Santa Maria de Merlès torna a rebutjar ser del Lluçanès i es reivindica del Berguedà
L’Ajuntament ratifica en un ple extraordinari el resultat de la consulta del 2015 després de conèixer la voluntat del govern per aprovar la nova comarca abans de les eleccions del maig
Santa Maria de Merlès, que en l’actualitat pertany al Berguedà, ha tornat a rebutjar formar part de la futura comarca del Lluçanès. I ho ha fet en un ple extraordinari després de conèixer la voluntat del govern de fer realitzat la nova comarca abans de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. En el ple, celebrat la setmana passada, s’ha ratificat el resultat de la consulta que es va convocar el 2015 sobre aquesta qüestió, en què el ‘no’ a formar part del Lluçanes es va imposar amb un 78% dels vots.
L’alcalde del municipi, Josep Costa, ha defensat en declaracions a l’ACN, el vot que va sortir fa vuit anys: “No tenim res en contra de la comarca, però de moment no en volem formar part”. Considera que tampoc saben “els pros i contres ni de quina manera es farà”. Entre els motius per quedar-se al Berguedà hi ha, per exemple, les bonificacions que tenen per ser comarca de muntanya i els descomptes al Túnel del Cadí.
El juliol del 2015, els habitants dels 13 municipis de la futura comarca del Lluçanès es van posicionar en una consulta sobre si volien formar part de la comarca número 43 de Catalunya. El ‘sí‘ es va imposar en vuit dels municipis (Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats del Lluçanès, Sant Martí d’Albars i Sobremunt), mentre que el ‘no’ va guanyar a la majoria dels municipis, limítrofs amb altres comarques, com Sant Bartomeu del Grau, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra i Santa Maria de Merlès.
Ara, el consistori traslladarà l’acord de ple al govern, al Parlament, a la Comissió de Delimitació Territorial, al Síndic de Greuges, als grups polítics del Parlament, als consells comarcals del Berguedà, Osona i el Bages, i també a tots els municipis que haurien de formar part de la nova comarca.