Política

XAVI PAZ PENCHE

ALCALDE DE MOLINS DE REI (PSC)

“Ha estat el mandat més important en recuperació del nostre patrimoni històric”

“En el primer trimestre del 2024 pensem que podrem inaugurar el museu del Renaixement de Catalunya a Molins de Rei”

“Hem assolit la construcció dels 150 habitatges de protecció oficial als quals ens vam comprometre el 2019”

El compromís econòmic de la Generalitat amb el parc de Collserola no s’ha complert
L’objectiu és tenir una confiança majoritària que ens permeti continuar liderant el govern
Els problemes que ha tingut un partit local no s’han transmès al grup municipal

Alcalde de Molins de Rei entre el 2011 i el 2013, el socialista Xavi Paz va tornar a ser elegit batlle el juny del 2019 i, des d’abans de la pandèmia, governa en acord amb Junts.

Quin balanç fa del mandat?
La valoració la faran els veïns i veïnes el proper 28 de maig. Nosaltres el que podem explicar és que ens hi hem dedicat en cos i ànima en circumstàncies que mai havíem imaginat el juny del 2019 i podem retre comptes amb un compliment molt elevat de tots aquells objectius que ens havíem marcat a curt termini. Ha estat un mandat que ha representat un impuls molt important per a Molins de Rei, en què, primer de tot, hem atès els serveis a les persones per atendre les necessitats bàsiques dels veïns i veïnes que necessitaven la solidaritat del conjunt dels molinencs i molinenques, i també els col·lectius més vulnerables. Vam fer un salt molt important en l’atenció d’aquests col·lectius, des del suport a les necessitats més bàsiques, el suport al comerç i a les empreses locals, amb una línia d’ajut directe de 300.000 euros, fins a l’atenció dels més vulnerables, com els infants i els adolescents o la gent gran. També hem donat un impuls a Molins de Rei amb la posada al dia de la via pública i amb projectes transformadors com la recuperació del patrimoni que hem fet al Palau de Requesens, l’edifici del Molí, o amb la gran transformació de dues places: la plaça 1 d’Octubre, en què les obres finalitzen a l’abril, i la del parc Pont de la Cadena, en què les obres comencen ara.
Ha estat un mandat en què s’ha posat molt el focus en el patrimoni històric. Recentment han comprat el conjunt històric de Sant Pere de Romaní, s’ha tancat ja la venda?
La venda es farà en breu. Finalment, assolirem la compra del patrimoni i de l’ermita de Sant Pere de Romaní en un mandat, en uns anys que han estat els més importants quant a recuperació del nostre patrimoni històric i arquitectònic. Començàvem el mandat amb l’aprovació del pla especial del patrimoni, l’hem continuat amb una recuperació molt ambiciosa del Palau de Requesens, el finalitzarem amb la recuperació completa de l’edifici del Molí, i el culminarem amb la compra del conjunt de Sant Pere de Romaní. És l’avenç més significatiu en adquisició i recuperació del patrimoni que mai haurà fet la vila de Molins de Rei. En el cas del Palau de Requesens, amb un projecte únic a Catalunya que finalitzarà amb el primer museu del Renaixement, i en el cas de l’edifici del Molí, culminant el procés per tenir una biblioteca del segle XXI. És una recuperació importantíssima que era un deute pendent de Molins de Rei.
A Sant Pere de Romaní, què s’hi farà?
Estem en col·laboració amb la Diputació de Barcelona per tal d’establir el pla de rehabilitació i veure de quina manera, i de forma modesta, podem explicar el que representa l’ermita de Sant Pere de Romaní en la història de Molins de Rei.
Al Palau de Requesens s’ha fet un projecte de rehabilitació ambiciós com a museu dedicat al Renaixement, un període fins ara potser més associat al municipi de Tortosa.
És complementari. Mentre que Tortosa és conegut per les festes del Renaixement –el tercer cap de setmana de juliol–, Molins de Rei el que farà és recuperar i entregar aquest edifici, que té una història molt singular, a inicis del segle XVI. L’edifici acollirà un fons artístic d’institucions tan preuades com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museo del Prado, el Museu de Lleida, el Museu d’Història de Barcelona, el Museu del Tèxtil..., i el que pretendrà és, a partir d’un passatge històric de Molins de Rei, com és el fet d’haver acollit la família Requesens al que seria l’emperador de l’imperi sacrogermànic, Carles V, explicar un moment històric de Catalunya, que no té cap institució cultural exclusivament dedicada al Renaixement. Això s’acompanyarà de la creació de la càtedra del Renaixement, que lliga el nom de Molins de Rei a una institució tan prestigiosa en el coneixement i l’ensenyament com és la Universitat de Barcelona. Aquesta càtedra permetrà avançar en l’estudi i en les activitats entorn d’aquest passatge històric; per tant, també omplirà de contingut i d’activitats aquest museu del Renaixement.
