estat francès
Els sindicats francesos reclamen Macron que “escolti” amb un nou dia de protestes
Els sindicats afirmen que la jornada ha estat un èxit tot i que ha tingut menys seguiment
Els sindicats francesos han fet una crida aquest dijous al govern d’Emmanuel Macron perquè “escolti” el descontentament del “món dels treballadors” durant la cinquena jornada de mobilitzacions contra la reforma del sistema de pensions que vol implantar l’Executiu, menys massiva que les anteriors però encara nombrosa.
“Clarament, el govern ha d’escoltar el que està passant i apostar per una possible pèrdua d’impuls del moviment és una bogeria”, ha advertit Laurent Berger, líder de la Confederació Francesa Democràtica del Treball (CFDT), en declaracions als mitjans des d’Albí.
Aquesta ciutat del sud de França –de menys de 100.000 habitants, però simbòlica per haver estat llar de l’icònic polític socialista Jean Jaurès– va ser la triada per a ser el gran focus d’atenció d’aquesta nova jornada de protestes, amb els principals dirigents sindicals presents allí, en lloc de París, per a demostrar així la transversalitat del seu pols al govern.
“La mobilització continua i la determinació és més gran que mai”, ha recalcat per part seva, en aquest mateix lloc, Philippe Martínez, de la combativa Confederació General del Treball (CGT).
Per als representants dels treballadors, aquesta nova jornada de mobilitzacions –la quarta de vagues interprofessionals i la cinquena, en total, de manifestacions de nivell nacional des de la presentació del projecte de llei el gener passat– ha estat un nou èxit malgrat haver tingut un seguiment menys massiu.
“El descontentament, la combativitat i la determinació estan intactes”, ha recalcat Berger, que ha recordat, per exemple, que fins i tot encara que en part de França és època de vacances escolars les manifestacions estan sent nombroses.
“Estem en un moviment social que és el més gran dels últims 30 o 35 anys”, ha declarat el líder de la CFDT.
En Albi, els sindicats esperen per a avui unes 30.000 persones. En ciutats com Montpeller o Rennes els sindicats van calcular aquest matí uns 12.000 manifestants i a Marsella 90.000.
A París la gran marxa ja ha començat, però es desenvoluparà sobretot durant la tarda i s’espera igualment que sigui menys massiva que en les convocatòries precedents.
Respecte a les vagues, també han tingut menys seguiment. Per exemple, d’acord amb fonts sindicals citades pel canal BFMTV, en la ferroviària SNCF els aturs ascendeixen al 14% de la plantilla, enfront del 25% de l’última vaga.
En tot cas, els sindicats busquen amb aquesta nova jornada de protestes mantenir el pols als carrers mentre l’Assemblea Nacional (cambra baixa) debat la proposta de reforma presentada pel govern i a l’espera del pròxim 7 de març.
Per a aquest dia planegen una gran demostració de força que, si té èxit, paralitzi el país amb el projecte ja en mans del Senat.
Els sindicats rebutgen frontalment els dos principals punts de la reforma: l’augment de 62 a 64 anys de l’edat mínima de jubilació i que l’increment del període de cotització de 42 a 43 anys per a tenir una pensió completa s’avanci a 2027 (està previst que entri en vigor en 2035).