ERC lliura la B-40 pel pressupost
Aragonès assumeix ‘in extremis’ i per sorpresa el “cost polític i personal” d’acceptar la ronda del Vallès i sosté que “ja no hi ha cap escull” per aprovar els comptes
El PSC ho agraeix, però no dona per tancats l’aeroport ni altres detalls
Cop d’efecte en la negociació del pressupost del 2023, que havia entrat en via morta i ara sembla més a prop que mai. ERC es va empassar ahir per sorpresa un gripau històric i va votar a favor de la moció del PSC al Parlament que reclama que el govern català signi un conveni amb l’espanyol per encarregar el projecte i l’execució de la ronda nord entre Sabadell i Terrassa, la B-40, infraestructura a què els republicans s’havien oposat sempre, i va apartar així l’última gran roca del camí que els separava d’un acord pressupostari amb el PSC. “Ja no hi ha cap escull per no aprovar el pressupost, cap excusa per no donar -hi suport”, va destacar minuts després el president Pere Aragonès en una compareixença al Palau de la Generalitat. El president va deixar clar que l’autovia no respon al model que el seu partit i el govern defensen i volen impulsar, però va justificar que era l’única manera possible per sortir del “bloqueig” en què havien entrat els comptes. “Cal arribar a acords si hi ha un bé superior”, va adduir. I tenir un pressupost per al 2023, amb 3.800 milions més de despesa, ho és. “Assumeixo el cost polític i desgast personal de prendre decisions, és el preu de servir la ciutadania”, va reblar.
No ha estat una decisió fàcil per als republicans, que històricament han fet estendard al Vallès de la lluita contra el quart cinturó –del qual la ronda nord forma part–, amb l’actual conseller de Territori i exalcalde de Sabadell, Juli Fernández, al capdavant, que en els últims dies ha participat en tots els debats i al final ha hagut de resignar-se a la situació. La decisió es va precipitar en veure que el PSC no s’avenia ni tan sols a transaccionar la moció amb el compromís de fer un nou estudi que valorés la B-40 que havia ofert ERC en la seva esmena. Dimecres la direcció republicana ja va estar reunida fins tard després d’un ple en què va quedar palès que l’oposició ni tan sols permetria pilotar al govern les mesures a implantar durant l’eventual pròrroga, i ahir al matí, que el president es va passar en bona part reunit amb el grup, es va rematar la decisió, que va fer pública el diputat i alcalde de Cardona, Ferran Estruch, en la seva intervenció al faristol. “La moció d’avui no és una moció més, pot ser una oportunitat per desencallar els pressupostos, i si pot servir per això, ho farem”, va justificar, abans d’anunciar: “Votarem sí al primer punt de la moció (el de la B-40). No és el nostre model, però movem fitxa.” “No es tracta de mirar costos electorals o polítics, sinó d’exercir les nostres responsabilitats”, va resumir després Aragonès, que va garantir que tots els consellers continuaran “sense excepció”. De fet, tant ell com la majoria del consell executiu, inclòs Fernàndez, van ser presents en la votació, en què la B-40 va rebre 114 vots a favor i només la CUP i els comuns s’hi van pronunciar en contra.
