Perseguit per l’ombra de Johnson
Els escàndols ministerials esquitxen també el nou ‘premier’ britànic, Rishi Sunak
El seu objectiu és resistir fins als comicis del 2024, però afronta un any difícil
Rishi Sunak no està vivint el seu millor moment com a primer ministre, tot i que fa poc més de cent dies que ocupa el càrrec, al qual va accedir el 24 d’octubre en substitució de la defenestrada Liz Truss, la primera ministra més breu a Downing Street.
La seva situació és tan complicada que ja hi ha qui dubta que pugui aguantar fins a les properes eleccions, previstes per al desembre del 2024. En les enquestes, clarament el supera Keir Starmer, el líder laborista. Només el 26% dels britànics estan satisfets amb Sunak, que va arribar al poder sense primàries i no té la legitimitat de les urnes. És dins de la legislatura de Boris Johnson. El gran rèdit que tenia per ser elegit líder del partit era la gestió que va fer de la pandèmia com a ministre de Finances de Johnson, quan va posar en marxa els ERTO britànics.
Crisi i vagues
Però aquest crèdit ja l’ha consumit, en part per la complicada situació que viu el país, amb la profunda crisi econòmica, la pujada desmesurada del cost de la vida i, sobretot, per les vagues del sector públic, que van començar fa vuit mesos amb Johnson i que s’han intensificat aquest hivern i compliquen encara més la vida dels ciutadans. Sunak no només no ha pogut aturar les vagues, sinó que han empitjorat. Els sindicats l’acusen de dir una cosa i fer-ne una altra i amenacen de continuar allargant les aturades fins al 2026.
També s’ha debilitat en clau interna la seva reputació. Primer, per l’escàndol de Nadhim Zahawi, ministre sense cartera i president del Partit Conservador. Zahawi va ser multat amb sis milions d’euros per haver intentat evadir impostos i no declarar a Hisenda els ingressos de la venda d’una de les seves companyies.
Tampoc ho va declarar al Parlament. Infringia així el codi ètic ministerial. Durant dies, Sunak va intentar mantenir-lo en el càrrec, però quan la polèmica va començar a afectar la seva reputació, el va acabar destituint.
Un altre escàndol que l’està afectant és el de Dominic Raab, el vice primer ministre, acusat d’abús laboral per fins a 24 treballadors del seu ministeri. De moment, Sunak li dona suport, però cada cop hi ha més pressió sobre Raab. El gran problema del govern de Johnson entre el 2019 i el 2022 van ser els constants escàndols que el van esquitxar i que li van acabar costant el càrrec. Sunak se’n volia distanciar, però s’ha trobat amb les polèmiques que afecten dos ministres clau.
Perfil baix
Des que va arribar al poder que intenta mantenir un perfil baix. Ha demostrat ser un gran orador i un dur adversari per a Starmer, però la delicada situació del país després del Brexit (Sunak és el cinquè primer ministre conservador en sis anys i mig) el debilita. I l’horitzó no és gaire més esperançador amb la factura energètica, que es doblarà a partir del mes d’abril, amb la pujada dels impostos i les hipoteques, que asfixiaran encara més els ciutadans.
Els tories ja no poden tornar a canviar de primer ministre sense passar per les urnes. L’objectiu dels conservadors: que Sunak arribi a les eleccions com sigui.