Política

GEMMA BADIA CEQUIER

ALCALDESSA DE GAVÀ (PSC)

“M’atreviria a dir que el nostre model de ciutat és envejable, i el vull millorar”

“Tinc el compromís de la ministra que, si finalment s’amplia, això no ens afectarà en l’aspecte acústic”

“Els joves ens reclamen llocs però l’Ajuntament no muntarà una discoteca; una altra cosa és si hi ha una iniciativa privada en una zona idònia i no molesta els veïns”

Aviat tindrem un nou centre d’atenció primària amb algunes especialitats que ens falten
Em fa il·lusió el ‘hub’ agroalimentari perquè me’l crec i s’ha consensuat amb la pagesia
A Gavà hi ha qualitat de vida, però també ha d’arribar a la gent menys afavorida que ho passa malament

Professionalment vinculada a les àrees de màrqueting, gestió empresarial, comunicació i xarxes socials, Gemma Badia (1970) es va estrenar com a regidora d’Igualtat, Barris i Activitats després de les eleccions municipals del 2015. Resident a Gavà des del 1983, entre el 2018 i el 2019 va encapçalar la regidoria de Manteniment i Qualitat dels Barris, Activitats i Disciplina. El juliol del 2021 va ser elegida alcaldessa en substitució de Raquel Sánchez i ara aspira a la reelecció.

