Rússia agraeix a la Xina la seva iniciativa per a Ucraïna
Putin i el cap de la diplomàcia xinesa reafirmen el fort vincle bilateral després de reunir-se al Kremlin en vigílies que Pequín desveli el pla de pau
Biden promet protecció als aliats de l’Est, “primera línia de defensa” enfront Rússia
Rússia i la Xina van donar ahir mostres de les bones relacions diplomàtiques que mantenen, quan falten dos dies perquè es compleixi el primer any de guerra a Ucraïna, amb una reunió d’alt nivell entre Putin i el cap de la diplomàcia de Pequín, Wang Yi.
Una imatge d’unitat que als dos països els interessa difondre enfront les greus diferències que mantenen amb els EUA i Europa. En la trobada, el president rus i el cap de l’Oficina d’Afers Exteriors del Partit Comunista xinès van parlar d’aprofundir encara més en els lligams ja existents i, com a mínim en públic, no es van referir a la proposta de procés de pau per a Ucraïna que prepara la Xina. Només en va parlar la portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Maria Zakhàrova: “Saludem la disposició de la Xina a jugar un paper positiu respecte a la resolució de la crisi ucraïnesa”, va dir.
Precisament, Yi va ser present en la Cimera de Seguretat de Munic, que va reunir polítics i experts de 69 països, i va anunciar que el govern del seu país està elaborant un document per intentar obrir un procés de pau, tot i que no en va donar detalls.
Si ahir Putin va tractar la qüestió amb el representant xinès, va ser desviant-se dels temes oficials i en privat, ja que de portes enfora simplement es van centrar a destacar que les relacions són bones. “La cooperació entre la Xina i Rússia té un significat especial en donar una estabilitat al món”, va subratllar Putin. Per la seva banda, Yi va insistir en la configuració d’un món multipolar amb una “democratització de les relacions internacionals”. Putin també es va deixar veure ahir en el míting concert a l’estadi Lujnikí de Moscou en suport als combatents. Unes 200.000 persones s’hi van aplegar tot onejant banderes del país. Però malgrat el to messiànic emprat per Putin quan rep un bany de masses, ni de bon tros tot eren flors i violes ahir. Ievgueni Prigojin, fundador del Grup Wagner, l’empresa privada de seguretat russa que té un paper clau en el conflicte d’Ucraïna, es va atrevir a enfrontar-se al Kremlin per denunciar que falten municions. En un missatge de Telegram, va publicar una foto de combatents de l’empresa morts amb el missatge: “Aquests companys van morir ahir. Per fam de munició, com se sol dir.” El Ministeri de Defensa rus va desmentir en un comunicat que hi hagi una falta d’aprovisionament de municions.
La Duma Estatal de Rússia, la cambra baixa del Parlament, va aprovar per unanimitat que Moscou suspèn la seva participació del tractat per disminuir l’arsenal nuclear, tot i que no dona per trencat l’acord, tal com havia dit Putin el dia anterior. Una decisió que va aixecar polseguera a Europa i els EUA perquè es frenen encara més les polítiques de distensió nuclear. Per aquest motiu Joe Biden, que des de dilluns és a l’est Europa, va insistir ahir als líders dels països del flanc oriental de l’OTAN que són “la primera línia de defensa”enfront Rússia i els va prometre protecció. S’hi va adreçar en una reunió a porta tancada a Varsòvia en què els líders dels Nou de Bucarest –grup integrat per països que estaven a l’òrbita soviètica durant la guerra freda i creat el 2014 pels temors arran de l’annexió de Crimea– van demanar més recursos per assegurar la integritat dels seus països. A la cita també hi era el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.
Londres aclareix que entrenar pilots no implica donar caces a Kíiv
El govern britànic va assegurar ahir que el programa d’entrenament a pilots ucraïnesos al seu territori no implica necessàriament que faciliti avions de combat a Ucraïna tal com reclama des de fa mesos el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. “És molt important aclarir que l’anunci d’entrenament de pilots no es fa com a avançament directe que entregarem caces”, va dir el secretari d’estat de les forces armades britàniques, James Heappey, en una trobada amb corresponsals estrangers a Londres. I va recordar les paraules del primer ministre britànic, Rishi Sunak, que va reiterar recentment que “totes les opcions estan sobre la taula”, per no descartar, ni confirmar, el futur enviament d’avions de guerra a Kíiv. “La realitat és que enviar caces és una feina enorme, deixant de banda el que suposa en termes d’escalada bèl·lica”, va indicar el secretari d’estat.