Política

Medviédiev, l'hereu de Putin

El president rus, Vladímir Putin, ha donat “total” suport a la candidatura de Dmitri Medviédiev, un dels dos vicepresidents primers del seu govern i responsable dels projectes nacionals (educació, sanitat i vivenda), a les eleccions presidencials del març del 2008, a les quals ell no es pot tornar a presentar perquè la Constitució limita els mandats de cap d’Estat a dos.

La candidatura de Medviédiev, que serà ratificada formalment al congrés del partit oficialista Rússia Unida el dia 17, la proposen tres partits més, Rússia Justa, que la setmana passada ja va avançar que no presentaria un candidat propi, el Partit Agrari i la Força Cívica. Aquestes dues formacions no van aconseguir representació parlamentària als comicis legislatius del 2 de desembre.
Putin fa disset anys que coneix Medviédiev i per això considera que és un bon candidat per garantir la continuïtat política i creu que es formarà un poder estable, “perquè els partits que el proposen representen un sector molt ampli de la societat”. Segons Putin, aquest poder estable “tirarà endavant el curs polític que ha dut bons resultats els últims vuit anys”.

Borís Grizlov, cap de Rússia Unida i de la Duma sortint, que va qualificar Medviédiev del “candidat més orientat socialment” per la seva tasca al capdavant dels projectes nacionals, va dir ahir que els propers quatre anys “anirem sota el lema de la millora de la qualitat de vida”.

L’Església ortodoxa Russa també donarà suport a la candidatura de Medviédiev, segons va informar ahir el servei de premsa del patriarcat de Moscou, perquè veu en les paraules i fets de Medviédiev que l’Església i l’Estat podran treballar junts.

L’opositor liberal Borís Nemtsov, líder de la Unió de Forces de Dretes, que també ha anunciat que es presentarà a les eleccions, subratlla que “Medviédiev correspon al 100%” als desitjos de Putin, ja que “és un home de Sant Petersburg, dèbil i lleial”. Segons Nemtsov, a partir d’ara tot l’aparell estatal treballarà per fer-lo president.

Garri Kaspàrov, líder de la coalició opositora L’Altra Rússia i candidat a les presidencials, va dir ahir que l’elecció de Medviédiev és el resultat de la lluita interna de les faccions del Kremlin i que “Putin ha triat el candidat més dèbil per aguantar un equilibri de forces”.

Els analistes coincidien ahir que Medviédiev és la figura que interessa més a Putin per garantir la seva continuïtat per la poca independència que té, veient en la jugada un intent d’equilibrar les forces entre el clans del Kremlin, el dels liberals i el de l’ala dura, els silovikí, que representen els aparells de seguretat. Aleksandr Riklin, observador polític de l’Ejenedelni Jurnal, creu que els silovikí estan preparant una resposta i no exclou “que els propers dies surti un altre candidat del Kremlin”.

L’anunci d’ahir no resol l’interrogant de què farà Putin per seguir manant quan deixi el Kremlin. Ara es diu que podria presidir el Consell de Seguretat rus o una unió supraestatal de Rússia i Bielorússia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona