DAVID POY I MARTÍNEZ
PORTAVEU DE L’OPOSICIÓ A ROQUETES (MOVEM)
“Roquetes no té oferta d’habitatge en condicions perquè no s’ha previst res”
Admet que la pandèmia ha trencat esquemes i qüestiona que Esquerra hagi canviat d’alcalde durant el mandat, sense passar per les urnes, tot i que reconeix el caràcter proper d’Ivan Garcia
Reclama més diàleg, més planificació i més participació ciutadana
Necessitem un centre de dia dins del nucli principal, un casal per als joves i una llar d’infants
Cal un pla d’actuació a l’àmplia xarxa de camins, pensant en els residents però també en els pagesos
David Poy encapçalarà per primera vegada la candidatura de Movem Roquetes, que va irrompre el 2019 a l’Ajuntament com a segona força –per poca diferència–, i ara mirarà de fer un salt que consolidi el projecte progressista i li permeti ser al govern municipal.
És el primer mandat de Movem amb representació a l’Ajuntament. Quin balanç en fa?
El balanç no serà igual a cap altre mandat. Veníem amb una idea i trobar-nos pel mig l’aturada per la pandèmia ho ha trastocat tot i ha canviat la idea del que es podia fer. Nosaltres ens hi posem per les ganes d’una part de la ciutadania de participar en les decisions de la gestió de l’Ajuntament. Tot i ser un partit d’esquerres, aglutinem diferents ideologies, però ens unia la convicció que calia que l’Ajuntament escoltés més la ciutadania i s’hi aproximés. L’arrencada va ser contundent: calia decidir en què es gastava un romanent extraordinari de 400.000 euros i l’equip de govern proposava i era allò o res. I, a sobre, la covid ho va frenar tot i als grups de l’oposició ens tocava remar i afegir-nos al combat. I quan anem tornant a la normalitat, hi ha un regidor [Ximo Llopis] que deixa de ser regidor del seu partit [Ciutadans] i es converteix en la crossa d’Esquerra per donar-li a la pràctica majoria absoluta. Són escenaris que han fet molt difícil la nostra aportació.
També hi ha hagut un canvi d’alcalde, que no és poca cosa.
Ha estat un altre canvi en el funcionament de l’Ajuntament, sí. L’oposició ha valorat positivament que el nou alcalde ha estat més proper a nosaltres. Hi ha hagut més contacte i més diàleg. Però el canvi ha estat en clau electoral, per mantenir l’alcaldia, perquè tot i ser un candidat nou ens avantatgi gràcies a la visibilització que dona la tasca de govern en l’últim any de mandat.
Quines portes obre el tarannà diferent del nou alcalde en un escenari postelectoral?
Les majories absolutes no són bones, perquè és una carta blanca. ERC buscarà aquesta majoria absoluta, però nosaltres ens presentem per aconseguir l’alcaldia i jo no vaig en contra de ningú. Si tingués els vots suficients per ser alcalde, allargaria la mà a tothom, també a ERC. Tothom que no vagi en contra dels drets de les persones. La nostra filosofia de partit, més assembleària i participativa, és el que volem per a l’Ajuntament.
Durant aquest mandat, s’ha especulat fins a dues vegades amb la possibilitat d’una moció de censura de tots contra ERC.
La primera es va plantejar a l’inici, quan encara era alcalde Gas, pel descontentament de l’oposició, però des de Movem vam considerar que no era oportú, perquè el pacte que calia fer no respectava el nostre ideari. En canvi, va ser Movem qui ho va plantejar la segona vegada, perquè no entenem que un alcalde n’hagi d’escollir un altre sense passar per les urnes. El regidor no adscrit no ens va garantir el suport extern als altres tres grups.
Vostès van facilitar l’aprovació d’un pressupost molt ajustat, marcat pel deute. Quines serien les prioritats de futur de Movem Roquetes per a la ciutat?
S’ha venut molt que el pressupost aprovat no té inversions, però durant el mandat s’han fet pressupostos inflats per després destinar el romanent a inversions via modificació pressupostària, i posant la pressió a l’oposició: o ho aproves o ho perdem. Donem suport a la idea de pressupost de l’Ajuntament, en el sentit de no anar a buscar inversions que ens puguin perjudicar, perquè ja estem molt endeutats per la piscina i veurem com evoluciona la despesa energètica, però el destí del romanent caldria consensuar-lo. Les prioritats? Hem de mirar cap on anem, tenir previsió, perquè estem anant cap a un envelliment, un canvi migratori i un canvi climàtic que cada dia es fa notar més a Roquetes, cada vegada que hi ha un temporal. Hem d’oferir coses a fer a la gent gran de Roquetes i a la vegada acollir la gent que ve de fora de la ciutat i no té habitatge en condicions.
Quin creu que és el millor model d’explotació per a la piscina, fins ara motiu de deute municipal per la construcció i de dèficit en la gestió que també esquitxa l’Ajuntament?
