Política

IVAN GARCIA I MAIGÍ

ALCALDE DE ROQUETES (ERC)

“El repte és fer créixer Roquetes perquè deixi de ser una ciutat dormitori”

L’actual alcalde va agafar ara fa un any el relleu de l’històric Paco Gas i pretén allargar el cicle d’Esquerra en el govern municipal

Explica que el deute per la piscina i la xarxa de camins i disseminats limiten el marge de maniobra amb les inversions

El nostre eix de treball si continuem en el govern serà la remodelació del nucli antic
S’ha reduït molt l’endeutament i les obres s’han fet sense contribucions especials
El tancament de LEAR va ser una sotragada i ara sembla que torna a haver-hi vida

El febrer del 2022 Ivan Garcia va substituir l’històric Paco Gas a l’alcaldia de Roquetes, en un relleu precipitat per l’amenaça que el judici contra Gas per l’1-O es tornés a repetir, com demanava la fiscalia. Finalment l’absolució de Gas va ser ratificada per l’Audiència Provincial, però Garcia, fins aleshores regidor d’Obres i Serveis, Turisme i Esports, ja havia agafat les regnes d’un nou cicle en què aspira a fer créixer Roquetes en tots els àmbits, també en capacitat d’inversió. Com a primer pas, Garcia, que durant nou anys va ser l’encarregat de la gestió de les instal·lacions esportives i de la neteja de les dependències municipals, buscar convertir-se en alcalde electe.