El PSC ho refreda
El gir de guió capgira la situació i aplana l’aprovació del pressupost, que hauria d’arribar, ara sí, en els pròxims dies, tot i que el president va evitar posar-se terminis i va insistir que no portarà el projecte de llei al Parlament fins que no tingui el suport garantit. En tot cas, el cop d’efecte també va agafar a contrapeu el PSC, que ja no confiava a guanyar el torcebraç i els darrers dies ja s’havia instal·lat en l’escenari d’una pròrroga pressupostària. I ahir, malgrat que va reconèixer i agrair “l’esforç” i el “coratge” del president, es va resistir a donar encara per fet el seu sí. “Es fa un pas endavant molt important, però no els puc dir avui que hi hagi un acord tancat; hi som més a prop, però queda feina i punts pendents”, va destacar Salvador Illa, el cap de l’oposició, en una compareixença a la tarda al Parlament. L’exministre, en aquest sentit, es va mostrar “sobtat” que ERC s’hagués abstingut en el punt de la mateixa moció que insta a acordar durant el primer semestre amb el govern de l’Estat una comissió tècnica per pactar el nou model aeroportuari català, i en concret per “transformar i ampliar” l’aeroport del Prat perquè sigui un veritable hub intercontinental, amb la mínima afectació als espais protegits. I és que el PSC insisteix a reclamar l’ampliació física de l’aeroport, però els republicans sostenen que sense fer-la es poden aconseguir els mateixos objectius, i asseguren de fet que ja tenen un punt d’entesa en aquesta qüestió amb els socialistes. A més, Illa va citar altres qüestions pendents relatives a les inversions i la protecció dels ciutadans, si bé ja no va citar condicions més polítiques com la congelació de noves delegacions o de la prova pilot de la renda bàsica universal. Es referia, així, al detall de les inversions territorialitzades i a aspectes com els 200 milions que demanen per desplegar el pla de barris, els 150 que volen per a la llei de la ciència, els 100 que reclamen per rebaixar llistes d’espera i el 7% d’augment de sou que reclamen per als treballadors de les residències. Tot plegat, tanmateix, segons el govern són només detalls menors en els quals ja hi ha entesa però que el PSC s’ha negat fins ara a tancar formalment. “Seria un error reobrir qüestions que havien quedat superades en les negociacions, o acabarem generant la sensació que la negociació és una subhasta contínua”, va advertir ja Aragonès. I és cert que Illa, de fet, ja no es va mostrar tan taxatiu com el “tot o res” dels darrers dies, i va dir que buscaran “punts d’acord” per arribar a una entesa en tot allò que falta. En aquest sentit, el socialista, malgrat que va lamentar que ERC hagués trigat fins a cinc setmanes a cedir en el torcebraç per la B-40, va dir que ha donat instruccions al seu equip negociador per reprendre dilluns vinent les converses amb el govern, i no immediatament, adduint qüestions “d’agenda”. “No hi cap voluntat de demora ni de dilació”, va sostenir.
Fonts del govern, però, es van mostrar sorpreses per la nova espera i es van mostrar disposades a culminar les negociacions en qualsevol moment per no perdre més temps, tot i que confien que el PSC ja no plantegi nous esculls i que l’acord sigui un fet la setmana que ve. Abans, això sí, ERC té demà congrés a Lleida, que la direcció veu com una oportunitat per explicar el gir en una qüestió històrica davant les bases, que es veurà fins a quin punt l’assumeixen.
Crítiques de Junts
Entretant, Jordi Turull, secretari general de Junts, va lamentar que Aragonès faci “més esforços” per pactar el pressupost amb el PSC que el que va fer per mantenir l’acord de govern que havien signat. “Si aquests esforços els haguessin fet per arribar a un acord amb Junts, en el pacte que van subscriure del 52%, segurament ara hi hauria un govern fort, estabilitat parlamentària i pressupostos”, va afirmar, mentre criticava que els republicans acceptin “coses que no se les creuen”, en al·lusió a la B-40, per desencallar els comptes.
La CUP, pel seu cantó, va registrar ja una petició de compareixença urgent del conseller Fernàndez perquè expliqui els “motius reals” per “impulsar el quart cinturó”. “És el colofó dels pressupostos fets a mida de l’Estat i la patronal”, va lamentar la diputada Montserrat Vinyets.
L’acord del govern amb els comuns no perilla
Illa va explicar que ara hauran de ser els equips negociadors els que determinin com es reflecteix l’acord tàcit tancat ahir sobre la B-40, però va evitar demanar que tingui reflex dins del pressupost. Si en tingués, de fet, continuarien faltant vots per aprovar els comptes, ja que els comuns han dit sempre que estriparien l’acord amb el govern si assignava cap partida als projectes que exigia el PSC. Ahir, per si de cas, ho va repetir la seva líder, Jèssica Albiach. “Tenim el compromís del president de no destinar ni un sol euro del pressupost al quart cinturó, el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport; l’acord segueix intacte”, va afirmar, mentre justificava que el seu pacte “és exclusivament de pressupostos, no d’estabilitat, ni de model de país ni d’investidura”. “L’acord amb els comuns es respecta plenament”, va assegurar al seu torn Aragonès. En tot cas, Albiach, que va instar Illa a definir si dona suport al pressupost, va criticar també el govern perquè, a més de ser “el més feble”, també serà el que té “menys rumb”, ja que no té clara la posició sobre aquests projectes i li “tremolen les cames” amb la B-40. “A qui hauran de donar explicacions principalment és als votants d’ERC al Vallès”, va burxar.