Política

El PSC du ERC a triar “procés o progrés”

Collboni lliga el sí al pressupost a trencar amb la “lògica” independentista

Maragall titlla Illa de “poc responsable”

L’acord definitiu pel pressupost s’enverina per moments. Després que dissabte fracassés el primer intent del president Pere Aragonès i el líder socialista Salvador Illa per tancar l’entesa, l’alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, va deixar clar, ahir, que les posicions “encara són allunyades” i es va mostrar especialment dur en contraposar “progrés” i “procés”. De fet, va instar ERC a prendre una decisió “molt senzilla”: o tria el “progrés” que significa l’aposta socialista per infraestructures “aturades durant tants anys de procés”, o bé opta per pactar amb Junts –que defensa els mateixos projectes– i continuar el camí vers la república. “Demanem a ERC claredat i coratge polític per desencallar les infraestructures que Catalunya necessita i trencar lligams amb una lògica política del procés independentista a què ens havia acostumat amb Junts”, va etzibar, ras i curt, des dels Tres Tombs de Sant Andreu, en què també va deslligar la negociació a la Generalitat amb l’acord ja tancat a la capital. “Esperem que Aragonès faci el mateix les properes setmanes o dies”, va concloure, tot reiterant la predisposició del PSC a no aixecar-se de la taula i seguir parlant des d’una opció “rigorosa i responsable”. En aquest sentit, va defugir també mitges tintes en qüestions com ara la ronda del Vallès, el Hard Rock i l’ampliació de l’aeroport del Prat, en què ERC busca, en canvi, trobar punts d’entesa. “És una decisió força binària: sí o no. Buscar subterfugis o fugir d’estudi sense parlar del fons no és útil i la gent no ho entendria”, etzibava.

Gairebé al mateix lloc i la mateixa hora, l’alcaldable republicà, Ernest Maragall, acusava de “poc responsable” l’actitud del PSC de “continuar bloquejant” el pressupost i redoblava la pressió. “No s’acaba d’entendre que se segueixi jugant a una espècie de joc de rol, de veure qui es porta més la imatge de qui pren l’última decisió”, li retreia. En aquest sentit, mantenia la mà estesa a “treure la qüestió de l’aeroport del calaix”, si bé va advertir Illa que, si defensa tornar al projecte que el govern espanyol volia imposar fa un any i mig, “malament rai”.

L’alcaldable de Junts, Xavier Trias, defugia parlar dels comptes, però creu que seria un “error” no apostar per l’aeroport, i demanava que hi tinguin un paper l’Àrea Metropolitana i els ajuntaments de Barcelona i el Prat. En canvi, l’alcaldessa Ada Colau veu “sorprenents” i “fora de lloc” les exigències del PSC i “inassumible” l’ampliació del Prat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’Exèrcit israelià aprova “plans operatius” en plena tensió amb l’Iran i Hezbol·là

barcelona
política

El Jovent Republicà també dona un “sí crític” i confirma la investidura d’Illa

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca un aeròdrom ucraïnès preparat per a rebre els F-16

barcelona
argentina

L’Executiu reglamenta la llei estrella de Milei que redueix l’Estat

barcelona
política

El Consell de la República també qüestiona l’investidura d’Illa

barcelona
regne unit

Starmer promet el “pes de la llei” contra els responsables de la violència

barcelona
tribunals

Rebutgen amnistiar possibles delictes vinculats a subvencions de la Diputació de Barcelona

barcelona
europa

Bulgària s’encamina a les setenes eleccions generals en tres anys i mig

barcelona
europa

Alerta màxima a Grècia per un “possible atemptat” a un objectiu israelià

barcelona