Política

Protocol d'irlanda del nord

Sunak assegura a Irlanda del Nord que està “encantat” amb l’acord duaner amb la UE

El primer ministre britànic insta els partits nord-irlandesos a negociar el govern compartit

El DUP avisa que s’agafarà “un temps” per decidir si hi dona suport i anuncia que demanarà opinió legal sobre el text

El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, ha viatjat aquest dimarts a Irlanda del Nord per intentar convèncer els unionistes nord-irlandesos i els euroescèptics del seu propi partit que se sumin a l’acord assolit ahir amb la Unió Europea (UE) sobre el protocol que estableix el marc comercial entre les dues parts de l’illa després del Brèxit. El premier, que ha assegurat que està “encantat” amb l’anomenat Marc de Windsor, ha fet una crida als partits nord-irlandesos perquè negociïn un govern compartit.

Sunak ha pronunciat un discurs i ha respost a les preguntes dels treballadors d’una fàbrica de Coca-Cola a prop de Belfast, on ha defensat la reforma anunciada dilluns després de la reunió amb la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen.

El líder conservador ha afirmat que està “molt complagut” i “encantat” amb el consens assolit entre Londres i Brussel·les per reformar el protocol duaner. Segons ell , els canvis obren “grans oportunitats” i restableixen “la sobirania” per a la província britànica.

En declaracions prèvies a Radio 4 de la BBC, Sunak ha afirmat avui que els canvis pactats amb Brussel·les “asseguren” el lloc d’Irlanda del Nord dins el Regne Unit en eliminar els controls duaners als productes procedents de la Gran Bretanya que preveia el protocol inicial.

Segons el cap de govern, Irlanda del Nord “està en la privilegiada posició, única al món” de formar part tant del mercat intern britànic com del mercat únic europeu per a béns, cosa que donarà al territori un avantatge competitiu.

A més, ha destacat que el text revisat atorga a l’Assemblea autònoma d’Stormont la potestat d’aturar qualsevol futura normativa europea que consideri que atempta contra els interessos del territori.

En un altre moment de l’entrevista, Sunak ha admès que el protocol reformat encara manté a Irlanda del Nord “un 3 %” de la legislació europea, cosa que irrita els unionistes. El primer ministre ha defensat que això és necessari per “mantenir el delicat equilibri” que suposa que la província encara estigui inclosa al mercat comunitari de béns per tal d’evitar una frontera física entre les dues parts d’Irlanda, cosa que vulneraria els acords de pau de 1998.

En qualsevol cas, ha assenyalat que l’acord continuarà el seu tràmit al Parlament britànic al marge de si l’aprova o no el Partit Democràtic Unionista (DUP) d’Irlanda del Nord.

Dues línies

El nou marc del Protocol estableix dos canals duaners diferenciats per als productes, depenent de si es queden a l’illa o passen a un o altre bloc comercial (de la UE o el Regne Unit). Així, els productes d’Anglaterra, Escòcia o Gal·les que tinguin destinació final a Irlanda del Nord o viceversa, i no continuïn viatge cap a territori comunitari, com és la República d’Irlanda, circularan per una “línia verda” comercial, sense els controls duaners i sanitaris que han hagut de passar des del Brèxit.

En canvi, els productes que passin per Irlanda del Nord però tingui com a destí territori de la UE ho faran per una “línia vermella”, en la que sí que hauran de sotmetre’s als controls habituals per protegir el mercat únic europeu. Londres s’ha compromès a informar en temps real a Brussel·les de tots aquests moviments comercials compartint les seves dades digitals.

Un altre dels canvis anunciats és que els medicaments aprovats al Regne Unit no necessitaran l’autorització de l’Agència Europea del Medicament per a la seva comercialització a Irlanda del Nord.

El Regne Unit també reté el control de l’IVA i altres impostos i taxes per tal de garantir la unitat fiscal al seu territori.

Fre d’emergència

A nivell més polític, l’acord recull una de les grans exigències de la part britànica, l’anomenat “fre d’Stormont”. Les normes reguladores de la UE s’aplicaran directament al mercat interior d’Irlanda del Nord, però si 30 diputats de dos partits (el Parlament nord-irlandès en té 90) activen aquest mecanisme d’emergència podran aturar-ne l’aplicació immediata.

Això sí, perquè aquest “fre” pugui funcionar cal primer constituir el Parlament i el govern de poder compartit, que fins ara han bloquejat els unionistes.

Després de defensar la reforma acordada amb la UE a Irlanda del Nord, Sunak es reunirà aquesta tarda a Londres amb el grup parlamentari conservador.

Els unionistes es fan esperar

Obtenir el suport del DUP a l’acord és clau per restablir el govern autònom al nord de l’illa. Els unionistes, que s’oposen a qualsevol mesura que distanciï el nord d’Irlanda de la Gran Bretanya, han boicotejat la formació de l’executiu de poder compartit amb el Sinn Féin per exigir que s’escoltin les seves condicions per al tractat duaner.

En aquesta ocasió el DUP no ha reaccionat amb un no frontal però ja ha avisat que s’agafarà “un temps” abans de decidir si beneeix l’acord de Londres amb Brussel·les.

En declaracions aquest matí a Radio 4 de la BBC, el líder de la formació, Jeffrey Donaldson, ha anunciat que demanaran opinió legal sobre el pacte abans de decidir si l’aproven. El polític probritànic ha concedit que el pacte per reforma el Protocol del Brèxit presenta “avenços significatius” però ha apuntat que hi “queden alguns problemes”.

“Com ha dit el primer ministre (Sunak), aquest acord és molt complex i necessitem entendre’l. El text legal el vam rebre ahir a la tarda, així que ens agafarem un temps per estudiar-lo i obtenir assessorament legal al respecte, i aleshores arribarem a una conclusió”, ha indicat.

També aquest matí, el ministre d’Exteriors del Regne Unit, James Cleverly, ha assegurat en declaracions al programa televisiu BBC Breakfast que en la negociació i l’acord amb la UE han tingut “molt en compte” les demandes dels unionistes, motiu pel qual veuria “molt decebedor” que el DUP no desbloquegi el govern nord-irlandès.

Crida al DUP

Rishi Sunak ha demanat aquest dimarts als partits nord-irlandesos que deixin enrere les seves diferències i negociïn la formació d’un govern autònom de poder compartit, que continua suspès des de fa un any pel veto dels unionistes al protocol duaner.

“Això és el que us mereixeu”, ha assegurat el primer ministre en la seva compareixença davant els treballadors de la fàbrica de Coca-Cola.

Sunak ha reconegut que les “preocupacions” que tenia la comunitat unionista sobre l’impacte del protocol a la regió “eren vàlides”, però ha defensat que el nou pacte “corregeix” aquests problemes.

“Aquest marc és un acord fantàstic que aborda totes les coses que preocupen la ciutadania. Ara confio que així ho entendran i que intentaran trobar una solució conjunta”, ha dit Sunak en una clara al·lusió al DUP, tot i que no ha citat la formació unionista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.