Quan veurà la llum el museu?
En les jornades de portes obertes que farem podrem veure aquesta recuperació ambiciosa del palau. A partir d’aquí, vindrà l’establiment del projecte museogràfic, i, quan tinguem la certificació de la Generalitat de Catalunya que acrediti que complim els requisits com a museu, és quan es podrà començar a fer el trasllat de les obres. Si sumem totes aquestes tasques pendents a partir de la finalització de les obres, que s’acaben ara, ens situem en el primer trimestre del 2024, que pensem que és el període en què podrem inaugurar el museu del Renaixement de Catalunya a Molins de Rei.
Un dels grans temes damunt de la taula dels ajuntaments és el de l’habitatge, en especial dels municipis a l’entorn de Barcelona. Quines mesures estan prenent a Molins de Rei?
El problema no és únic de Molins de Rei, sinó de totes les urbs mundials que estan patint un encariment sovint excessiu del preu de l’habitatge que el que fa és provocar un increment del cost a tots els municipis de l’entorn. Molins de Rei no queda fora d’aquesta dinàmica de l’àrea metropolitana de Barcelona. Podem destacar diverses actuacions fetes en una competència que no és municipal i per a la qual l’Àrea Metropolitana ha rebut per primera vegada fons del govern espanyol per permetre aquesta política d’habitatge, una política que s’ha de mantenir en el temps, que és el que segurament li ha faltat en els darrers anys. Amb la suma de sinergies, en aquest mandat, primer de tot, hem assolit la construcció dels 150 habitatges de protecció oficial als quals ens vam comprometre el 2019: 60 de lloguer i 90 de propietat. I estem preparats per, en els propers quatre anys, continuar lliurant a la ciutadania 150 habitatges més de protecció oficial, en aquest cas 100 de lloguer i 50 de propietat. També hem multiplicat per quatre els habitatges d’emergència que teníem, hem passat de poder oferir 10 places a 44. També hem fet el centre de suport a les famílies, en col·laboració amb la Creu Roja, i hem dignificat aquestes instal·lacions a l’antic CAP a l’edifici Josep Maria Salas. I hem potenciat l’oficina municipal de l’habitatge per ajudar en les línies d’ajuts a l’habitatge. Hem atorgat més de 100.000 euros en ajuts d’habitatge per a aquelles famílies que no podien cobrir les necessitats.
Un altre dels grans temes dels municipis a l’entorn de Barcelona és la mobilitat, com ho plantegen des del municipi?
Les línies de treball de l’Ajuntament de Molins de Rei per millorar la mobilitat estan enfocades en molts aspectes. Primer de tot, ens hem de felicitar perquè en aquest mandat s’estan executant les obres de millora de l’accessibilitat de l’estació de Renfe, que era una demanda històrica. Si parlem de la mobilitat privada, podrem tenir bones notícies properament, en el sentit que el projecte del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que ha de millorar els accessos a la B-23 per fi se sotmetrà a informació pública. I si parlem de mobilitat pública, en aquest mandat hem assolit el nostre compromís d’allargar l’horari i el servei del bus urbà, que ara funciona a l’MB1 i l’MB2, que són les línies urbanes, els 365 dies de l’any, i també hem millorat la freqüència al llarg del dia de l’MB3, que ens connecta amb els barris de muntanya i amb la Floresta. Ara a l’abril també veurem com Molins de Rei per primera vegada s’incorporarà d’entrada a un nou projecte a l’Àrea Metropolitana i passarà a formar part d’aquells municipis que tindran aquest servei de mobilitat pública elèctrica.
Des de l’AMB han denunciat aquests darrers dies que la Generalitat no compleix amb l’aportació que hauria de fer al parc de Collserola.
