grècia
Mitsotakis supera la moció de censura de Tsipras per l’escàndol d’escoltes
El primer ministre grec no té problemes perquè el seu partit té majoria absoluta d’escons al Parlament
El primer ministre grec, el conservador Kyriakos Mitsotakis, ha superat aquest divendres la moció de censura presentada pel principal partit d’oposició, l’esquerrà Syriza d’Alexis Tsipras, per l’escàndol d’escoltes a polítics, militars i periodistes per part dels serveis secrets (EYP).
La moció que requeria la majoria absoluta de 151 vots ha estat rebutjada pels 156 diputats del partit Nova Democràcia de Mitsotakis, mentre que tota l’oposició ha votat a favor.
Durant el debat, Mitsotakis ha negat una vegada més que conegués i molt menys que ordenés a EYP –que el primer ministre supervisa directament després d’una reforma legal aprovada res més assumir Nova Democràcia el govern– observar a polítics, militars, periodistes o empresaris.
En canvi, el primer ministre ha aprofitat el debat per a parlar de presumptes irregularitats comeses pel govern del seu predecessor, Alexis Tsipras, i la seva mala gestió quan va governar el país entre 2015 i 2019.
El primer ministre grec ha acusat l’oposició de tractar de crear una atmosfera tòxica i polaritzadora i, amb la mirada ja posada en les eleccions generals previstes per a la primavera, li ha retret no tenir propostes concretes per al futur del país.
Per part seva, Tsipras ha acusat Mitsotakis de ser el “coordinador” de les escoltes, un cas que constitueix una “violació de l’estat de dret sense precedents” i al qual ja no es refereixen només publicacions dels mitjans, sinó que una autoritat oficial de l’Estat ha aportat proves sobre l’ocorregut.
Els esdeveniments es van accelerar aquest dimarts, quan el director de l’Autoritat per a la Garantia de la Privacitat de les Comunicacions (ADAE), Jristos Rammos, va enviar una carta al primer ministre, al ministre de Justícia, al president del Parlament i als líders dels partits en la qual detalla els resultats de les seves indagacions sobre l’escàndol.
La carta va ser una resposta a la sol·licitud que va presentar Tsipras a aquesta autoritat al desembre, en la qual demanava que s’investigui si sis persones –entre elles l’actual ministre de Treball i extitular d’Energia i Medi Ambient, Kostís Jatzidakis, i el Cap de l’Estat Major de les Forces Armades, Konstantinos Floros– van ser escoltades per EYP.
Rammos va confirmar que aquestes persones van ser observades gràcies a la informació que va obtenir dels operadors de telefonia que havien efectuat les escoltes, a petició dels serveis secrets. Un dia després, Tsipras va presentar la moció de censura.
L’escàndol va esclatar a l’agost amb la revelació que EYP escoltava el líder del partit socialdemòcrata Pasok-Kinal, Nikos Andrulakis, la qual cosa va obligar a dimitir al llavors cap dels serveis secrets, Panayotis Kontoleon, i al cap de gabinet i nebot de Mitsotakis, Grigoris Dimitriadis.