Política

Angela Merkel guanya l’enquesta de l’AVUI

Construcció d'Europa

Sense cap ombra de dubte. Els lectors de l’AVUI que han participat en l’elecció virtual del nou president de la Unió Europea (UE) han coronat una dona, una estadista que regeix els destins d’Alemanya des del 2005 i que és una peça clau de l’escena comunitària: la cancellera Angela Merkel, de la democristiana CDU.

Merkel ha recollit el 29% dels vots dels més de 6.700 lectors que han acceptat el repte de triar una autoritat per representar Europa, molt per davant d’una altra dona, la presidenta finlandesa Tarja Halonen (17%), l’excap del govern espanyol Felipe González (16%) i el cap d’Estat francès, Nicolas Sarkozy (15%). Més enrere queden l’Alt Representant de la Política Exterior i de Seguretat de la UE, Javier Solana (11%), l’expremier britànic Tony Blair (9%) i el primer ministre luxemburguès, Jean-Claude Juncker (3%).
Durant una setmana, un equip d’analistes de l’AVUI ha destacat els punts forts que fan valedors tots aquests candidats del càrrec de president de la UE, una figura instituïda pel Tractat de Lisboa, pendent de ratificació. Jordi Garcia-Petit subratllava, en el cas de Merkel, la seva procedència de l’antiga Alemanya comunista, una circumstància que, al seu parer, la fa sensible a les dificultats que experimenten els Estats de l’Europa central i oriental per integrar-se al projecte comunitari i la capacitat per ajudar a resoldre-les.

També en destacava la dilatada experiència política i el fet que sigui nacional d’un Estat fundador de la UE i part del seu nucli dur. Garcia-Petit lloava igualment l’europeisme mostrat per Merkel amb els seus esforços per salvar la fallida Constitució i teixir un consens al voltant del Tractat de Lisboa, així com el seu coratge per enfrontar-se als líders de potències com la Xina, Rússia o els EUA, en temes com drets humans o el canvi climàtic.

L’escull amb què toparia Merkel en una hipotètica cursa a la presidència europea seria, precisament, la seva enorme popularitat a Alemanya. Un sondeig revelava ahir que un 62% dels seus compatriotes desitjarien que obtingués un nou mandat a les eleccions del 2009.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.