La tensió marca la desena jornada de protestes contra la reforma de les pensions de Macron
Els sindicats mantenen el torcebraç amb el govern i convoquen noves mobilitzacions pel 6 d’abril
El carrer manté la pressió sobre el govern del president francès, Emmanuel Macron, per la seva reforma de les pensions imposada per decret que eleva de 62 a 64 anys l’edat mínima de jubilació. La desena jornada de protestes i vagues a l’Estat francès ha estat dominada per la tensió després que Macron hagués rebutjat la mediació proposada pels sindicats. El govern ha desplegat fins a 13.000 agents de les forces de seguretat per tot l’Estat, dels quals 5.500 a París, un dispositiu totalment inèdit.
Dos milions de persones, segons els sindicats, han secundat les més de 200 protestes convocades arreu del territori. Una xifra que el Ministeri de l’Interior ha rebaixat a 740.000 manifestants, informa el diari francès Le Monde. Hi ha hagut afectacions importants en el transport arreu del territori i en les manifestacions de la tarda les consignes que se sentien més anaven dirigides a Macron.
De la mateixa manera que en les últimes protestes s’han registrat diversos aldarulls a la capital francesa i en altres ciutats amb enfrontaments entre manifestants i les forces de l’ordre.
En un intent de rebaixar tensions, els sindicats han demanat al govern posar en “pausa” la reforma i iniciar una “mediació”, però l’executiu ha declinat de pla l’oferta. “No fan falta mediadors”, va dir, el portaveu del govern francès, Olivier Véran, segons informa l’agència Efe.
Véran va insistir que Macron, està disposat a rebre els sindicats quan el Consell Constitucional s’hagi pronunciat sobre la validesa de la llei de la reforma de les pensions —en les pròximes tres setmanes—, però no sobre el seu contingut, és a dir, el retard de l’edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys. Macron es manté ferm en aquest punt. No pensa cedir. Els sindicats tampoc i han convocat una nova jornada de mobilitzacions i vagues pel pròxim 6 d’abril, informa Le Monde. De moment, les protestes van obligar a suspendre la visita que Carles III d’Anglaterra havia aquesta setmana a l’Estat francès. Era la visita del monarca a l’estranger, que finalment serà a Alemanya.