Política

Superdimarts d'infart

Obama guanya a Geòrgia i Illinois i Clinton a Oklahoma

En el Superdimarts més súper que es recorda –24 dels 50 Estats dels EUA votaven ahir per escollir els candidats demòcrata i republicà a la Casa Blanca– els candidats aprofitaven fins a l’últim minut per fer campanya de costa a costa del país. Del primer a l’últim vot podia marcar la diferència, sobretot en el bàndol demòcrata, on Hillary Clinton i Barack Obama sortien pràcticament empatats. Al bàndol republicà, John McCain aspirava a proclamar-se el nominat del seu partit davant el seu rival més immediat, Mitt Romney.
A l’hora de tancar aquesta edició i segons les projeccions de vot fetes per la CNN, Obama s’havia imposat a Geòrgia, gràcies al suport del 88% dels votants afroamericans, i a Illinois, l’Estat pel qual és senador, mentre que Clinton ho va fer a Oklahoma. Tots dos esperaven fer un bon resultat a Nova York i Califòrnia, on els col·legis electorals tancaven més tard.
Tant Obama com Clinton van viure ahir una maratoniana jornada electoral i van aparèixer en els programes de màxima audiència. El senador d’Illinois, havia retallat distàncies amb la senadora a nivell nacional i en Estats com Califòrnia, el premi gros, ja que és l’Estat que més delegats aporta, Obama avantatjava Clinton per 49% a 36%.
“Cap de nosaltres entén l’impacte que totes aquestes primàries tindran”, deia la senadora, que ahir va votar en una escola de Nova York acompanyada del seu marit, l’expresident Bill Clinton. Tot valia ahir per trencar l’empat tècnic que preveien les enquestes. Els voluntaris d’un candidat i l’altre sortien als carrers a mobilitzar els electors mentre Obama i Hillary sumaven cares famoses a les seves files. El primer apareixia amb els Kennedy i l’actor Robert De Niro i la segona amb l’actor Jack Nicholson.
En el cas dels republicans, McCain va guanyar a Nova Jersey, Illinois i Connecticut, Romney a Massachusetts, l’Estat on va ser governador, i el pastor evangèlic Mike Huckabee es va imposar en les primàries de Virgínia Occidental, un dels primers Estats on es van saber els resultats i el segon que guanyava Huckabee després d’Iowa.
Tot i que McCain és el favorit en Estats com Nova York i Nova Jersey, era Romney qui liderava la cursa a Califòrnia amb set punts d’avantatge, 40% a 33%. Tots dos candidats van canviar a última hora les seves agendes per volar fins allà i fer els últims actes electorals. En el cas de Romney, una victòria a Califòrnia era la seva última esperança d’aturar les aspiracions presidencials de McCain, que s’ha erigit com a favorit i ha aconseguit ressuscitar una campanya que fa només sis mesos es donava per morta. El candidat mormó aspirava a endur-se el vot conservador que desconfia de les posicions del senador d’Arizona en matèria migratòria o econòmica. Però Romney havia de competir per aconseguir aquest vot amb Huckabee.
Els analistes preveien un resultat molt ajustat al bàndol demòcrata que impediria que cap dels candidats es declarés vencedor. En aquest cas, la cursa s’allargaria i Estats com Ohio o Texas, que celebren primàries més endavant, podrien tenir la clau de la nominació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.