Política

Observadors internacionals diuen que la victòria de Medviédiev s'ha produït en unes eleccions "ni lliures ni justes"

Els resultats de les eleccions presidencials de diumenge a Rússia reflecteixen "la voluntat dels electors, el potencial dels quals, lamentablement, no s'ha pogut manifestar per complet", ha dit a Moscou el cap de la missió d'observadors europeus, Andreas Gross.

Per Gross, els comicis actuals han repetit "els mateixos errors" que van assenyalar els observadors de l'Assemblea Parlamentaria del Consell d'Europa (PACE) a les eleccions legislatives del desembre passat. "Cap de les preocupacions que hem expressat ha sigut presa en consideració", ha dit. Ha destacat que "les eleccions actuals han tingut caràcter més bé de plebiscit sobre la vida del país durant els últims vuit anys" de govern de Vladímir Putin.

Els observadors han exhortat a Dmitri Medviédiev, eventual guanyador de les eleccions, a "mostrar prou confiança cap al seu país i la seva democràcia".
El president de la Comissió Electoral Central, Vladímir Txúrov, ha replicat: "Si les observacions i propostes de la missió de la PACE sobre els comicis de desembre es recolzessin en fets i proves i tinguessin sentit, les tindríem en consideració".

Els observadors de la PACE aposten per simplificar la promoció de candidats independents i perfeccionar la legislació relativa al finançament de les campanyes electorals.

El cap de la missió d'observadors europeus s'ha pronunciat a més a favor de modificar el sistema de debats dels candidats a la televisió amb la finalitat que "cap d'ells tingui la temptació de negar-se a participar-hi", en al·lusió a la negativa de Medviédiev durant la campanya d'enfrontar-se als seus rivals davant les càmeres.

Gross ha insistit sobretot en la necessitat d'una "participació més àmplia d'observadors oficials" i de donar-los la possibilitat d'un seguiment "més prolongat" del procés electoral. Gross també ha lamentat l'absència dels seus col·legues de l'Oficina per a les Institucions Democràtiques i els Drets Humans (ODIHR) de l'OSCE, que han renunciat a la seva participació a causa de la negativa de la part russa de permetre'ls seguir el procés amb prou antelació a la votació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.