S’esperava que durant el seu primer mandat com a regidor acabaria sent l’alcalde?
Teníem pactat amb Paco Gas que acabaria sent el seu relleu, però era amb vista a les properes eleccions. El judici i el seu cas van fer que finalment jo hagués de prendre la decisió així una mica de cop, però, com que ja estava mentalitzat que seria candidat, ho he agafat amb totes les ganes i aquí estem. Treballar pel teu poble és una experiència única i bonica.
Quin balanç fa de tot el mandat, atenent que ERC ha hagut de governar en minoria?
Ha sigut un mandat complicat, tant pel fet d’haver de governar en minoria com per la covid, perquè no hem pogut fer el que tocava quan volíem i tot s’ha anat endarrerint. Això inclou subvencions d’altres administracions. I no sembla que el proper mandat sigui més fàcil.
Han pogut complir amb els eixos de govern o la pandèmia els ha alterat molt el guió?
Del que portàvem en el programa, hem fet la majoria de coses i n’hi ha alguna que no depèn de nosaltres per molt que treballem, com és la venda de les naus de l’antiga LEAR.
Una de les prioritats era l’estalvi energètic.
En aquest àmbit s’han fet moltes actuacions. S’han posat plaques solars als edificis municipals, canvis d’enllumenat apostant per tecnologia LED i vehicles elèctrics. Potser hem fet més del que teníem previst.
Quines han estat les altres prioritats i què s’ha assolit?
En matèria d’urbanisme, teníem molt clar que calia donar una nova cara al pas del canal de la Dreta de l’Ebre per la ciutat i així ha estat. Estem acabant l’última fase amb la remodelació de la plaça dels Països Catalans. Teníem pendent fer la reforma del Casal de la Ravaleta i ja fa un any que està feta, i ha donat lloc a un nou centre d’activitats culturals. També s’han fet canvis importants a la zona esportiva i s’ha construït una àrea d’autocaravanes, per fomentar el turisme, que està sent un èxit. Els comerços ho comencen a notar.
El pressupost del 2023, amb el vot a favor del regidor no adscrit i l’abstenció de Movem i el PSC, és molt ajustat, amb 6,8 milions. Quins són els condicionants econòmics a què ha de fer front l’Ajuntament?
Fa anys que no s’apugen les taxes i els impostos i cal fer una revisió de l’IBI urbà. Tampoc no teníem enguany ajuts del PUOSC de la Generalitat o del PAM de la Diputació perquè ja hem fet les obres del mandat en aquest sentit, i el més important: no volíem incrementar el deute. A Roquetes sabem el que comporta estirar més el braç que la màniga i pensem que més val menjar poc i pair bé.
Fins a quin punt condiciona l’acció de govern l’endeutament que s’arrossega de fa anys per les obres de la piscina coberta?
Només enguany, entre el deute bancari, el fet que es deixarà de cobrar el cànon d’explotació i el dèficit que puga generar el servei, estem parlant d’uns 700.000 euros. Si els poguéssem destinar a inversió, es podrien fer moltes coses.
Quin és el pla del govern perquè el servei de la piscina, si continua sent deficitari, no siga una gran càrrega per a les arques municipals, després que el 2021 la concessionària estigués a punt de tancar?
Al final tots els serveis són deficitaris. D’això, n’hem de ser conscients. El que hem de buscar és la fórmula perquè ho siga menys. Tot i la competència del complex de Tortosa, la piscina està aconseguint un nombre d’abonats important. Al final, és qüestió de fer difusió i donar un servei de qualitat, com és el cas.
El 2022 Roquetes va reservar per primer cop una partida al pressupost participatiu i enguany hi tornarà.
La proposta que va guanyar es comença a executar ara, amb la millora dels patis de les dos escoles, consensuada tant amb les direccions de centre com amb les associacions de pares i mares. I ja estem començant a treballar en un nou reglament perquè el 2023 sigui un pressupost encara més participatiu. Ara la ciutadania podrà fer les seues propostes, que seran valorades pels serveis tècnics.
Quines són les principals obres que s’han fet i quines cal abordar en un futur proper?
En breu estarà acabada la plaça dels Països Catalans, que genera un espai al centre del poble on es poden fer activitats de tota mena. També es va fer la reforma de l’Hort de Cruells, dotat de més comoditats i que també és un lloc on passen moltes coses i on la ciutadania pot estar al carrer. Ara el que ens toca en un futur és la remodelació del nucli antic. Este serà el nostre eix principal si continuem en el govern.
Una de les particularitats del municipi és la gran xarxa de camins. Com condiciona això les inversions i el seu repartiment?
És un condicionant molt important perquè són 170 quilòmetres de camins. Cada any intentem renovar-ne algun més enllà del manteniment de la resta i sempre acabem invertint-hi el doble del que recaptem d’IBI rústic. I ara, amb l’increment de costos, només la reforma del Camí del Colomar s’endurà el pressupost que teníem pensat per a dos camins.
I una altra singularitat són els disseminats i urbanitzacions que creixen, com la dels Pilans. A què obliga, tot plegat?
Els Pilans és una zona urbana que ha crescut exponencialment i a la qual cal donar servei, i després ens trobem que més de 1.500 persones viuen en disseminats on necessiten accessos raonables, i això ens complica la gestió. Encara queda molt per fer però la nostra idea és fer-hi inversions cada any.