Si ja va ser un error perdre les piscines d’estiu, el que no podem fer és deixar perdre la piscina coberta i el servei que s’està donant a la població. Només queden quatre anys per acabar de pagar el deute. Si estem al govern, mirarem quines possibles solucions hi ha. Altres partits diuen que s’hauria de denunciar aquest contracte, però això és agosarat. Tot i l’obertura del complex de Tortosa, encara tenim gent de Tortosa que continua venint a Roquetes, per la situació, l’aparcament, la qualitat. Els serveis públics són normalment deficitaris, però el que hem de fer és potenciar-ho.
Roquetes té una gran xarxa de camins rurals i zones amb urbanitzacions i disseminats que no deixen de créixer. Quins reptes planteja això a l’Ajuntament?
Aquesta és una qüestió plantejada per Movem des del començament. S’ha de vetllar pel bon estat dels camins municipals, però no només per la gent que ha decidit anar a viure a un nucli disseminat, sinó perquè som un territori agrícola, i ja costa prou que la joventut agafi el relleu en aquest àmbit. Sempre hem demanat un pla d’actuació als camins del municipi, sense esperar a actuar quan arriba una tempesta i s’endú un camí. Ara hi haurà una millora de la carretera als Reguers, a càrrec de la Diputació, però també cal prevenir-hi els excessos de velocitat.
Què cal fer per donar una sortida a les naus de l’antiga LEAR?
Nosaltres, en la campanya del 2019, ja portàvem una proposta en aquest sentit. És un complex molt gran, i hi ha uns espais, a la zona de magatzems, que podrien ser d’utilitat per a entitats. De fet, s’ha començat a fer alguna cosa: s’hi van guardar les carrosses que surten per festes. I, a la zona d’oficines, es podria afavorir que els emprenedors hi iniciessin la seua activitat, com un petit viver d’empreses. S’hauria de calcular la despesa. Seria un ús transitori, perquè tots els partits de Roquetes i tota la gent tenim molt clar que el que volem és una empresa que generi llocs de treball.
Com valoreu que es comenci a vincular Roquetes a nous esdeveniments com ara la Festa del Vi i la Festa Pride LGTBI, que també són elements de promoció econòmica?
Des de Movem sempre hem reclamat actuacions que afavorissin el comerç local, com ara les fires que poden aportar un repunt al comerç, o esdeveniments que puguin obrir Roquetes al territori, al turisme del voltant. A les festes majors ve molta gent, però després costa que vinguin, fins i tot en el cas d’actes tan bonics i identificatius com el Tradicionarius. Havíem demanat que es fessin coses, però trobem a faltar encara una taula on s’asseguin plegats els que organitzen els actes i els beneficiaris, especialment el comerç. No pot ser que s’hagin fet actes amb els comerços o els establiments tancats. Fa falta més diàleg, també en aquest sentit. Tenim un Patronat de Festes, però s’hauria de constituir una comissió amb representació de les associacions i comerços.
Roquetes estarà a tocar del futur nou hospital de les Terres de l’Ebre i tindrà en breu el servei de rehabilitació territorial al nou CAP. Quines expectatives li genera això, a la ciutat?
Esperem que el CAP no sigui una ampliació d’edificis i que estigui ple de professionals. Tenim un CAP molt modern, però costa molt que t’hi atenguin, i aquesta és una de les demandes de la ciutadania. I si s’acaba fent aquest nou hospital que tots desitgem, seria molt positiu per a Roquetes. Ara bé, la gent necessitarà serveis i habitatge, i actualment Roquetes no té oferta perquè no s’ha fet cap planificació. Ens hi hem de preparar perquè la gent no se’n vagi tota a viure a Tortosa.
Vostè insisteix força en l’habitatge. Quina creu que ha de ser la fórmula a Roquetes? Rehabilitació o nova construcció?
Roquetes, quant a urbanisme i habitatge, acumula temps sense fer gairebé res. El primer que hauríem de fer és apostar per la rehabilitació. Hi insisteixo perquè ara mateix a Roquetes els lloguers estan pujant molt perquè no hi ha oferta. No pot ser que acabem pagant a Roquetes un lloguer gairebé com a Barcelona. I a part de la rehabilitació, cal buscar inversió en noves construccions, perquè tenim prou sòl edificable. I paral·lelament cal fer una aposta per crear noves zones d’aparcament i treure els cotxes de les zones per a les persones i les bicicletes.
Què és el millor i el pitjor que ha fet el govern municipal d’Esquerra?
La millora principal ha estat en matèria de comunicació. I ho diem nosaltres, que vam aparèixer a través de les xarxes socials. Crec que vam donar una empenta al govern perquè s’adonés que calia comunicar l’acció de govern i les coses que s’estan fent i utilitzar eines com l’e-bando, que abans no existia. Fins i tot ha anat millorant una mica la comunicació amb els grups de l’oposició. Però el pitjor ha estat tot just el tancament del govern, aprofitant el suport del regidor no adscrit, sense escoltar la resta.
Quin és el projecte estel·lar de Movem per a Roquetes?
És necessari un centre de dia per a la gent gran dins del nucli principal, i a la vegada oferir un espai de trobada, un casal, per a la gent jove. A més a més, els joves han de formar part d’una manera més activa del dia a dia del nostre municipi. També necessitem un servei bàsic com una llar d’infants pública, que podria integrar-se a l’escola com s’està fent en altres llocs
.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.