Suplir l’alcaldessa que esdevindria ministra de Transports va ser una gran responsabilitat?
Qualsevol moment en què agafes un càrrec és molt important. Vaig sentir responsabilitat, orgull i vertigen.
Què li ha donat temps a fer en aquest any i set mesos?
Continuar amb la majoria de projectes en marxa i, atesa la nova situació arran de la pandèmia, la crisi d’Ucraïna i la pujada de preus, fer ajustos: partíem d’un PAM i el vam convertir en un pla de reactivació econòmica per canviar prioritats.
Quins encerts i errors ha tingut en la seva gestió?
Com a encerts, la continuïtat en la sostenibilitat i l’economia circular, el fet de voler mantenir de manera efectiva els ajuts a les empreses, comerciants i autònoms i totes les persones amb dificultats. Com a error, no haver col·laborat més amb entitats supramunicipals.
Alguna assignatura pendent?
És tot allò que vulgui la nostra ambició. Per a mi, cal continuar oferint qualitat de vida als nostres ciutadans i ciutadanes. Gavà té una part molt positiva, una ubicació que ens permet tenir platja, un parc agrari, una zona industrial, una zona urbana i una part forestal. Són cinc zones molt valuoses i el gran repte pendent és posar-les a disposició de tota la nostra ciutadania seguint polítiques de preservació i sostenibilitat.
Ha aconseguit que Gavà sigui “una ciutat més justa, equilibrada, igualitària, feminista, verda i sostenible”, tal com recull el web de l’Ajuntament?
Sí, en els àmbits que depenen de l’Ajuntament... En el tema sanitari ja tenim llicència per al nou CAP 3. Això vol dir que aviat tindrem un nou centre d’atenció primària per donar sortida a la falta d’espai dels altres dos i que oferirà especialitats que no tenim: radiologia, salut mental d’adults i petits, i pediatria. També ens agradaria que hi hagués un punt d’urgències perquè actualment no tenim una farmàcia de guàrdia ni un servei d’urgències.
El fet que tingueu majoria deixa l’oposició amb molt poc marge de maniobra. Això no perjudica el pluralisme?
Quan vaig assumir l’alcaldia ja vaig dir que era molt important que hi hagués comunicació amb els altres grups, que se sentissin les seves aportacions, i ho hem fet amb declaracions polítiques, agraint propostes que ens han fet... Tenen la porta oberta, els vaig rebre a tots. Tenim una junta de portaveus periòdica i el procés d’escolta i participació està obert. A vegades no hi ha propostes dels altres grups, però el pluralisme està contrastat.
Miquel Roselló, portaveu de l’oposició, us retreu que presumiu de ser ecologistes però vulgueu ampliar l’aeroport i ho resolgueu tot a còpia de ciment...
Pel que fa a l’aeroport, l’entrada i la sortida d’avions destinats a llargs recorreguts fomenten l’economia del país. Com? No a qualsevol preu. Com a alcaldessa m’he de centrar en la repercussió que té per a Gavà, que és acústica; quan era més jove, formava part de la plataforma que vehiculava les protestes i es van aconseguir millores. Els avions no passen només per la zona marítima, sinó per damunt de Castelldefels, del parc agrari, en horaris que a vegades no toquen i hem d’estar atents. Avui continuo lluitant-hi des del despatx de l’alcaldia i reivindico el compromís de la ministra en el fet que en cap moment es faran unes pistes independents i que no ens afectarà en l’aspecte acústic si es decideix ampliar.
Quins beneficis aportaria el ‘hub’ agroalimentari a Gavà?
És un projecte que em fa especial il·lusió perquè me’l crec. S’ha fet d’una manera consensuada amb la pagesia de Gavà; cal ordenar-la perquè la seva producció sigui efectiva i no l’afectin els costos logístics. És aplicar tecnologia, preservar el parc agrari i, en aquest sentit, en cap moment les empreses hi entraran, volem afavorir que les empreses que col·laboren amb el sector agrari hi estiguin al voltant, en zones d’economia urbanitzables, amb un sòl urbà destinat a l’activitat agrària.
Un altre repte és l’habitatge assequible i en aquest sentit Roselló proposava que l’Ajuntament n’anés adquirint per tenir una borsa pública, rehabilitar habitatges del nucli urbà que estan tancats i aprofitar locals comercials en desús.
Tenim el pla local d’habitatge, que s’ha aprovat enguany, en què hem mesurat la necessitat d’habitatge de Gavà. Hem de tenir en compte que els fills i filles dels gavanencs i gavanenques tenen molt poca oferta per romandre a la ciutat a un preu assequible. Hi estem treballant, en el proper espai de La Roca hi haurà uns 200 habitatges de protecció oficial. Si l’Ajuntament es dediqués a anar comprant habitatges, hauria de retallar altres recursos. Vull posar en relleu el fet que amb dues promocions recents hem aconseguit una oferta no només de compra, sinó també de lloguer assequible, amb un 100% d’ocupació de gent de Gavà. No es tracta d’anar creant cèdules d’habitabilitat en locals que tenen una explotació econòmica òbvia, ni de fer una borsa pròpia d’habitatge, sí que en tenim alguns que passem a lloguer a través de la nostra gestió de l’oficina local d’habitatge, habitatges oferts per particulars que lloguem a persones amb necessitats a un preu assequible.
Per què hi ha tan poca oferta d’oci nocturn per als joves?
