Comiat de polítics i empresaris a l’exministre Josep Piqué
Polítics de diferents ideologies i formacions, a més d’empresaris han recordat avui a l’exministre i empresari Josep Piqué, que va morir dijous als 68 anys a l’hospital 12 d’Octubre de Madrid. Tots ells s’han apropat aquest matí a la capella ardent del Tanatori de l’M-30 de Madrid per expressar el seu condol, entre els que hi havia l’expresident del govern espanyol, José María Aznar, que va fer un agraïment l’“excel·lent feina” que va exercir “amb gran lleialtat i brillantor”. El també expresident de l’executiu, Mariano Rajoy ha incidit en la “feina incansable” d’aquest “demòcrata compromès”, mentre que l’expresidenta del Congrés, Ana Pastor, ha al·ludit al “buit impossible d’omplir” que deixa amb la seva mort.
El polític i economista va ser nomenat l’any 1996 ministre d’Indústria i poc després feia de portaveu del govern espanyol encapçalat per José María Aznar. En la següent legislatura va ocupar Afers Estrangers, i Ciència i Tecnologia. Va formar part de l’executiu d’Aznar fins al 2003. A Catalunya, des de l’octubre del 2002 fins al 2007 va ser president del PP català i es va presentar com a candidat dels populars a les eleccions al Parlament l’any 2003. El 2007 va presentar la seva dimissió com a president dels populars catalans i diputat després de fer-se públiques les diferències amb el llavors secretari general del Partit Popular, Ángel Acebes.
Nascut a Vilanova i la Geltrú el 21 de febrer de 1955, Piqué era llicenciat en Ciències Econòmiques i dret per la Universitat de Barcelona. Durant la seva etapa universitària fou militant del PSUC, formació comunista catalana.
En el terreny econòmic, Piqué va ostentar la presidència del Cercle d’Economia, i va presidir societats com Erkimia, Fesa-Enfersa i Ercros. Precisament, va ser acusat de frau quan era ministre per les seves activitats com a president d’Ercros el 1992. Finalment, va ser exculpat i l’Audiència Nacional va arxivar el cas Ertoil, segons recull l’agència ACN. De la seva trajectòria empresarial, destaca la presidència de Vueling entre el 2007 i l’agost de 2013. Un mes després de deixar-la, va patir una hemorràgia cerebral lleu. Després va ser nomenat conseller delegat a OHL.
L’actual líder del PP català, Alejandro Fernández, va destacar dijous a les xarxes socials la “intel·ligència” de Piqué i el seu “llegat empresarial, polític i intel·lectual extraordinari”, mentre que l’actual president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo també va lamentar la defunció del polític: “Perdem un excel·lent professional sempre disposat a ajudar al seu país, un català de soca-rel, gran espanyol i millor amic.”
“Ens deixa un servir públic, un home compromès amb la societat civil i sempre disposat al diàleg”, va assegurar a les xarxes el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El cap de l’executiu català, Pere Aragonès, també es va sumar a les mostres de condol a familiars i amics. “La gran distància ideològica i política amb els seus posicionaments no m’impedeix agrair el seu tracte afable i reconèixer la rellevància de la seva trajectòria política i empresarial”, va dir a través de les xarxes . La patronal Foment del Treball s’hi va referir com una “persona sàvia i d’àmplia visió econòmica”. I el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va dir que ha estat un “home d’estat”. També va lamentar la defunció el Col·legi d’Economistes, que va apuntar que Piqué era col·legiat de l’entitat des de feia més de 40 anys.