de sortir. A principis de mandat es va crear una comissió de neteja, en què es va decidir que es canviava la maquinària, però si no canvies les dinàmiques de treball, no arregles res. Hi ha un problema afegit a la brutícia. Es va aplicar una política de poda molt determinada: no es poden els arbres per no perjudicar-los ecològicament, però cauen fulles i no hi ha un servei per recollir-les, i això genera més brutícia. Un altre tema: els contenidors. Abans es netejaven amb màquines a pressió. Ara no es fa i la part de sota dels contenidors es veu bruta i deixada.
El problema més greu del municipi és la falta de recursos econòmics de l’Ajuntament?
Aquest era el problema d’abans. Ara, si bé encara tenim deute, s’ha refinançat. Però, com que s’apliquen polítiques continuistes, no es fan inversions, quan ara se’n podrien fer.
El poble recorre molt a la Diputació, que ha fet diversos estudis per diagnosticar des de l’estat del verd urbà fins al de la cultura. És suficient la implicació de la Diputació?
Des del nostre punt de vista, no és suficient. Els estudis de la Diputació són importants, però no n’hi ha prou, perquè també és veritat que cada poble té la seva realitat, que pot ser diferent vista des de fora. Un estudi de la Diputació et pot servir com a eina general per practicar algun projecte, però cal alguna cosa més. Un informe en si fa que el polític quedi cobert, però cal aprofundir-hi.
Junts governa amb el PSC a la Diputació. Per què no collen perquè faci més per Vilassar?
Si l’equip de govern comptés més amb nosaltres, podríem fer més pressió per aconseguir més beneficis per a Vilassar.
Quins són els reptes de futur del poble?
Recuperar la llum i la via pública, i els espais d’oci han d’estar en condicions, perquè ara estan molt abandonats. Hem de tornar a donar serveis a la gent perquè estigui contenta i no hi hagi queixes. Hem de ser un poble pròsper, com abans.
Què és el primer que faria si governés Vilassar de Dalt?
Fer un diagnòstic real de com està el poble i definir-ne les prioritats. I un cop saps quines són les necessitats més urgents, aplicar les polítiques necessàries i començar a treballar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.