L’aportació de la Generalitat de Catalunya al Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola no arriba ni al 10% del que aporta la Diputació de Barcelona o l’Àrea Metropolitana. La Generalitat va entrar al consorci el 2010, en el moment que es va declarar parc natural, i el compromís era que, amb el temps, arribaria a equiparar la seva aportació amb la de l’AMB i la de la Diputació. A hores d’ara això no s’ha complert. L’AMB i la Diputació aporten cadascuna 2,6 milions d’euros, els ajuntaments aporten aproximadament 600.000 euros, i la Generalitat manté la seva aportació en 200.000. El que demanem des de l’AMB és que hi hagi una mirada específica al parc de la serra de Collserola, sotmès a molta pressió de visitants, amb una pressió demogràfica del seu entorn molt important, una autèntica joia que tenim a l’àrea metropolitana, però que hem de preservar. I preservar-lo, més enllà d’estimar-lo, es concreta en un pla d’accions que ha d’anar acompanyat d’un suport econòmic. Des del parc de Collserola instem la Generalitat a complir el seu compromís i acompanyar el seu suport tècnic amb suport econòmic igual que ho fan l’AMB i la Diputació.
Molins de Rei serà l’escenari el 25 de març d’un final d’etapa de la Volta Ciclista a Catalunya. Què suposa per al municipi?
Venim d’anys de col·laboració amb la Volta Ciclista a Catalunya, en què hem acollit sprints especials, i crèiem que havia arribat el moment amb un final d’etapa de fer un pas endavant en el lligam aportant i alhora aprofitar-nos de la projecció que té un esdeveniment com aquest. Això, gràcies a la confiança de la Volta Ciclista a Catalunya i a la confiança del seu director, el Rubèn Peris, ho hem assolit per a aquest any. Ara, la veritat és que l’esperem ansiosament, i segur que Molins de Rei oferirà la millor de les seves imatges, igual que ho fa en molts esdeveniments al llarg de l’any.
Van obtenir set regidors en les passades eleccions, com afronten el 28-M?
L’afrontem molt esperançats i molt il·lusionats pel que ens transmeten els veïns i veïnes en un mandat que va començar amb una voluntat clara d’impulsar Molins de Rei i donar-li estabilitat. Quatre anys més tard podem dir que hem aportat estabilitat, i també la nostra experiència al govern de Molins de Rei, i que alhora hem assolit els compromisos principals que teníem per impulsar la ciutat. Aquesta transformació serena que estem fent de Molins de Rei creiem que és subsidiària de rebre de nou la confiança majoritària dels molinencs i molinenques, a la qual aspirem el proper 28 de maig.
Han estat en pacte amb Junts, un partit que ha patit força turbulències al llarg del mandat; l’executiva va plegar, ara ha plegat la candidata al 28-M... Aquestes turbulències han afectat l’acord de govern?
Hem aconseguit aïllar-ho i centrar l’acció del govern en l’estabilitat del govern. Els problemes que ha tingut un partit local s’han quedat en el partit i no s’han transmès al grup municipal, per al qual jo només tinc paraules d’elogi i d’agraïment en el benentès que els dos grups municipals han treballat per complir primer tot allò que van signar el 6 de març del 2020 i, segon, per centrar-se en aquest projecte de transformació serena i d’impuls que volíem donar a Molins de Rei.
L’objectiu del PSC per a les eleccions municipals del 28-M a Molins de Rei seria la majoria absoluta?
El nostre objectiu és tenir una confiança majoritària dels molinencs i molinenques que ens permeti continuar liderant el govern de Molins de Rei. Indistintament del resultat, crec que sempre és bo estendre la mà a la resta de forces polítiques que puguin afegir sensibilitat i això és el que vam fer el 2019. Llavors alguns no van voler parlar amb nosaltres i nosaltres vam estendre tant la mà que vam aconseguir pactar amb aquells que dos anys abans ens havien fet fora del govern. La confiança en el fet que el nostre grup i jo personalment estenem la mà a tothom per treballar per Molins de Rei és inqüestionable. I això és el que agraeixo també, insisteixo, al grup municipal de Junts per Molins. I, en aquest sentit, indistintament del resultat que hi hagi, si de mi depengués, jo continuaria cercant aliances i la suma de sensibilitats per tal que tothom, des de les seves diferents responsabilitats, contribuís a l’impuls de Molins de Rei que nosaltres volem liderar a partir del 28 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.