L’endeutament municipal és encara elevat. És tot imputable a la piscina coberta?
Hi havia altres crèdits. Quan Paco Gas va entrar d’alcalde [2007], hi havia un deute d’11 milions d’euros i ara estem al voltant dels 2,5. I no només s’ha reduït l’endeutament, sinó que les obres no s’han fet mai amb contribucions especials, com abans.
Roquetes ha apostat fort per ser la seu de la festa Pride, la festa LGTBI de les Terres de l’Ebre. És una manera més de vincular Roquetes a moviments i actes concrets?
La primera edició va funcionar molt bé, i el 10 de juny es farà la segona amb novetats i un concurs de carrosses per a la desfilada. És una aposta clara que tenim a Roquetes per la igualtat. Vam acceptar la proposta amb molt d’orgull i esperem que continuï a Roquetes per molt que ara tingui més nuvis. Sabem que hi ha gent que no ho veu amb bons ulls, però estic orgullós de ser un alcalde que aposta per això i que de fora ens coneguin per això. A més, Roquetes torna a estar al mapa d’activitats a les Terres de l’Ebre i és una de les ciutats que més aposta per la cultura popular, amb el Tradicionàrius o l’Ebre Folk.
Què ha fet el seu govern en el terreny de la promoció econòmica i quan creu que podrà obrir una nova activitat empresarial a les naus de LEAR?
Estem molt en contacte amb el comerç local i a partir d’aquí hem fet moltes coses. Les llicències d’activitat noves estan creixent i la gent jove està apostant per obrir negoci a Roquetes. El tancament de LEAR va ser una sotragada molt forta i ara sembla que torna a haver-hi vida. La venda de les naus no és un tema fàcil. Tenen un preu i com a administració no ho podem vendre per sota. La connectivitat tampoc acompanya, tot i que ara la Diputació reformarà la carretera dels Reguers. Estem totes les administracions implicades perquè al final surti algú que generi llocs de treball.
Es va arribar a anunciar que hi havia una empresa disposada a posar-s’hi. Com va anar?
De possibilitats, n’hi ha hagut moltes. No parem d’atendre visites, però al final els empresaris miren per ells. En el mandat passat, sí que hi va haver una empresa que estava més interessada, però el fet que s’acabés fent públic no va ajudar gaire.
La Generalitat ha de pagar l’ampliació de l’institut i del CAP de Roquetes. Quina és la previsió?
L’ampliació de l’institut fa molts anys que l’esperem, però ara s’està redactant el projecte i confiem que enguany comenci l’obra. L’ampliació del CAP ja estaria adjudicada, però el concurs del lot d’obres de Terres de l’Ebre va quedar desert i haurà de tornar a sortir a licitació. És molt important perquè s’hi posarà el servei territorial de Rehabilitació, en un nou edifici.
També a l’entrada de Roquetes podria construir-s’hi el nou hospital de les Terres de l’Ebre.
Seria una gran notícia per a tot el territori, perquè tindria una molt bona ubicació, i per a Roquetes. Amb el CAP, hi tindríem un complex sanitari de primer ordre que també dinamitzaria l’economia de la ciutat.
Quines candidatures preveu que es presentaran a les eleccions municipals?
Que sapiguem, els que tenen representació segueixen. El PSC i Junts tindran cap de llista nou i Movem i nosaltres també hem anunciat el candidat. Ara sembla que també hi haurà una llista de dreta espanyola [a través de Valents]. Venim d’estar a govern, però hem fet un canvi en el lideratge i treballarem per donar a conèixer la nostra obra.
Qui veu com a principal rival, atenent que el 2019 els tres partits de l’oposició van empatar a dos regidors?
El rival som tots, perquè tots partim de zero, tot i que potser em decantaria per Junts. M’agradaria si més no igualar els resultats d’ERC [sis regidors], però hem d’explicar bé el que hem fet.
Li pesa, personalment, agafar el relleu de Paco Gas a les urnes?
Sí que pesa. He compartit molts anys amb ell, tant en el partit com en l’Ajuntament, i he après el més bo d’ell, que ho tenia tot bo. Cadascú tenim una manera de fer, però hi ha unes línies bàsiques, com ara la bona gestió econòmica i el contacte amb les entitats, que es mantindran. L’objectiu és fer créixer Roquetes perquè deixi de ser una ciutat dormitori i tothom s’hi senti còmode, sigui del partit que sigui.
Veu possible assolir la majoria absoluta? I, si no, amb qui pactaria un futur govern?
Ens hi hem quedat dos vegades a tocar. En una ens van faltar 40 vots i en l’altra, dos. Sortirem a aconseguir-la, però, si no, buscarem les aliances per governar Roquetes el millor possible. Un govern estable, a diferència del que ha passat aquest mandat, et dona més tranquil·litat i permet repartir millor les àrees i la feina. Tots volem el millor per a Roquetes i jo tinc una bona relació amb la resta de grups. El diàleg és fluït i així ha de ser. La política no pot ser barallar-se en el ple. Pactaria amb qui tingui més ganes de treballar.
Queden molt lluny els 10.000 habitants?
L’any 1992 Roquetes tenia 5.000 habitants, i ara en tenim 8.200. És un creixement molt important. El repte és que la gent que ve a Roquetes com a ciutat dormitori s’hi acabi identificant i tingui orgull de pertinença.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia