MARC SANÀBRIA ROBLEDO
CAP DE L’OPOSICIÓ A PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS (PSC)
“Volem una vila que generi oportunitats a la ciutadania sense fer experiments”
“Semblava que havien de ser els campions de la participació ciutadana i, al final, la ciutadania no ha tingut un pes real”
“No estem en contra del porta a porta, però entenem que hi ha hagut una manca de diàleg amb la ciutadania”
[Al govern] li ha faltat entendre que la institució va més enllà d’un partit polític
Toca fer un nou tanatori, però no a 200 metres d’una escola i el centre d’atenció primària
L’any 2019 es va estrenar com a cap de llista del PSC, després d’haver estat quatre anys al govern com a regidor d’Economia, Comerç, Comunicació, Joventut, i Transparència i Participació, en diferents moments del mandat. Assegura que va ser una experiència molt bona que el va empènyer a liderar el projecte socialista amb el repte de mantenir-lo viu després de vint anys de govern.
Però es van quedar a l’oposició.
Sí. Va ser una derrota agredolça perquè vam recuperar quota però no vam aconseguir l’alcaldia. Només 93 vots ens van separar d’ERC. I aquests últims quatre anys hem intentat liderar l’oposició, fiscalitzar el govern i oferir a la ciutadania un projecte diferent i alternatiu.
Com definiria l’acció del govern de l’actual mandat?
Jo crec que ha estat una decepció per a molta gent. Hi havia un esperit, al principi del mandat, que no ha reeixit. Semblava que havien de ser els campions de la participació ciutadana i, al final, la ciutadania no ha tingut un pes real a l’hora de decidir en debats importants i, en canvi, sí que se’ls ha traslladat la presa de decisions polítiques... Han centrifugat responsabilitats que eren únicament de l’equip de govern...
Em pot posar exemples?
Sí, i tant! No s’ha consultat la ciutadania quant al canvi de gestió del servei de l’aigua o el model de recollida d’escombraries porta a porta. En cap dels dos casos no es va fer un procés participatiu real; no es va consultar la ciutadania, tampoc, quant a la ubicació del futur tanatori... Quant a la participació, s’han fet operacions de maquillatge per consolidar decisions que el govern ja havia pres.
És això el que els ha decebut?
Sí... Això i que han tingut una manera de governar i de gestionar l’Ajuntament com si haguessin obtingut una gran majoria absoluta quan, en realitat, només hi ha 93 vots de diferència entre ERC i nosaltres, que vam ser la segona llista més votada. Els ha faltat entendre que la institució va més enllà d’un partit polític.
S’han sentit apartats de la institució?
Nosaltres entenem que l’equip de govern té una majoria per tirar endavant el seu programa de govern i és legítim que executi les iniciatives que consideri oportunes, però sí que ha faltat un lideratge de la institució. L’Ajuntament va molt més enllà del govern municipal.
Quines són les propostes que, malgrat estar a l’oposició, han pogut tirar endavant?
Poca cosa, més enllà de fiscalitzar el govern i mostrar a la ciutadania una alternativa a les polítiques que s’estaven fent.
Quins són els potencials que el govern no ha aprofitat?
Nosaltres som un municipi que és a 10 minuts de Barcelona. Estem en un entorn de gran potencial econòmic i social i hem d’aprofitar aquesta dinàmica i entendre que hem de conjugar el que som, un poble tranquil que manté l’essència de dècades passades, amb les dinàmiques de la gran Barcelona.
Creu que el govern...
Va una mica encaminat a tancar-nos en nosaltres mateixos, a no viure en un entorn d’intercanvi, quan l’intercanvi també genera prosperitat. Jo crec que, amb això, el govern municipal ha tingut una visió molt localista... No parlem de no defensar els interessos del municipi, però els polígons industrials han d’estar en condicions per mantenir les empreses i que en vinguin de noves. Això genera prosperitat i permet fer equipaments, crear beques, o activitats per a la gent gran.
Quins són els pilars del municipi que volen?
Volem una vila que generi prosperitat a la ciutadania, que no desaprofiti les oportunitats i que en generi de noves, sense fer experiments...
Quins experiments ha fet el govern?
El canvi en el sistema de gestió de l’aigua. Les enquestes del servei el 2019 li donen un 8 sobre 10. És un sistema que funciona, però el govern el vol canviar. Nosaltres volem que continuï com està perquè, si funciona, no ho toquem.
Tampoc no els ha agradat l’aplicació del porta a porta.
No estem en contra del porta a porta, però entenem que hi ha hagut una manca de diàleg amb la ciutadania. El govern no ha volgut entendre que a la ciutadania no se la pot obligar a fer malabarismes amb les escombraries. Segurament, el porta a porta funciona molt bé en un habitatge unifamiliar. El problema el tenim amb els pisos. No podem obligar una família que viu en un pis de 60 metres quadrats a tenir cinc cubells amb les cinc fraccions, o fins i tot sis, si hi ha tèxtil sanitari. Els hem de donar alternatives. Nosaltres, segurament, farem una proposta d’una mixtura de serveis per evitar el turisme d’escombraries, que existeix, malgrat que el govern ho nega.
Denuncien també un dèficit d’equipaments al municipi...
En el mandat 2015-19 ja vam iniciar el projecte de la biblioteca que ara s’acabarà. Després hi ha un altre equipament important que és el complex esportiu amb piscina. Nosaltres pensem que la piscina interior ha de ser de 25 metres, i no de 20, per garantir que tingui les mides reglamentàries en el futur. Toca fer un nou casal de la gent gran, i necessitem un tanatori, però no a 200 metres d’una escola i el CAP. Per tant, volem que es revisi aquesta ubicació.
Quina diria que és la voluntat del grup municipal del PSC respecte a la ciutadania?
Nosaltres som el projecte que vol resoldre els problemes del dia a dia de la ciutadania... Del botiguer que té un problema a l’hora d’obrir o de tirar endavant el negoci, o d’una família en una situació especial de vulnerabilitat que necessita recursos; d’un jove que necessita orientació laboral o acadèmica per tirar endavant el seu projecte vital; la gent gran, que pugui tenir espais d’oci i que els garanteixi un envelliment actiu... Per tant, som els que volem solucionar els problemes del dia a dia i no fer experiments amb la gent.
Han donat suport a les ordenances fiscals i s’han abstingut en algun pressupost...
Hem tingut la voluntat d’arribar a acords, sí. I vam acordar la Taula de Poble després de la primera onada de la covid... Però ens hem trobat amb la manca de voluntat per part del govern de comptar amb els grups de l’oposició. En el pressupost del 2022 vam acordar que s’executarien una sèrie de mocions que havíem presentat des del 2019 i que s’havien aprovat, però no ho van fer..., ni tan sols amb la nostra abstenció al pressupost.
És aquest el motiu de la seva posició en relació amb el pressupost del 2023?
En el cas del del 2023 també veiem que és un pressupost molt fictici. Hi ha partides com la de la llum que obvien l’increment de preus. La partida és la mateixa que la de l’any 2022 perquè no hi ha hagut una voluntat de ser imaginatius i intentar quadrar-lo amb una mica de coherència. Ells compten amb els romanents, però si no tenim romanents, no tindrem llum a final d’any.
Com han viscut els anys de la pandèmia? Han tingut incidència en l’acció de govern?
Hi va haver diferents fases: el 2020, quan hi ha el confinament, en la primera onada, nosaltres vam decidir molestar al mínim possible el govern municipal. El govern havia d’estar centrat a intentar pal·liar els efectes més negatius que pogués tenir la pandèmia en l’àmbit municipal. Vam participar als plens municipals, però sense fer preguntes, ens vam posar a disposició del govern, tot i que no ens van demanar res, però vam intentar posar-ho tot perquè ells poguessin estar centrats en el que tocava en aquell moment.
Ho van fer bé?
Ho van fer com qualsevol ajuntament que es va trobar amb un problema greu de salut pública i ho van intentar solucionar tan bé com van saber... Crec que tothom va intentar donar el millor, i la valoració crec que l’ha de fer la ciutadania.
Com han canviat les necessitats del municipi en aquests dos anys?
Hem après la importància d’un bon sistema de salut pública i això des del PSC ho reivindiquem molt. El març del 2020 es va tancar el centre d’atenció primària els dissabtes. Al seu moment aquesta decisió era correcta per poder destinar esforços allà on feien falta, però a hores d’ara continuem tenint l’ambulatori tancat els dissabtes. Hem de retornar, com a mínim, als serveis que teníem abans de la pandèmia. I, en els últims mesos, tenim un problema amb el servei de pediatria... És un problema que es reprodueix a tot Catalunya, però no és culpa dels veïns de Palau. La Generalitat ha de convocar les places que facin falta i ser imaginatius per solucionar-ho. Sabem que això no és competència de l’Ajuntament, però el govern municipal ha de liderar aquestes reclamacions perquè l’alcalde ho és de tota la ciutadania.
Amb l’inici de la guerra d’Ucraïna ens hem trobat amb una crisi econòmica. Com ha impactat això en la ciutadania de Palau?
El primer impacte va ser el de la pandèmia, amb la ciutadania que va deixar de treballar a causa dels ERO. Això es va superar amb la feina social que es va fer des de les entitats i l’administració. I, ara, amb la guerra tenim l’increment dels preus, famílies que no arriben a final de mes, que pateixen els increments de les hipoteques; comerços amb dificultats per comprar matèries primeres i amb disminució de vendes... En aquest context, l’Ajuntament haurà de posar recursos tècnics i econòmics per esmorteir-ne els efectes.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.