Hi ha dues explicacions, i el model de ciutat n’és una. Lluny de ser una ciutat dormitori, perquè aquí hi ha molta vida i oferta cultural, és cert que la gent jove ens reclama llocs específics, però l’Ajuntament no muntarà una discoteca perquè no podem promoure segons quins tipus d’activitats. Ara bé, si des de mans privades se’ns proposés un lloc idoni i no molestés els veïns i veïnes... Seria complex tenir-lo dins del nucli urbà.
Roselló us acusa de posar en perill el pla de Ponent volent-hi fer 15.000 habitatges...
Si féssim 15.000 habitatges damunt d’un corredor biològic, no hi cabrien; la definició de la construcció del proper pla d’habitatges és una evolució amb un horitzó de 14 anys. Hem reclamat als propietaris que es faci una preservació de l’espai, que implica una ordenació dels boscos i parcs perquè puguin ser transitables; nosaltres ens hem preocupat que el verd urbà i el forestal no es perdin, que es mantingui l’espai per fer aquest corredor biològic, i he demanat afegir-hi millores per preservar la fauna i la flora. Volem posar en mans públiques els parcs per tal que siguin accessibles per a tothom; hi ha molts arbres caiguts, morts i mal cuidats. Tot això s’ha de preservar amb sentit.
Sobretot per evitar incendis...
És clar, el problema és que estan en mans privades... Dues terceres parts de tot el territori de Gavà és espai forestal i només una tercera part és espai urbà, industrial, agrari i marítim. Cal ser conscients de quina capacitat tenim per moure’ns dins del parc i gaudir de natura forestal al municipi, que és molt àmplia. Hem de fer que la part que es fa servir més sigui la més mantinguda, seguint criteris sostenibles i de gaudi natural.
En quin moment es troba el projecte de l’avinguda de l’Eramprunyà? S’hi perdran aparcaments?
Vam demanar un estudi a l’Àrea Metropolitana, que establia que la millor manera era fer un carril de baixada i que desapareguessin aparcaments, 18 en una primera fase, fins a arribar a 40, però també s’habilitaran espais dins del barri per oferir-hi aparcament. Som conscients que hi ha un problema d’aparcament a tota la ciutat. L’estudi que s’ha demanat i per al qual no hi ha hagut cap inversió per part de l’Ajuntament no és un projecte executiu, sinó que som en la fase prèvia. La condició sine qua non és que no es perdin places d’aparcament.
Aposteu per les plaques solars?
No només les promovem, sinó que estem donant ajuts a la gent que ens demana llicències per instal·lar-les. Volem crear una comunitat energètica i hem fet estalvi energètic amb el canvi a leds a tota la ciutat.
El portaveu de l’oposició es queixava d’haver rebut amb molt poca antelació els pressupostos per a la seva aprovació inicial. És així?
No soc conscient que en cap moment s’hagin entregat tard uns pressupostos. Quan es demanen propostes, el que es vol és consensuar amb altres partits i, per exemple, en els anteriors vam pactar amb Junts per Catalunya certes actuacions en l’àmbit cultural.
En què es basa el projecte Gàvius, detallat en el darrer ple?
És un projecte molt ambiciós per al qual fa tres anys vam obtenir cinc milions d’euros de la Comunitat Europea. Es tracta de posar a l’abast de la ciutadania els mitjans perquè conegui a quins ajuts socials pot accedir. Aquesta eina entra en fase de test i millora, i d’aquí a un any hauria d’estar disponible.
Quin Gavà desitja per al futur?
M’agrada pensar en Gavà com la ciutat on a tothom li agradaria viure i tinc molt clar que els tres eixos fonamentals, el parc agrari, la part industrial i la ciutat, s’han de complementar. En el parc agrari, ja hi estem treballant; la part industrial –m’agrada dir-ne “d’activitat econòmica”– ha de donar sortida a les necessitats laborals de la ciutadania i hem de vetllar perquè la part d’economia que funciona ho continuï fent i es promogui, amb la mirada posada en el segle XXII. D’altra banda, a Gavà hi ha una oferta molt necessària d’equipaments en la qual s’està treballant, també en l’esport. En aquests projectes també hi ha polítiques que afavoreixen l’obertura de la ciutat al mar i a la muntanya de manera controlada.
Teniu bones vibracions electorals?
Aspiro a revalidar la majoria absoluta. Hem fet una feina intensiva durant molts anys, que demostra que el nostre projecte és positiu per a la ciutat, amb un model que m’atreviria a dir que és envejable, i voldria millorar-lo. Hi ha una línia molt clara d’inversions; ara mateix, en seguretat, amb més agents i posant càmeres de seguretat, si bé l’índex de delinqüència de Gavà està molt per sota de la mitjana de Catalunya. Tinc una línia continuista però pròpia de la ciutat; parlo molt amb els veïns i veïnes, m’agrada sortir al carrer, rebre punts de vista i parlar amb gent amb qui no he parlat mai i escoltar-la. Estic al servei de tota la ciutadania. Tinc una visió pròpia de ciutat basada en formació, esport i qualitat de vida. A Gavà n’hi ha, però no podem menystenir els que ho passen malament. Han de tenir a l’abast els ajuts que oferim. Lla qualitat de vida també ha de ser per als menys afavorits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia