Política

estat espanyol

El Suprem fixarà doctrina sobre la llei del ‘només sí és sí’ el 6 i 7 de juny

Fins ara només s’havia pronunciat en casos en els quals la sentència no era ferma

El Tribunal Suprem celebrarà un ple monogràfic els pròxims 6 i 7 de juny per a fixar doctrina sobre la revisió de sentències fermes per la Llei del sol ‘només sí és sí’, només uns dies després de les eleccions municipals i autonòmiques del 28M.

En concret, la Sala penal estudiarà més de 20 recursos de cassació presentats per les parts contra les revisions de les condemnes per sentència ferma dictades per les audiències provincials, obligades per la nova legislació sobre delictes sexuals per a estudiar si era o no més beneficiosa per al reu.

Fonts jurídiques informen que la intenció del Suprem implica unificar criteri i fixar doctrina davant les decisions de les audiències provincials, que no coincideixen en la seva forma de conducta atès que alguns tribunals autonòmics sí que han rebaixat les penes, però altres, en canvi, no ho han fet.

Fins avui, el Suprem s’havia pronunciat sobre sentències que no eren fermes, però ara l’alt tribunal entrarà a estudiar els casos més polèmics, aquells la condemna ferma dels quals s’ha vist alterada després de l’entrada en vigor de llei de garantia integral de la llibertat sexual, que manté enfrontats als socis del govern espanyol.

Alguns d’aquests recursos provenen dels mateixos condemnats que consideren que les rebaixes de les seves penes amb el nou marc legal són insuficients, si bé la majoria dels recursos que estudiarà la Sala provenen de la Fiscalia, que fins avui ha impugnat més de cent resolucions dictades per les audiències provincials.

Recentment, la Fiscalia General de l’Estat va dictar una circular en la qual insisteix que no cal revisar les penes dels condemnats per delictes sexuals en sentència ferma, si aquestes estan incloses en la forquilla que fixa la Llei del ‘només sí és sí’ per a cada delicte.

La circular deixa clar que “com a regla general, no procedirà la revisió de les condemnes fermes quan la pena imposada en la sentència també sigui susceptible d’imposar-se conformement al nou marc legal”.

I precisa que la revisió, en tot cas, ha de partir “necessàriament” del principi de retroactivitat de la llei penal més favorable, de manera “que tindran efecte retroactiu aquelles lleis penals que afavoreixin al reu, encara que en entrar en vigor hagués recaigut sentència ferma i el subjecte estigués complint condemna”.

Segons dades facilitades pel CGPJ, fins a l’1 de març, els tribunals han acordat almenys 721 reduccions de pena en aplicació de la nova llei, entre elles 74 excarceracions.

A l’espera del que decideixi el Suprem, el Congrés té sobre la taula la reforma de la llei del ‘

sí és sí’ del PSOE per a modificar-la després dels efectes indesitjats de la seva aplicació, una circumstància que manté enfrontats als socis en l’Executiu de coalició.

Perquè després de setmanes demanant un acord en el si del govern per a modificar la llei, Podem ha optat per esmenar la proposta socialista en línia amb ERC i Bildu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]